ads

Khamis, 24 Mei 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


PASPB: SHAFIE APDAL!!! Politiknya makin kelam <b>di Semporna</b>

Posted: 22 May 2012 08:10 PM PDT

POLITIK SEMPORNA MULA MEMBADAI 
SKANDAL.....Apakah Skandal Seks Shafie Apdal yang akan didedahkan Dayangku Intan menjadi penamat kesombongan Shafie atau Naib Presiden UMNO ini terus GAH di persada politik tanah air?

SEBILANGAN besar penduduk-penduduk yang tinggal di pesisir pantai dan kepulauan Semporna yang dibelenggu kemiskinan serta kedaifan hidup telah bertekad untuk tidak lagi memberikan undi kepada tiga Adun dan Ahli Parlimen Semporna pada PRU-13.

Menurut mereka hanya kroni-kroni, saudara mara serta kaum kerabat Wakil Rakyat sahaja yang mendapat pembelaan istimewa, terutama mendapat tanah dan projek; sedangkan rakyat biasa masih dirantai kemiskinan. 

Yang paling ketara sekali daripada jumlah 49 buah kampung, 11 daripadanya yang telah di lawati oleh Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna Nazmahwati Walli baru-baru ini bersama-sama Wartawan Kanan Sabahkini.Net; termasuk Kampung Pulau Bum-Bum, Pulau Simandeh, Pulau Larapan, Pulau Tandoan, Pulau Labuan Haji, Pulau Selakan, Pulau Omadal, Pulau Bait, Pulau Pababag, Pulau Manampilik dan Pulau Denawan; ternyata telah terpinggir dan ketinggalan jauh dalam menikmati arus perdana pembangunan negara sejak 20 tahun lalu.

Kerajaan Barisan Nasional (BN) bukannya tiada pentuntukan, tetapi saban tahun tiga (3) ADUN dan ADR mendapat peruntukan beratusan juta bagi membangunkan kawasan yang diwakili, tetapi mungkin disengajakan dengan alasan kononnya kampung-kampung yang yang didiami mereka 60 peratus adalah orang asing (PATI) dan hanya 40 peratus orang tempatan sahaja .

Persoalannya bukankah pemimpin BN/UMNO seperti Dato' Seri Shafie Apdal yang menggalakan PATI terus menetap di negeri ini, khususnya di Semporna yang secara automatik mendapatkan kerayatan yang berstatus Bumiputera melalui kad pengenalan projek? Perkara ini bukan menjadi rahsia lagi.

Dalam tinjauan dan penyelidikan rambang yang dilakukan Sabahkini.net, jika empat generasi Bajau tulen yang lahir di Semporna berpaling tadah kepada pembangkang, terutama PKR, maka BN hanya akan memperolehi undi daripada suku kaum Bajau/Suluk daripada Filipina yang diberikan MyKad projek dan akan kehilangan semua kerusi (tiga DUN dan satu Parlimen) di Semporna.

Dalam pada itu desas-desus yang bertiup kencang bahawa PKR telah menamakan empat orang tokoh muda untuk menentang calon BN di Semporna, iaitu Dr Zamri bin Hj Abdul Habbi (DUN Bugaya); Lokman Ureh (DUN Sulabayan); Tahir Ariffen (DUN Senallang) dan Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna yang juga EXCO Wanita Negeri, Nazmahwati Walli (Parlimen Semporna).

Kini, senario politik di Semporna mula membadai dan bakal membuat kejutan kerana rata-rata rakyat di daerah ini mahukan perubahan besar dalam pelbagai aspek termasuk politik untuk mengeluarkan mereka daripada mimpi siang sejak 20 tahun berada di bawah ketiak Shafie Apdal dan ADUN yang bersilih ganti.

Walaupun Semporna kaya dengan khazanah alam semula jadi untuk menjana ekonomi rakyat, namun disebabkan ketiga-tiga ADUN dan ADR tersebut tidak mempunyai kredibiliti dan daya pemikiran yang luas; maka terdapat pelbagai kepincangan dalam sistem pentadbiran kerajaan, seolah-olah 'tidak berkerajaan lagi'.

Apapun ini, semuanya bergantung penilaian terhadap diri empat orang yang disebut-sebut sebagai calon DUN dan Parlimen yang bakal diketengah PKR pada PRU 13 untuk menamatkan penderitaan rakyat Semporna.-SK

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Salib Belia SYD-3 kini berada <b>di</b> Paroki St. Valentine, Beaufort - SYD3

Posted: 14 May 2012 07:30 AM PDT

Salib Belia SYD-3 kini berada di Paroki St. Valentine, Beaufort. Destinasi seterusnya adalah di Paroki  St. John Baptist, Sipitang pada 19 Mei 2012.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Macam <b>di</b> KK

Posted: 23 May 2012 09:45 PM PDT


We stay near Kota Kinabalu city and I feel once in a while there's a need to promote KK (as the city is called locally) - like it should be yesterday. Couldn't get the embedded youtube codes for Macam di KK yesterday so it ended up appearing only on today/Thursday.
Artist, Janrywine J. Lusin singing Maafkanlah Aku during CLAS Season 3 in 2010 @1Borneo


Like all of us, Janrywine is also an avid photographer. I think.
Last month, the singer was appointed by the City Hall as Ambassador of Kota Kinabalu City and his song  'Macam Di KK' as the official theme song of the City. Mayor Datuk Abidin Madingkir, when announcing this said that as ambassador, Janrywine will assist in spreading the City Hall's 5K message as well as to attend City Hall's official functions.
City Hall's 5K campaign covers cleanliness, beauty, security, orderliness and welfare (Kebersihan, Keindahan, Keselamatan, Keteraturan dan Kesejahteraan).
So, he is an Ambassador. Way to go, man!

Sit back and relax, enjoy the song. It's a light-weighted lyrics meant for santai and hiburan.

Welcome to Kota Kinabalu!

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah | mysyaHHoliday

Posted: 23 May 2012 11:18 PM PDT


Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar. Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar.

Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah. 


Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.


Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :
~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun, setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini. Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.

Setiap tahun, dikatakan ada sahaja keluarga dari Jepun datang untuk melakukan upacara sembahyang mereka di kawasan berkenaan.

Juga difahamkan, Terowong itu kemungkinan terbentuk hasil daripada aliran basalt dari letusan gunung berapi yang pernah berlaku puluhan ribu tahun dahulu.
ADMIN : : 
Terima kasih di atas kunjungan anda, jika artikel ini bermanfaat sila KONGSIKAN pada yang lain atau berikan KOMEN positif anda di bawah ini serta jangan lupa juga LIKE Facebook, Twitter atau Follower. Terima Kasih J

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Photo update for <b>Penampang</b> Kaamatan Unduk Ngadau

Posted: 24 May 2012 01:00 AM PDT


As mentioned in the previous posting, a photo-update of the Penampang Pesta Kaamatan (harvest festival 2012) is due.

You can view them here.

JD.floyd pictures: <b>Penampang</b> Harvest Festival 2012

Posted: 23 May 2012 05:47 PM PDT


A bit about Penampang
The name Penampang in contemporary usage refers more often to the district, with the town of Donggongon as the main town within the district. Donggongon means 'shelter' or 'rest area' in the native Kadazan language, referring to its historical role as a stop-over for people from the hills who journeyed down the coast for trade.
Penampang is often considered a stronghold of the Kadazan community, and the main centre for their political and cultural development. The Kadazandusun Cultural Association (KDCA) community hall hosts many of Kadazan's traditional festivities, chief among them the annual Kaamatan or 'harvest festival', their most important cultural event. [wikipedia]
Penampang Harvest Festival 2012
May is a busy month for the Kadazan, Dusun and Murut ethnic groups,  as this is the month that they celebrate and show appreciation for a bountiful harvest of their staple food -  rice. Similar to all other districts in Sabah, Penampang hold its Pesta Kaamatan (Harvest Festival) annually and this year that happened on 19 May 2012. This year's Kaamatan theme is:
"Kobingginavaan Do Koubasanan Kohodi Sunduvan Di Obingginavo"
"Love for Culture Creates a caring Society"
"Cinta Terhadap kebudayaan Membentuk Masyarakat Penyayang"
(In Kadazan, English and Malay respectively)

Daytime activities : held at District Council football field (near Tun Fuad Stephen Hall)
Evening activities : at Buhavan Square, starting at 7.15pm

Tan Sri Bernard Dompok is seen officiating the event
Penampang district winner of the choir competition
Magavau ritual performed by young lads
Traditional Kadazan dance - The Sumazau
Young Kadazan dancer in full traditional costume

Local singers with one of the Penampang 'Sugandoi' winners.

The peak of the district level harvest festival celebration was marked with the crowning of the 2012 Unduk Ngadau beauty late in the evening. A total of 20 young ladies took part in the competition.
So, let the Unduk Ngadau extravaganza begin....
The ladies introducing themselves
The 10 finalists standing infront of the judges
From 10, now it's down to the two of them. Anxiously waiting for the announcement of the 2012 winner.
'Tarik nafas panjang-panjang, kio'
..and Miss Samantha won it this year.
I think she's got the approval of the crown judging from the thunderous applause from them.
Penampang Unduk Ngadau 2012: Miss Samantha Sharon Laujang
 The top 7 with their prizes
Miss Samantha will represent Penampang district at the state level Unduk Ngadau Kaamatan beauty peagant on 30-31 May 2012 @ Hongkod Koisaan KDCA in Penampang.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved