ads

Sabtu, 17 Ogos 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Suara Rakyat: Kematian Janda <b>di Sandakan</b>- Khianat?

Posted: 15 Jul 2013 01:21 AM PDT

SEORANG ibu tunggal yang mati akibat rentung pada Jumaat, kemungkinan perbuatan khianat.
Hasna Astan, 42 yang juga kakitangan Jabatan Hutan Sandakan ditemui mati di rumahnya di Taman Indah, Batu Empat, Sandakan.
Pihak polis membuat siasatan di bawah skesyen 302 kanun Keseksaan kerana membunuh.
Seorang pemuda berumur 23 tahun telah ditahan bersabit kematian itu, apabila menemukan anak mangsa yang berumur 7 dan 8 tahun di Hotel Hsiang Garden KM2 Jalan Leila pada Ahad.
Menurut seorang penduduk, seorang lelaki secara tergesa-gesa keluar daripada tempat kebakaran itu pada Jumaat.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


PETRONAS Anjur Kem SPM, STPM <b>di Papar</b> | The Borneo Insider

Posted: 14 Aug 2013 04:21 AM PDT

August, 14, 2013 - 7:21 pm
INTERACTIVE ... One of the students sharing his views at the camp

Para peserta mendapat kaunselling waktu di kem lima hari itu.

PAPAR: Petronas baru-baru ini menganjurkan kem Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang dihadiri oleh lebih 250 pelajar dari 10 sekolah di sekitar Papar.

Kem selama lima hari itu berlangsung di Dewan Masyarakat Papar dan melibatkan beberapa bengkel untuk pelbagai mata pelajaran bagi menyediakan peserta dalam menghadapi peperiksaan masing-masing.

Sekolah-sekolah yang terlibat ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Agama Limauan, SMKA Tun Mustapha, SMK Benoni, SMK Bongawan, SMK Bongawan II, SMK Kinarut, SMK Majakir, SMK Takis, SMK St Mary Limbahau dan SMK St Joseph.

Antara mereka yang hadir ialah pegawai dan kakitangan Universiti Teknologi PETRONAS serta unit-unit di bawah PETRONAS seperti Pendidikan dan Pembelajaran, Pusat Sumber Petroleum (PRC), serta unit tajaan pendidikan.

Kem itu menyediakan pengalaman yang berharga kepada peserta kem. Menurut seorang daripada mereka, "Para pemudahcara telah berjaya menjadikan kem itu sebagai sesuatu yang menyeronokkan."

Kem anjuran Kimanis Power Sdn Bhd – syarikat usahasama antara PETRONAS Gas Berhad dan Yayasan Sabah – diadakan dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Papar. Ia bertujuan mendedahkan peserta dengan asas literasi informasi dan memperlengkapkan mereka dengan pengetahuan sebagai persiapan untuk melangkah ke alam pendidikan tinggi.

Terdapat juga sesi mengenai teknik-teknik melakukan pencarian dalam talian yang dikendalikan oleh pasukan literasi informasi PRC yang bertujuan menyediakan panduan mengenai pengunaan dan akses Internet secara selamat serta pendekatan yang betul dalam menilai maklumat yang diperolehi dalam talian.

Melalui sesi ini, pelajar dapat melihat sendiri contoh sebenar bagaimana literasi informasi dapat membantu mereka dalam pembelajaran seharian.

Sementara itu, pelajar dari SMK St Mary, SMK Majakir dan SMK Limauan muncul pemenang dalam kategori kumpulan terbaik dan memenangi buku-buku rujukan untuk perpustakaan sekolah masing-masing.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Hari Raya meriah <b>di Tawau</b> dan Lahad Datu - The Borneo Post Online

Posted: 09 Aug 2013 05:29 PM PDT

Posted on August 10, 2013, Saturday

TAWAU: Aidilfitri di-sambut meriah di Tawau dan Lahad Datu walaupun timbul desas-desus sebelum ini bahawa kumpulan pengganas Kesultanan Sulu dari selatan Filipina akan melakukan gelombang kedua pencerobohan.

Walaupun desas-desus itu turut menyebut akan berlaku penculikan dan kekacauan, ia tidak menampakkan suasana panik mahupun kerisauan dalam kalangan umat Islam dalam menyambut Hari Raya di dua daerah ini.

Di Lahad Datu yang me-nyaksikan pencerobohan oleh kumpulan militan itu awal tahun ini, lawatan dari rumah ke rumah sanak saudara meriah seperti tahun-tahun lalu dan majlis rumah terbuka diada-kan sepanjang hari pertama dan kedua Hari Raya.

Majlis Rakyat Hari Raya turut diadakan di Kampung Labian, salah satu lokasi yang diceroboh pengganas Kesultanan Sulu dengan persem-bahan hiburan oleh finalis Akademi Fantasia, Mila.

Di Tawau, tinjauan Bernama terutamanya di lokasi yang dikhabarkan menjadi sasaran penceroboh iaitu pusat pemunggahan barangan perniagaan 'tukar barang'  Sabindo, sehingga Hari Raya pertama menyaksikan aktiviti berjalan seperti biasa sehingga awal pagi.

Kawasan perniagaan 'tukar barang' Sabindo sepanjang kira-kira 1,000 meter menghadap lautan terbuka, turut digunakan sebagai laluan ke Nunukan dan Tarakan, di Indonesia selain ke pulau-pulau kecil selatan Filipina seperti Tawi-Tawi yang di-diami masyarakat Tausug dan Suluk.

Peniaga sayur di Sabindo, Abidin Samsudin, 53, meng-akui ada mendengar desas-desus penceroboh akan menyelinap masuk di kawasan berhampiran pemunggahan barangan itu, tempat beliau menjalankan perniagaan.

"Aktiviti perniagaan berjalan seperti biasa dan kami menyerahkan kepada ke-cekapan pihak berkuasa keselamatan dalam mengawal keadaan," katanya ketika ditemui.

Abidin yang telah menjalankan perniagaan hampir sedekad di pelbagai lokasi di kawasan pasar Sabindo berkata para peniaga hanya inginkan keamanan.

"Apa yang kita lihat dan dengar selain apa yang telah berlaku di Lahad Datu merupakan satu pengajaran dan teladan kepada kami di Tawau ini," katanya.

Mariamah Osmang, 55, peniaga keropok ikan berkata majoriti peniaga di kompleks pasar Sabindo hanya mahukan pengesahan daripada pihak berkuasa bahawa keselamatan di kawasan pemunggahan barangan itu, terjamin.

"Kami tidak mahu mendengar perkhabaran yang menakutkan, walaupun kami percaya dan yakin akan kebolehan pihak keselamatan. Kalau boleh biarlah ada rondaan dari masa ke masa di kawasan pasar ini," katanya.

Ketua Daerah Polis Tawau ACP Awang Besar Dullah ketika dihubungi Bernama berkata suasana sambutan perayaan aman di daerah ini dan tidak terdapat sebarang kejadian seperti dikhabarkan.

"Masyarakat peniaga menjalankan perniagaan seperti biasa tanpa ada kerisauan, manakala penduduk meraya-kan Hari Raya dengan meriah seperti tahun-tahun lalu. Begitu juga rumah terbuka sejak hari pertama Hari Raya," katanya.

Awang Besar berkata anggota polis marin bersama Agensi Penguatkuasa Mari-tim Malaysia (APMM) akan terus membuat pemantauan dan melaksanakan operasi rondaan, sementara pihak Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) dan Pasukan Gerakan Am (PGA) mengawasi sebarang kemungkinan pencerobohan.

Insiden penceroboh pengganas selatan Filipina itu menggemparkan negara  setelah mereka menduduki kawasan perkampungan di Lahad Datu, pada 12 Februari lepas dan kerajaan melancarkan Operasi Daulat pada 5 Mac dalam mempertahankan kedaulatan negara.

Lapan anggota polis dan dua tentera terkorban dalam Operasi Daulat manakala 68 pengganas ditembak mati. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


seramai 600 anak muda <b>di tuaran</b> sertai pkr - Wartawan Rasmi <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2013 10:01 AM PDT

Written by Admin   
Wednesday, 27 March 2013 00:25

LENCANA PKR.......kelihatan Mohd Najlin Haji Awang Puasa (tengah) sedang disematkan lencana PKR oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (Kanan) sambil disaksikan oleh Haji Ghulabdin Enjih (kiri).


TUARAN : Di saat-saat terakhir menjelang Pilihan Raya Umum ke 13, Barisan Nasional (BN) dan UMNO di Tuaran termasuklah di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman kian tergugat dengan kemaraan Pakatan Rakyat (PR) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak akhir-akhir ini di kawasan berkenaan.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Tuaran yang dihadiri oleh hampir 5,000 orang penyokong parti itu sebagai bukti setelah menerima kemasukan 600 ahli baharu dari kalangan anak muda yang diketuai oleh Mohd Najlin Haji Awang Puasa, 28 tahun.
Ketua Umum PKR Pusat, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menerima borang penyertaan kemasukan dalam PKR Tuaran di Majlis Jelajah PR yang berlangsung di Restaurant Transit Dalit, Kampung Lok Batik dekat sini pada malam Ahad lepas.
Majlis itu turut dihadiri oleh Ketua Cabang PKR Tuaran, Haji Ansari Abdullah; Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Ahmad Tamrin Haji Jaini; Pengerusi Angkatan Perubahan Sabah (APS), Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran; Pengerusi Pertubuhan Pakatan Sabah (PPS), Datuk Seri Panglima Lajim Haji Ukin; Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B); Dato Abdul Ghafir Abdul Hamid dan Bekas Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow.
"Penyertaan 600 ahli-ahli baharu yang sebilangan besarnya dari kalangan pemuda di Kawasan Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sulaman dan Parlimen Tuaran akan menambah kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam usaha untuk memenangi Kawasan DUN Sulaman dan Parlimen Tuaran dalam Pilihanraya Umum ke 13 tidak lama lagi," Kata Najlin yang juga merupakan bekas Ahli UMNO dari Cawangan Wawasan Lok Batik Tuaran.
Katanya, kemasukan ini haruslah disambut dan diterima oleh pimpinan PKR di Cabang Tuaran agar semangat dan kebangkitan anak-anak muda akan memberikan satu lagi kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam membuat persiapan menghadapi pilihanraya umum tidak lama lagi.
"Banyak sudah pemimpin UMNO yang telah berhijrah meninggalkan parti yang jelas sudah tidak relevan lagi. Jika perjuangannya untuk anak-anak muda sudah tidak relevan, apa lagi yang ditunggu? Lebih baik mereka tampil untuk memberikan kekuatan kepada PKR adan Pakatan Rakyat khasnya," kata Najlin lagi.
Sehubungan dengan perkembangan terbaru ini, Najrin berharap lebih ramai lagi ahli parti kerajaan yang akan menyertai PKR untuk memberikan satu keyakinan jitu terhadap kemantapan parti ini.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat telah diisikan dengan ucapan oleh Datuk Seri Anwar, Ketua Caabang PKR Tuaran Haji Ansari Abdullah; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B) Dato Abdul Gafir Abdul Hamid; Naib Pengerusi DAP Sabah, Peter Liew; Aktivis Politik, Dr Chong Eng Leong dan Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


<b>lahad datu</b> : rahsia <b>di</b> sebalik pencerobohan <b>...</b> - Belia Bangkit

Posted: 02 Jul 2013 07:08 PM PDT


KUALA LUMPUR - Terdapat perkara sulit berhubung pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah yang belum didedahkan kepada umum, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Menurutnya perkara itu masih dirahsiakan kerana tidak mahu menjejaskan proses mahkamah yang kini dalam proses pendakwaan.
"Masih ada lagi yang belum diceritakan mengenai mengapa semua ini terjadi, kami akan tunggu masa yang sesuai untuk mendedahkannnya...adalah sukar untuk menerima hakikat kira-kira 200 orang berpakaian celoreng dan bersenjata secara tiba-tiba muncul," katanya.
Beliau berkata kepada pemberita selepas syarahan bertajuk 'Kerjasama Antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Semasa Ops Daulat: Satu Usaha Strategi Lautan Biru Kebangsaan' anjuran Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia (Midas) di sini Selasa.
Syarahan itu turut disertai Panglima ATM Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin bagi membincangkan kerjasama antara ATM dan PDRM dalam usaha menangani insiden pencerobohon pengganas Sulu terhadap negara ketika Operasi Daulat di Sabah.
Khalid berkata pihaknya akan mendedahkan perkara mengenai pencerobohan itu kepada umum apabila tiba masanya nanti.
"Kes itu masih berjalan di mahkamah, jadi kami tidak mahu mengganggu perbicaraan kes itu. Sebagaimana saya katakan apabila tiba masanya, jika perlu kami akan mendedahkannya," katanya.
Sementara itu, Zulkifeli berkata pasukan keselamatan negara akan meningkatkan kesiapsiagaan untuk menghadapi kumpulan-kumpulan yang sebelum ini dianggap tidak memberi ancaman kepada kedaulatan dan keselamatan negara.
"Kumpulan pengganas yang tidak mewakili mana-mana negara ini adalah ancaman yang perlu diberi perhatian...kumpulan itu boleh menjadi satu cabaran jika dipergunakan pihak lain untuk politik atau agenda mereka," katanya.
Zulkifeli berpendapat pengganas Sulu yang tiba di Kampung Tanduo pada 12 Feb lepas menyasarkan serangan ketika Parlimen Malaysia dibubarkan dan seterusnya mencetus huru-hara terhadap kerajaan sementara.
"Mereka tiba kerana banyak desas-desus pilihan raya umum ke-13 (PRU13) adalah selepas Tahun Baharu Cina dan mereka hendak mengumpulkan kekuatan sebelum melakukan serangan besar-besaran untuk menuntut Sabah.
"Saya tidak tahu siapa yang memberi maklumat strategik kepada mereka tetapi bersyukurlah kita dapat mengesan mereka awal sebelum Parlimen dibubarkan dan mengambil tindakan menghalang mereka," katanya.
Insiden penceroboh pengganas selatan Filipina itu menggemparkan negara setelah mereka menduduki kawasan perkampungan di Lahad Datu pada 12 Feb lepas dan kerajaan melancarkan Operasi Daulat pada 5 Mac dalam mempertahankan kedaulatan negara.
Lapan anggota polis dan dua tentera terkorban dalam Operasi Daulat manakala 68 pengganas ditembak mati.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Mayat dua beradik ditemui <b>di</b> perairan <b>Sipitang</b> – BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2013 04:40 AM PDT

by Adrian Nandu. Posted on July 30, 2013, Tuesday

LABUAN: Mayat dua nelayan yang hilang sejak Sabtu lalu ditemui di pesisiran pantai Kampung Pelakat, Sipitang kelmarin pada jam 9 pagi.

Ketua Penguatkuasa Maritim Daerah, Komander (M) Che Adnan Md Isa berkata kedua-dua mangsa merupakan adik-beradik dan dikenalpasti sebagai Saban Latip berumur 32 tahun dan adiknya, Amran Latip, 30.

"Kedua-dua mayat itu ditemui dalam keadaan terapung di sekitar pesisiran pantai berhampiran lokasi kejadian.

"Kedua-dua mangsa seterusnya digegaskan ke Hospital Sipitang dengan bantuan pasukan bomba dan penyelamat," katanya.

Sebelum itu, adik beradik terbabit telah turun ke laut pada Sabtu lalu jam 6.30 petang untuk memancing di perairan Pulau Daat di sini.

Menurut laporan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), bot yang digunakan oleh mangsa ditemui oleh nelayan tempatan, namun kedua beradik itu gagal ditemui.

Kedua-dua mangsa itu dikhuatiri lemas disebabkan oleh cuaca buruk pada ketika itu.

APMM telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat pada jam 10 pagi kelmarin.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


bila aku bercerita...: Memancing <b>di</b> Kg Bilit <b>kinabatangan</b>

Posted: 20 May 2013 06:26 AM PDT

Trip memancing ni nda dirancang rapi, main ikut-ikut saja. (kejadian berlaku pada hujung tahun 2012 masa cuti sekolah, baru buat cerita di sini sebab bosan hehe) Kebetulan pakcik-pakcik ku pegi rumah nenek di Kg Bilit, jadi aku pun apa lagi besiap la juga mau memancing. Hentam saja lah janji dapat lepas gian memancing.
Dipendekkan cerita, kami pun apa lagi sampai saja di rumah nenek ku, mencari cacing di bawah kolong sampai kena marah lagi haha. Tapi bukan aku la yang kena marah, aku jadi bos saja menunggu cacing.
Hm hasil pancingan kami boleh tahan juga la, walaupun memancing di siring sungai saja. Tapi adik ku si aming yang jadi juara sebab pancingnya yang banyak dapat udang dan ikan. aku? adalah satu dua ekor huhu10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Aug 2013 03:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jul 2013 03:22 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jul 2013 03:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kunak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 03:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah | Persada sites

Posted: 07 Apr 2013 09:40 PM PDT

Bagi penduduk Sabah, mungkin anda pernah mendengar tentang misteri terowong Jepun di Kunak Sabah. Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar.

Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar. Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah.

Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.

Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :

~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun,setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini.Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.


10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Tanah sawah <b>di Penampang</b> dijual seekar RM1.7 juta | Borneo Herald

Posted: 12 Aug 2013 10:47 PM PDT

Oleh Percy Goliu
PENAMPANG: Segala-galanya adalah mengenai wang. Dan wang mengubah segala-galanya. Tidak hairanlah ramai pemilik sawah padi di Penampang menjadi 'jutawan mini segera' selepas menjual seekar dua tanah nenek moyang mereka kepada orang tengah yang kemudian membangunkan tanah itu untuk tujuan komersial.

Sawah padi di Kampung Kodundungan-Goliput, Jalan Pintas Penampang di sini, dikatakan dijual pada harga di antara RM1.5 juta dan RM1.7 seekar. Kawasan ini yang 10 tahun yang lalu masih aktif ditanam dengan padi, kini ditumbuhi dengan pelbagai bangunan komersial dan infrastruktur.

Kawasan ini dulunya merupakan penanaman padi terbesar di Penampang dengan keluasan melebihi 100 hektar. Dan walaupun diwartakan sebagai kawasan pemuliharaan padi, ia tidak menghalang pemilik tanah daripada menjualnya kepada orang luar untuk mendapatkan wang yang cukup lumayan dan dengan sekelip mata.

Lebih 10 pemilik tanah sawah di sini yang dikatakan menjual tanah sudah menjadi jutawan segera. Nilai hartanah di sini setakat ini adalah paling mahal berbanding di daerah lain negeri ini.

Kecuali nilai tanah di kawasan Kota Kinabalu yang mana harganya boleh mencecah sehingga empat kali ganda mengikut kiraan inci persegi daripada yang dijual di Penampang.

Di kampung lain, harga tanah sawah dikatakan bernilai di antara RM200,000 dan setengah juta ringgit bagi satu ekar. Ia masih merupakan angka yang cukup lumayan bagi petani tradisional di daerah ini.

Namun, orang tengahlah yang paling banyak mengaut keuntungan dalam urusan jual beli tanah ini.

Persoalannya sekarang, apakah masa depan Penampang sebagai pengeluar beras atau sekurang-kurangnya mampu menyara diri jika pembangunan yang rancak lagi 'gila' sekarang tidak dirancang dengan betul-betul dan secara mampan?

Jawapannya ialah amat membimbangkan! Pada tahun 1995, rekod menunjukkan di Penampang dan Kota Kinabalu ada seluas 2,500 hektar kawasan penanaman padi yang aktif.

Terbaru, angka menunjukkan penurunan yang amat mengejutkan iaitu hanya 710 hektar sahaja lagi yang tinggal. Kebanyakan, iaitu 614 hektar sawah padi itu terletak di Penampang manakala selebihnya di Ulu Menggatal dalam kawasan Kota Kinabalu.

Orang tengah

Lebih separuh daripada tanah-tanah sawah ini jatuh ke tangan orang tengah yang kemudian menjualnya kepada ahli perniagaan yang sentiasa rakus mengaut keuntungan dengan membina atas tanah itu bangunan untuk kedai, pejabat dan perumahan serta infrastruktur lain.

Pegawai Pertanian Daerah Penampang dan Kota Kinabalu, Joseph Fung berkata, Jabatan Pertanian sememangnya ada banyak rancangan untuk mengekalkan kegiatan menanam padi tetapi mereka tidak dapat melakukan apa-apa jika pemilik tanah memutuskan untuk menjualnya kepada orang lain.

Daerah Penampang terletak kira-kira 15 km dari pusat Kota Kinabalu dan bandarnya dikenali sebagai Donggongon. Tidak jauh dari Donggongon, kita masih boleh melihat sawah padi cuma kali ini ia ditanam di antara timbunan tanah dan konkrit yang sudah dan sedang dalam pembinaan.

Pembinaan jalan raya yang merentasi kawasan sawah padi seluas lebih 100 hektar ini mungkin menyebabkan banyak pemilik tanah didekati pemaju dan memujuk mereka untuk menjual tanah itu.

Jalan raya besar selalunya membuka prospek pembangunan dan inilah yang berlaku kepada Kodundungan-Goliput walaupun Jabatan Pertanian mewartakannya sebagai kawasan pemuliharaan padi.

"Walaupun sudah digazet, ia tidak menghalang sesiapapun untuk melakukan apa saja mereka buat dengan tanah mereka. Malangnya, Jabatan Pertanian tidak ada kuasa untuk menghentikan sebarang tindakan individu sama ada menghalang mereka menjual tanah atau menentukan bentuk pembangunan yang perlu dimajukan.

Itu adalah tanah mereka dan mereka berhak memutuskan apa yang perlu dibuat dengannya," kata Joseph ketika ditemui di sini.

Menurutnya, jabatan tidak ada peruntukan kuasa dalam undang-undang atau pun mempunyai 'jalan keluar' yang boleh menyekat mana-mana individu atau organisasi daripada 'merosakkan' sawah padi.

Selain kerajaan, pihak yang ada kuasa ialah Penolong Pemungut Hasil Tanah daripada Jabatan Tanah dan Ukur (PPHT).

Akibat tanah dijual, banyak sawah padi ditimbun di sana-sini, bukit dipotong untuk mengambil tanah bagi tujuan untuk menimbun. Hakisan berlaku dan banjir pun mudah melanda.

Geografi

Memandangkan bentuk geografi Penampang berupa lembah dengan banyak kawasan tanah rata rendah berdekatan dengan pekan dan kemudahan infrastruktur, maka banyak sawah padi terbiar ditimbus dengan tanah untuk dimajukan.

Banyak pemandangan seperti ini boleh dilihat di sepanjang Jalan Minintod dan Terawi. Begitu juga di kampung seperti Kolopis di mana bukit-bukitnya banyak yang dipotong.

Bukan saja timbunan tanah dan bukit dicantas ini mencacatkan pemandangan tetapi kesan lebih bahaya ialah mengakibatkan banjir kilat setiap kali hujan turun.

Penduduk di Kampung Kibabaig yang tinggal berdekatan dengan pekan Donggongon, akan sentiasa susah hati setiap kali hujan lebat, walaupun ia turun hanya dua jam!

Kerja-kerja menimbun di sana sini di kawasan ini telah menyekat aliran sungai kecil dan akibatnya, hujan dua jam boleh menyebabkan banjir agak teruk di kawasan yang agak rendah.

Ini adalah antara masalah alam yang paling ditakuti di daerah yang ada kira-kira 150,000 penduduk kerana, 20 tahun yang lalu sebelum ada pembangunan rancak di sini, banjir tidak mudah melanda.

"Kecualilah, jika aktiviti menimbun yang sedang rakus dilakukan dihentikan, mengawal aktiviti perbandaran, memperdalamkan sungai-sungai dan sebagainya untuk mengelak banjir, bencana alam buatan manusia ini boleh dielak," kata penduduk di sini.

Perancangan bertanggungjawab dengan memandang jauh akan kesan jangka panjang kawasan yang dimajukan ini mesti diamalkan bermula sekarang jika tidak mahu berlaku bencana besar nanti.

Namun, jika pemilik tanah sudah mula menjual tanah-tanah mereka, maka pembangunan tidak akan dapat dihentikan lagi dan bila ada pembangunan, maka bencana pasti berlaku.

Malah, ada sumber mengatakan bahawa pembangunan mega di Penampang sudah dirancang sehinggalah ke kawasan tanah tinggi di Kampung Buayan di Jalan Tambunan, membabitkan kawasan yang amat besar. Pasti menarik apa yang akan berlaku menjelang 2030 nanti.

Pantau
Menurut Joseph, sejak beberapa tahun ini, pihaknya dengan kerjasama PPHT sudah mula memantau dan mencegah kegiatan memotong tanah bukit untuk menimbun tanah yang dilakukan pihak tidak bertanggungjawab.

"Apabila kami mengadu kepada PPHT, mereka akan mengambil tindakan menghentikan syarikat yang melakukan kerja-kerja menimbun dengan memotong tanah dari bukit.

"Namun, mereka mengubah modus operandi dengan menggunakan tanah runtuhan atau tanah kelompok yang dijumpai di sana-sini.

Mereka menggunakan wang untuk membeli tanah dan kemudian menimbunnya tanpa kelulusan," kata Joseph menambah bahawa bila tiba masa mahu memajukan kawasan itu, barulah mereka cuba mendapatkan kelulusan daripada Majlis Daerah Penampang.

Sebelum memberi kelulusan, Majlis Daerah akan mendapatkan maklum balas daripada beberapa jabatan termasuk Jabatan Pertanian. Di sinilah mereka sedar timbul masalah mendapatkan kelulusan.

Joseph mengaku banyak kes itu berlaku di daerah ini. Walaupun nampak suram, kawasan penanaman padi yang diwartakan di Jalan Pintas Penampang masih boleh diusahakan menjadi sesuatu yang boleh menguntungkan semua pihak. Ia boleh dijadikan destinasi pelancongan.

"Saya cadangkan kawasan Kodundungan-Goliput yang diwartakan sebagai pemuliharaan padi dikekalkan dalam keadaannya sekarang.

Persekitarannya boleh dibangunkan tetapi biarlah kawasan padi dikekalkan dengan hanya memperbaiki kemudahan pertanian.

"Pelancong boleh melawat sawah padi di sini. Ramai rakan saya dari luar negara berasa tertarik dengan pemandangan bandaraya kita sebab semuanya ada dalam satu kota.

"Apabila mereka datang ke daerah ini melalu Jalan Pintas, mereka suka pemandangan menghijau sawah padi ketika ia tidak ditanam dan warna keemasan ketika padi sedang masak," katanya menambah jabatan tidak akan berputus harapan menentu arah industri pertanian daerah ini yang mempunyai banyak potensi.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved