ads

Khamis, 7 Mac 2013

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Akhirnya Polis akui mayat anggota <b>di Semporna</b> diperlaku dengan <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 08:54 PM PST


Sebenarnya khabar mengenai kekejaman yang dilakukan oleh penceroboh dari Sulu ini terhadap jenazah-jenazah Anggota Polis yang berjaya dibunuh mereka telah tersebar beberapa hari lalu setelah berlakunya ertempuran di Kampung Simunul..


Cerita disampaikan oleh seorang sahabat yang punya sahabat yang terlibat secara langsung dalam pertempuran di sana.. (sekarang tak ada lagi cerita dari sana sebabnya depa dah tak boleh guna FB)

Apa yang diceritakannya sememangnya mengerikan cukuplah dikatakan apa yang dilakukan oleh Pengganas dari Sulu sememangnya diluar batas kemanusiaan apatah lagi sesama Islam..

Aku anggapnya sebagai khabar angin saja.. namun hari ini segalanya telah disahkan oleh pihak Polis sendiri..

Bacalah apa yang Malaysiakini laporkan ini...
Enam anggota polis yang terbunuh di Kampung Simunul di Semporna pada 2 Mac lalu, ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam, kata polis dalam Facebook lewat malam tadi.

Menceritakan kronologi peristiwa krisis Sabah itu, polis juga mendedahkan mereka terpaksa menghantar pasukan penyelamat ke kampung tersebut sehari kemudian untuk menyelamatkan anggota yang cedera dan mengambil mayat rakan mereka yang maut dalam serangan hendap sekumpulan penceroboh dari selatan Filipina.

Menurut posting Facebook tersebut, polis menghantar satu pasukan ke Kampung Simunul dan Kampung Sri Jaya untuk menyiasat laporan mengenai kehadiran penceroboh Filipina.

"Apabila tiba di Kampung Simunul, pasukan polis itu telah diserang hendap oleh penceroboh. Enam anggota polis terkorban manakala dua yang lain cedera. Enam penceroboh bersenjata telah dibunuh oleh pihak polis.

"Pihak polis dihantar pasukan penyelamat untuk mengambil mayat wira-wira kita terkorban dan menyelamatkan anggota yang terperangkap di Kampung Simunul, Semporna. Pasukan itu berjaya melaksanakan misi tersebut.

"Mayat anggota polis yang terkorban itu ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam oleh penceroboh bersenjata tersebut," tambahnya..


Polis menamakan enam anggota yang terkorban sebagai Supt Ibrahim Lebar, ASP Michael padel, Sarjan Baharin Hamit, Sarjan Abdul Aziz Sarikon, Koperal Salam Togiran dan Lans Korporal Mohd Azrul Tukiran.

Ketua Polis Negara , Tan Sri Ismail Omar sebelum ini enggan mengesahkan laporan bahawa ada mangsa dipenggal dan juga mata mereka dikorek keluar.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merujuk kepada insiden tersebut dalam satu sidang akhbar pada hari Selasa dan menyifatkan tindakan penceroboh itu 'sebagai tidak Islamik'.

Insiden mengerikan itu juga dibangkitkan pada mesyuarat tengah malam antara Setiausaha Luar, Albert del Rosario dan Menteri Luar, Datuk Anifah Aman pada hari Isnin di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina mengeluarkan satu penjelasan semalam, bahawa del Rosario tidak melabelkan kumpulan Filipina itu sebagai "pengganas", tetapi mengakui kekejaman tersebut, jika benar, dianggap sebagai perbuatan "pengganas".

"Di Semporna, terdapat dakwaan tindakan keganasan. Seperti yang dilaporkan oleh menteri luar Malaysia, selepas pasukan polis terjebak dalam satu serangan hendap dan dibunuh, mayat mereka dipelakukan dengan kejam.

"Jika benar kekejaman ini dilakukan seperti yang dilaporkan kepadanya, kedua-dua setiausaha luar dan menteri luar itu bersetuju bahawa ini adalah tindakan keganasan," kata kenyataan itu ~ Malaysiakini

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


UMNO Online - 160 Pemilik Sawah <b>Di Kota Belud</b> Terima Insentif <b>...</b>

Posted: 24 Dec 2012 03:58 AM PST

Kategori Pembela Rakyat, Kata Di Kota

160 Pemilik Sawah Di Kota Belud Terima Insentif Pengurusan Berpusat NKEA

KOTA BELUD, 24 Dis – Seramai 160 pemilik sawah di sini hari ini menerima insentif pengurusan berpusat Bidang Ekonomi Utama Negara (Pertanian) EPP 11 sebanyak RM809 seekar atau RM2,000 sehektar.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri, berkata matlamat EPP 11 Kota Belud, yang dikendalikan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan Kota Belud, adalah untuk meningkatkan produktiviti penanaman padi dan dilaksanakan secara berperingkat.

"Peringkat pertama disasarkan bermula pada minggu ketiga bulan depan dengan keluasan 800 hektar melibatkan seramai 762 pemilik sawah di Kampung Taun Gusi Kerajangan, Taun Gusi Padang dan Jawi-Jawi (di Kota Belud).

"Pelaksanaannya sehingga 2020 yang menyasarkan keluasan sebanyak 5,000 hektar," katanya.

Yahya berkata kerajaan akan terus mencari kaedah dan pendekatan terbaik dan sesuai untuk membela nasib rakyat khususnya dalam meningkatkan taraf hidup dan sosio-ekonomi mereka.

Berita Bertarikh Pada 24 December 2012 7:58 PM

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Cerita Kita <b>Papar</b> Konflik Percintaan Klise - Gua.com.my

Posted: 06 Mar 2013 08:00 AM PST

Metrowealth Pictures (MIG) sekali lagi tampil dengan filem terbaru berjudul 'Cerita Kita'. Buah tangan hasil garapan pengarah berbakat Pierre Andre itu menampilkan sentuhan berbeza dari filem-filem MIG sebelum ini. Menggunakan pendekatan filem bebas, Pierre mengambil risiko mengolah cerita cinta tiga segi menjadi sebuah naskhah segar.

Gandingan unik Yana Samsuddin dan Pekin Ibrahim menjadikan filem ini sesuatu yang menarik untuk ditonton. Konflik percintaan nyata masyarakat Malaysia ditampilkan secara bersahaja oleh Pierre. Mungkin plot cerita ini sedikit perlahan, tetapi sinematografi yang dizahirkan dalam 'Cerita Kita' cukup menarik. Pujian wajar diberikan kepada Pierre yang berusaha menampilkan  sisi berbeza kreativitinya.

'Cerita Kita' mengisahkan kehidupan Ika (Yana Samsuddin) dan Kamal (Pekin Ibrahim) yang tinggal berjiran dalam satu flat. Persahabatan yang dibina akhirnya bertukar menjadi rasa sayang antara mereka. Ika yang bekerja sebagai pembantu di sebuah kedai buku menyimpan impian memiliki sebuah keluarga bahagia.Kamal yang bekerja sebagai mekanik sanggup berhenti kerja dan membuka perniagaan burgernya sendiri.

Kisah cinta mereka diuji seketika dengan kehadiran Malik (Fezrol Khan) yang jatuh cinta pada kelembutan Ika. Tanpa disedari, Malik dan Kamal sebenarnya adalah rakan lama dari zaman persekolahan.Dalam masa yang sama, Kamal yang meminjam wang dari ceti haram semata-mata ingin membahagiakan Ika cuba mempertahankan cinta mereka.

Namun Ika yang memikirkan masa depannya memilih Malik atas alasan Malik mampu menjaga dan membahagiakannya dengan keadaan kewangan yang stabil. Ika yang masih memendam perasaan terhadap Kamal berbelah bahagi. Namun, sebuah beg pemberian Kamal mengubah segala-galanya.
 
Secara keseluruhannya, 'Cerita Kita' merupakan sebuah cerita cinta klise yang mendapat sentuhan tersendiri Pierre. Filem ke 74 terbitan MIG ini akan ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 7 Mac ini.

Rating GUA : 3 bintang

Judul : Cerita Kita

Pengarah : Pierre Andre

Pelakon : Yana Samsuddin, Pekin Ibrahim, Fezrol Khan, Shima Anuar, Along Eyzendy

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Info : Pencerobohan <b>di Lahad Datu</b> 1 Mac 2013 |Sararose Dot My

Posted: 01 Mar 2013 02:37 PM PST

Sana sini berita pencerobohan Lahad datu oleh bangsa asing dari Filipina.Bermacam andaian yang di buat tentang situasi di Lahad datu ini. Dilaporkan sekurang-kurangnya 12 lelaki Sulu bersenjata mati dan empat lagi cedera dan Dua komando polis telah terbunuh setelah terkena serangan mortar di perkampungan tersebut. Manakala 3 anggota PGA lagi cedera.Sumber berkata Tiga anggota PGA yang cedera telah dibawa ke hospital Lahad Datu. Meskipun pihak kerajaan Malaysia telah memberi peluang menerusi pelbagai cara antaranya rundingan tarikh lanjutan menyerah diri bagi mengelakkan pertumpahan darah daripada berlaku dan juga meminta penceroboh tersebut meninggalkan Sabah dengan aman,tetapi peluang itu tidak dimanfaatkan oleh kumpulan yang diketuai Rajah Mudah Azzimudie Kiram itu 

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina yang berkubu di Kampung Tanduo, Lahad Datu sepatutnya menerima tawaran menyerah diri dan keluar dari kawasan itu secepat mungkin."Kita ambil sikap yang berhemah dalam mengendalikan masalah pencerobohan berkumpulan di Lahad Datu kerana kita cuba elak pertumpahan darah dan selesai masalah dengan baik, tetapi mereka yang terlibat harus sedar bahawa apa yang mereka lakukan itu  merupakan kesalahan besar dan serius."Mereka sepatutnya dapat menerima tawaran kita keluar dari kawasan kita dengan secepat mungkin. Lagi lama mereka kekal di situ mereka akan terdedah dengan bahaya dari segi apa yang boleh berlaku kepada mereka," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Najib mengulas insiden tembakan di kawasan itu hari ini setelah kumpulan penceroboh yang diketuai adik kepada 'Sultan Jamalul Kiram III' Agbimuddin Kiram enggan meninggalkan kawasan itu setelah berkubu di kawasan itu lebih tiga minggu dengan membuat beberapa tuntutan.
Keadaan di Hospital Lahad Datu yang dikatakan dalam situasi berjaga-jaga (Red Alert).
Kedutaan Malaysia di Filipina dikawal ketat bagi mengelak apa-apa kemungkinan.
Situasi di pekan Lahad Datu, jarak pekan dan lokasi serangan ialah 120km.
Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina;
9 Februari – Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.
11 Februari – Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.
12 Februari – Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.
14 Februari – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.
1 Feb – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina. Ismail berkata, kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.
Ismail berkata, rundingan dengan pihak bersenjata masih dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik tanpa melibatkan pertumpahan darah.
14 Februari – Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.
16 Februari – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat 'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal.
Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai 'Askar Diraja Kesultanan Sulu'antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.
18 Februari – Hishammuddin berkata, kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasabekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.
24 Februari – Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.
26 Februari – Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.
28 Februari – Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu.Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.
1 Mac – Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta tiga lagi cedera.
Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh. – BERNAMA

Alfatihah buat pejuang negara yang terkorban semalam.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


LAYAKKAH ANWAR <b>DI</b> GELAR HUGUON SIOU?? | MummyNemo

Posted: 06 Mar 2013 01:49 PM PST

Mencari Kerja Sambilan (Part Time) Di Rumah? Klik Sini!
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

ANWARTindakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Ranau memberikan gelaran Huguan Siou kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, disifatkan sebagai penghinaan kepada masyarakat Kadazandusun Murut (KDM) di negeri ini.

Ahli seumur hidup Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA), Datuk Eric Majimbun, berkata gelaran Huguon Siou yang diberi kepada Anwar jelas tidak menghormati budaya dan adat resam masyarakat KDM.

"Anwar sebagai pemimpin yang diagungkan pengikutnya, konon bakal menjadi Perdana Menteri sepatutnya tidak menerima anugerah itu.

"Bagi masyarakat KDM, penerimaan Anwar itu adalah penghinaan besar kerana ia hanya khusus untuk masyarakat KDM dan bukan diberi sewenang-wenangnya," katanya kepada BH di sini, semalam.

Eric berkata, tindakan itu mencerminkan seolah-oleh PKR terdesak meraih undi.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Sebagai contoh, katanya, masyarakat Bisaya juga pasti marah jika gelaran Janang Gayuh yang dianugerah kepada pemimpinnya, Datuk Lajim Ukin, turut diberi kepada orang luar.

Eric mengulas laporan portal berita tempatan yang mendakwa PKR Ranau memberi Huguan Siou iaitu gelaran tertinggi dalam masyarakat KDM kepada Anwar ketika lawatannya ke Kampung Paginatan, di Ranau, Ahad lalu.
Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok menyifatkan tindakan PKR Cabang Ranau itu sebagai satu jenaka.

"Ini (anugerah Huguon Siou kepada Anwar) adalah satu jenaka," katanya pada majlis pelancaran Menggalakkan Menggunakan Bahasa Kadazan dalam Keluarga dan Ramah Mesra Keturunan Keluarga Madani Balanting di Nabalu Puru Lodge di Kampung Putaton, Penampang, semalam.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, menyifatkan tindakan mengangkat Anwar sebagai Huguan Siou disifatkan sebagai polemik politik parti berkenaan.

Beliau turut mempersoalkan bagaimana seorang yang bukan berbangsa KDM boleh menerima gelaran yang hanya dikhususkan untuk pemimpin etnik berkenaan.
"Saya tidak tahu bila Anwar jadi KDM. Apa perjuangan dia untuk mendaulatkan masyarakat KDM di Sabah," katanya.

Incoming search terms:

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - Sekolah <b>Di Kunak</b> Dibuka Semula

Posted: 06 Mar 2013 08:55 PM PST

07/03/2013 12:55:00

Tiga buah sekolah menengah dan 15 buah sekolah rendah di Kunak, Sabah dibuka semula pagi tadi.

Menurut Pegawai Daerah Kunak, Susilo Sumarto, penduduk tempatan terutamanya ibu bapa tidak perlu risau keselamatan anak-anak mereka.

Anggota pasukan keselamatan turut ditempatkan untuk menjalankan rondaan secara berkala.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved