ads

Rabu, 6 Mac 2013

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Keadaan <b>di tawau</b>, Semporna selamat dan <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 07:08 AM PST


SEMPORNA, 6 Mac — Keadaan keselamatan di Semporna dan Tawau adalah terkawal dan orang ramai tidak perlu bimbang dengan keselamatan mereka, kata polis.
Ketua Polis Daerah Semporna DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah berkata kejadian berbalas tembak antara pasukan keselamatan dan kumpulan bersenjata hanya berlaku di tempat tertentu.
"Keadaan di lokasi serangan hendap iaitu di Kampung Simunul pada Sabtu lepas juga kembali normal dan penduduk telah pulang ke rumah masing-masing," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna di sini  hari ini.
Mohd Firdaus berkata masih wujud persepsi dalam kalangan masyarakat tempatan kononnya anggota penceroboh berkeliaran di bandar ini, namun siasatan polis mendapati ia tidak benar.
Di TAWAU, Ketua Polis Daerah ACP Awang Besar Dullah mengingatkan orang  ramai supaya tidak cemas atau bimbang tentang keselamatan mereka kerana daerah Tawau berada dalam keadaan tenteram dan aman.
"Sejak pencerobohan di Lahad Datu, tiada sebarang gejala atau perkara luar biasa berlaku di sekitar Tawau," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Beliau berkata orang ramai di bandar itu menjalankan urusan harian mereka seperti biasa.— Bernama

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


SERAMBI AWAM: Imej satelit <b>papar</b> kemusnahan besar <b>di</b> Arakan

Posted: 11 Nov 2012 02:05 AM PST

NEW YORK – Sebuah kumpulan hak asasi manusia, Human Rights Watch (HRW) telah mengeluarkan imej satelit apa yang disifatkan sebagai kemusnahan besar sebuah kawasan pantai di Myanmar akibat rusuhan etnik.

Imej tersebut menunjukkan lebih daripada 800 bangunan dan rumah bot musnah dibakar di Kyaukpyu, bahagian barat negeri Rakhine atau Arakan.

HRW berkata kebanyakan mangsa adalah umat Islam Rohingya yang menjadi sasaran orang-orang bukan Islam.

Jurucakap presiden mengakui bahawa seluruh kampung telah dibakar dan lebih banyak tentera boleh dikerahkan.

Seramai 64 orang dilaporkan meninggal dunia dalam rusuhan baru-baru, tetapi HRW berkata angka sebenar mungkin lebih tinggi, demikian dilaporkan BBC.

Timbalan Pengarah Asia di HRW, Phil Robertson berkata, keganasan menunjukkan kerajaan Myanmar 'perlu segera menyediakan keselamatan untuk Rohingya' di negeri Rakhine.

"Selagi pihak berkuasa tidak mula menangani punca keganasan, ia berkemungkinan akan menjadi lebih teruk," kata Robertson.
Kumpulan yang berpangkalan di Amerika Syarikat itu membandingkan imej satelit daerah Kyaukpyu yang diambil pada 9 dan 25 Oktober.

Pada 9 Oktober, barisan beratus-ratus rumah yang dibina rapat di sepanjang semenanjung serta kumpulan-kumpulan rumah sampan di sepanjang pantai utara boleh dilihat dengan jelas.

Tetapi dalam imej yang diambil pada Khamis lepas, hanya beberapa buah bot yang tinggal dan hampir tiada kelibat rumah di daerah seluas 35 ekar itu.

HRW berkata ramai penduduk dianggap telah melarikan diri dengan bot ke laut.

Seorang wartawan tempatan yang melawat tapak memberitahu BBC Burma bahawa kawasan itu telah musnah, dengan api di beberapa bangunan masih membara. Wartawan berkata daerah itu juga hampir kosong sepenuhnya.

Pegawai berkata tidak ada laporan keganasan baru sejak Jumaat dan pemerintahan di Rakhine juga telah dipulihkan.

Zaw Htay, jurucakap Presiden Myanmar Thein Sein mengakui "seluruh kampung dan bandar-bandar sedang dibakar di Rakhine manakala kita tidak dapat menyediakan jaminan keselamatan penuh di sesetengah kawasan".

"Itulah sebabnya kerajaan memperketat kawalan keselamatan. Jika perlu, kami akan menghantar polis dan tentera dalam usaha untuk mengembalikan keamanan," katanya.

Sekurang-kurangnya 64 orang terbunuh minggu ini, kata pegawai, dalam keganasan pertama sejak Jun, apabila darurat diisytiharkan di Rakhine.

Pada masa itu pertempuran maut meragut berpuluh-puluh nyawa mankala beribu-ribu orang telah dipaksa untuk meninggalkan rumah mereka.

PBB sebelum ini memberi amaran program reformasi negara berkemungkinan gagal disebabkan keganasan kaum berterusan antara kumpulan penganut Buddha tempatan dan umat Islam Rohingya di negeri barat.

Golongan bukan Islam melaporkan bahawa kali ini mereka juga telah dipecat dari pasukan kerajaan semasa pergolakan, dan mereka juga mengalami kecederaan yang banyak.

Kerajaan telah mengisytiharkan perintah berkurung di kawasan yang terjejas, tetapi respons sejak keganasan pertama tercetus pada bulan Jun sedang dikritik sebagai tidak memadai, kata Ketua Jonathan BBC di Bangkok.

Pada tiga hari lepas, pertempuran berlaku di enam buah bandar dan satu perintah berkurung pada waktu malam dikuatkuasakan di beberapa lokasi termasuk Min Bya dan Mrauk Oo, tempat peristiwa keganasan terbaru bermula. Dalam pada itu, penganut Buddha dan Muslim terus menyalahkan antara satu sama lain.

Akibat keganasan tersebut juga, umat ​​Islam di seluruh Myanmar terpaksa melupakan hasrat untuk meraikan perayaan Eid al-Adha.

Ketegangan etnik di Rakhine telah berlanjutan sejak sekian lama, dan bangsa Rohingya yang majoritinya beragama Islam terus dianggap bukan warganegara oleh pihak berkuasa Myanmar, sebaliknya dilabel sebagai pendatang haram.

Pada bulan Ogos, pemerintah Myanmar menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat keganasan antara penganut Buddha dan Islam di bahagian barat negara itu. Pihak Berkuasa sebelum ini menolak satu suruhanjaya siasatan yang diterajui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sumber : malaysiaharmoni.com

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


ZAKRI ALI: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tenom</b> Sabah 12/10/2012

Posted: 12 Oct 2012 09:30 PM PDT

PEMIMPIN YANG MENIPU RAKYAT !!

Ka'ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (menyokong) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae'i dan Hakim).

HUKUMAN MENUDUH TANPA EMPAT ORANG SAKSI

AL QURAN-SURAH AL-NUR AYAT 4

"Orang yang melemparkan TUDUHAN (ZINA/LIWAT) kepada seseorang yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan EMPAT ORANG SAKSI, maka sebatlah mereka DELAPAN PULUH KALI sebatan dan jangan lah kamu menerima penyaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang yang FASIQ."

I N G A T ! !


"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",
"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",
Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu",

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


[Video] Ceramah DSAI <b>di Tuaran</b>, Sabah 30/12/12 - Malaysians <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2013 06:20 AM PST


 

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Update 3 Mac : Pencerobohan <b>di Lahad Datu</b> dan Semporna <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2013 12:52 PM PST


SEMPORNA 2 Mac - Kumpulan bersenjata asing dipercayai penyokong Tentera Diraja Kesultanan Sulu melancarkan serangan terbaharu mengakibatkan seorang pegawai polis terbunuh dan seorang cedera di Kampung Simunul, kira-kira tiga kilometer ke bandar Semporna, pukul 7.30 malam tadi.
Utusan difahamkan kumpulan penyerang adalah Tentera Diraja Kesultanan Sulu yang telah mula memasuki dan menetap di beberapa kawasan di Sabah secara berperingkat sejak empat bulan lalu.
Difahamkan siren kecemasan dibunyikan di Kampung Simunul dan semua penduduk termasuk di kampung berdekatan iaitu Kampung Air dan Kampung Sri Jaya diarah tidak keluar dari rumah masing-masing. - UTUSAN
 2 Mac - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan berlaku kejadian tembak-menembak di Kampung Sri Jaya Siminul, Semporna, Sabah, kira-kira pukul 7.30 malam tadi.
Menurut Ismail di dalam laman sosial Facebook Polis Diraja Malaysia, kejadian itu susulan daripada pemeriksaan pihak polis ke atas sebuah premis di situ."Pemeriksaan tersebut bertujuan mengesahkan penglibatan kejadian pencerobohan di Lahad Datu."Pihak polis masih belum dapat mengesahkan jumlah mereka yang terlibat dalam kejadian terbabit. Bagaimanapun jumlah yang terlibat dipercayai tidak melebihi 10 orang," katanya. Beliau berkata dalam kejadian itu beberapa anggota polis dilaporkan tercedera.
Sementara itu di LAHAD DATU, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata, dua anggota polis cedera dalam kejadian tersebut. Hamza bagaimanapun menafikan Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna diserang dan berkata keadaan di Semporna terkawal serta tidak ada perintah berkurung dilaksanakan. Menurut Hamza setakat ini belum ada tangkapan dibuat berhubung kejadian tembakan itu dan polis masih menyiasat suspek yang bertanggungjawab.

3 Mac - Polis berjaya menahan tiga ahli kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo yang cuba keluar daripada kepungan pihak berkuasa di sini malam tadi. Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, ketiga-tiga lelaki yang tentera Diraja Kesultanan Sulu dan bersenjatakan parang itu kini ditahan untuk siasatan lanjut.Dalam pada itu, menurut beliau, seramai 10 individu berpakaian celoreng yang dipercayai ada kaitan dengan tentera penceroboh terbabit dikesan memasuki kawasan Kampung Long Malong dan Kampung Dasar Lama di Kunak.
"Berdasarkan maklumat yang diterima, pihak polis percaya tiga daripada mereka mempunyai senjata," katanya di sini hari ini. - UTUSAN

Penduduk Semporna pukul penceroboh sampai mati

Gambar penduduk memukul sehingga mati penceroboh di Semporna.

UPDATE 3 MAC 11.30 MALAM:
Senarai anggota polis yan terkorban lokasi Semporna dan Lahad Datu...
1)Supt ibrahim - SB Bkt aman
2)Asp michael - KCKD semporna
4)Sjn aziz - PGA semporna
6)L/kpl azrul -PGA semporna
7)INS zulkifli - vAT69 KOMANDO
8)sarjan sabarudin - VAT69 KOMANDO

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Beaufort - <b>Sipitang</b> - Lawas - Limbang - Brunei - Madah Ruth

Posted: 27 Feb 2013 04:06 PM PST

10.02.2013, 10.03pm - Alahai lambatnya si kawan-kawan dari KK. Sedang tunggu kena singgah sambil tertidur-tidur lagi. Lokasi? Masih di rumah Kg. Malawaring, Bongawan. Err for details, masih di bilik tidur. Zzzz..!
10.20pm - Naa sampai pun mereka dekat simpang rumah. Si kucing Deren yang gemuk dan pemalu kelam kabut lah bah lari masuk perkarangan rumah dari simpang. "Stranger, stranger..." mungkin itu dalam hatinya. Haha. LET'S THE JOURNEY BEGAN!! ^^

11.02.2013, 5.48am - Keadaan yang masih gelap gelita, we'ol memulakan perjalanan. Bismillahirohmanirohim... Moga-moga tiada yang masih mamai di subuh-subuh ni. Bagi penumpang macam saya, okey sahaja, boleh sambung tidur dalam kereta. Hihi. Apa tidaknya, semalam sampai ke rumah Tajul di Kg. Lingkungam pun sudah jam 11.20pm. Meninggah lagi di Beaufort isi minyak kasi full. Then, macam-macam lah bah ceita dari asal-usul Brunei (mentang-mentang lah mau ke negara Brunei kannn) ke cerita hantu ke cerita kedai kopi, tidurnya sudah jam 1.00pm. Kau ada??
6.15am - Dui duii... Singgah tandas di Sipitang. Isi perut yang tidak baik si Masri and Mr. Husby perlu dibuang terlebih dahulu. Ngek!
6.38am - Imigresen Sindumin. Taking-taking picture.
7.19am - Lawas. Limpas saja.
7.49am - "Walaikumsalam ma, kami limpas Lawas sudah. Kan masuk Brunei lagi sakajap." Send delivered to mama in law. Yay! We in Imigresen Temburong, Brunei Darussalam.
8.25pm - Imigresen Puni. Sedang tunggu feri ke Limbang. Pfft! Feri la sangat. Hihi. Harga tambang feri RM8.00 or dolar brunei 4.00. Cekik darah!
Lebih kurang jam 9.00am tadi sampai Limbang. Wuhuu! Meet my husband's bestfriend here, Sukri si chinese looking. Amboi popular naa, nama terpampang pada banner Bank Rakyat Limbang. Kehkeh... Dan beliau akan dipergunakan sebagai guide sepanjang tour kami di sini hingga ke Miri. Padan muka dia. Haha! Sukri bawa breakfast di Nurul Restaurant. Pergh! Sedap mi jawa and laksa di sini. Tidak pasti berapa harganya, all paid by Sukri. Ambek! Syukurrr... :)
10.12am - Perjalanan disambung lagi ke Miri. Husby driving sudah ada kawan bercerita. Boleh lah I sleep well di belakang. Lebih kurang 3 jam okei, 3 jam perjalanan!
10.59am - Imigresen Kuala Lurah. Berbaris kereta dowh! Telah agak wasting time.
12.48pm - Imigresen Sungai Tujoh. Huargggg! Baru bangun... Kehkehkeh. Welcome to Miri, Sarawak.

12.02.2013, 10.50am - Selamat pagi! I just having a wonderful yesterday ;) Sekarang sedang keluar dari Miri ke Brunei lah pula. Time to jalan-jalan jelajah Brunei. Wuhuu...
Sesampai ja Miri kelmarin kan, perkara pertama yang dilakukan adalah cari hotel, motel, homestay or whatever. Pusing-pusing punya pusing-pusing, akhirnya keputusan di ambil untuk stay di De' Central Hotel. RM70 sebilik. Jangan nak harap macam hotel mewah yah. Haha, air mandi kejap sejuk kejap panas. Tapi just okey lah untuk kaki-kaki jalan yang bukan jenis diam-diam dalam bilik hotel. Yang penting, boleh sleep well. Siap berdengkur-dengkur lagi. Kahkahkah... Penatnya macam sudah 2-3 hari berjalan.
Siap check-in and rehat dalam beberapa minit, misi berjalan cari makan bermula. Restaurant Muara, sebelah hotel ja jadi pilihan. Ya Allah, punya main sedap Nasi Lalapan! Tiada penyesalan. Aku juga makan sampai licin, yang lain siap tambah nasi.
Habis makan perut kenyang, Vivi mengesorkan ke Old Lady. Nasib juga Sukri tau jalan kesana. Kalau tidak, pusing-pusing juga la cari jalan. Rupanya Old Lady tu tempat muzium Petroleum. Memang tak masuk aa tiket RM10.00 seorang tu. Haha. But di luar tu pun lawa juga, gambar-gambar dengan replika pengorek minyak. And view Bandar Miri memang very nice from here.
Next, Mr. Husby berabis membawa ke tempat yang ada patung kuda belang yang besar gila tu. Marina Bay. Patung tu? Ya memang besar and menarik. Tapi kawasannya sangat pelik. Maksudnya, mungkin suatu ketika dulu tempat tu pernah cantik. Tapi entah kenapa sekarang, macam dalam filem seram jak. Dengan resortnya yang cantik tapi terbiar dan semak dan suram. Rasa macam menceroboh pun ada , tapi ramai juga orang kesana. Orang dating lah bah paling banyak. Hehe.
Next, Sukri bawa ke Bintang Mall. Kami telah berpecah dengan Sukri sebab dia ada tujuan lain. Kami yang lain tawaf la Mall tu. Sempat juga tukar duit Brunei. Payah nanti lalu tol ke Brunei sebab kena bayar pakai duit Brunei. Duit RM pun boleh juga, tapi rasanya lebih jimat pakai matawang Brunei. Lagipun manatau ada juga mau di shoppingkan di Brunei nanti. Habis tawaf Mall tu, Sukri tidak dapat dihubungi. Kunci Kereta pula tempat Sukri. Rupanya Sukri itu adalah gimbaran semata-mata. Oh, rupanya Sukri tu sedang sibuk main singa and terpaksa off handphone. Tidak, rupanya Sukri sudah penat menuggu sampai tertidur bawah kereta. Cis, rupanya itu semua spekulasi yang dibuat-buat sambil menunggu Sukri di parking lot. Agak gila kepala otak mereka. Akhirnya sanggup Sukri masuk CC untuk connecting melalui FB sebab handphone dia habis bateri.
Setelah berjaya bertemu kembali dengan Sukri, kami balik ke hotel. Malam sudah. Cari makan la dulu, warung-warung dekat hotel pun rare juga tempat lepak-lepak memalam. Dengan tanglung-tanglung dan lampu-lampu neon bersangkutan sepanjang jalan, best! Makanan? Not bad. Sebelum balik hotel, ternampak lah pula gerai burger bakar. Naa kegemaran ramai la tu. Siap dalam menu, ada burger arnab. Alahai. Gerai Hassqeea, sila cari berdepan dengan De' Central Hotel. Buka malam ja. Langsung tiada penyesalan. Sedap mantap! Lebih kurang jam 10.30 pm kami balik ke hotel. Penat. Tidur.
Kerana dilanda kepenatan, kami wanita-wanita terlewat bangun biarpun beberapa kali kena panggilan dari bilik lelaki. Hahahihihuhu. Dalam jam 9.00, kami check-out.
Sukri bawa breakfast di Restoran Selera Rasa Segar. Special betul nasi lemak di sini. Mesti try nasi lemak kerutuk and nasi lemak ayam percik. Terangkat beb!! Juga tiada penyesalan biarpun harga RM7.80 sepinggan. Berbaloi...
Menyempat juga ke Miri Handicraft Centre. Macam biasa lah, aku mesti mau cari magnet yang melambangkan tempat yang dipergi. Menyempat juga beli t-shirt Miri. Mr. Husby pula menyempat beli senduk. Senduk?? Haha.
Sebelum berangkat ke Brunei, singgah di E-Mart beli ikan terubuk masin. Meriah juga tempat ni. Mengapalah tidak menyinggah sini kelmarin kan. Tidak sempat sudah mau tawaf. Harus ke Brunei sudah.
Okei, perjalanan ke Brunei masih jauh. Kepala pun pening-pening sudah meng'update'di i-pad ni hah. Baik tidur hingga sampai. Hehe!
6.40pm - On the way balik Limbang. Baru saja melepasi Imigresen Kuala Lurah. Well, sudah pun selesai ronda-ronda Bandar Sri Begawan. All i know, panas woo. First, kami singgah satu tempat yang kelihatannya macam tamu. Rupanya it is nothing special to jalan-jalan disana. Buang karan. Then masuk Mall entah apakah itu... Tiba-tiba masuk pula di pameran sejarah Regata di Brunei. Ngahhh! Macam tiada arah tuju pula ni tau. Haha. Baik cari makan. Tentu-tentu mau merasa nasi katok yang popular itu. Singgah restoran Nasi Katok Mama. Sedap!!
Lepas tu kan, tiba-tiba pula kami masuk muzium Brunei. Erk! Tidak menyempat masuk Bangunan Alat-alat Kebesaran DiRaja. Rasanya sana tu best. Biarlah. Then, kami pergi Masjid yang dikatakan berkubah emas. Sampai sekarang jadi pertikaian dikalangan kami samada ianya emas betul atau sekadar cat or mozek yang bersadur warna emas. Pening ja fikir. Bila mau ke Istana Sultan Brunei pula, tidak pula jumpa jalan. Pusing punya pusing, balik juga ke jalan yang sama. Last-last terus jalan balik Limbang.
8.24pm - Sedang rehat dalam bilik V5 South East Hotel, Limbang. Pusing-pusing cari hotel bajet, sini juga la jadi pilihan. RM80.00 for family room. Why not? Laparrrr... Jejaka-jejaka ni lambat memanggil untuk bawa keluar makan.
11.19pm - Selesai mandi. Time to sleep well. Thank you Sukri sebab bawa makan malam dekat Stall Open Air. Rare betul makan di sana. Tomyam sedap, sate pun ada. Kenyang gila. Zzzzz.

13.02.2013, 8.55am -Selamat pagi Limbang!! Aku sudah siap, ready to jalan. Vivi and Yusnie masih sedang bersiap gitew. Kejap lagi akan check-out dari sini.
Sebelum berangkat pulang, kami jalan-jalan sekitar Limbang. Of course pergi ke pasar tamu cari Tahay. It is ikan entah apa yang kena salai. Semua orang membeli, so aku pun membeli lah. Tidak lah sedap sangat pun. Ekeke. Sebelum tu, kami jalan-jalan cari sarapan di timgkat atas pasar tu. Not bad at all. Makanan pun just boleh tahan sambil menikmati view sungai Limbang. Plan mau ronda-ronda naik bot keliling kampung air sana tidak jadi bila pakcik bot tu mark up harga tambang sampai RM40! Cekik darah, makan lah bot kau tu. Haha.
Sepanjang perjalanan balik, singgah lagi di Lawas ambil lunch. Tempat makan yang berhampiran sungai Lawas juga. Jalan-jalan sekitar pasar Lawas cari beras Bario, beras paling mahal! Lepas tu, singgah lagi di Sipitang. Kebetulan tamu Sipitang pada hari itu, tinjau-tinjau bundle kejap. And of course wajib men'try' satay Sipitang yang terkenal dengan sedapnya di situ. Singgah punya singgah, kami sampai rumah sekitar jam 7.00pm.

Sekian.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Tiada Huru- Hara <b>Di Kunak</b>, Sandakan Dan Semporna! – KPN <b>...</b>

Posted: 04 Mar 2013 06:22 AM PST

LAHAD DATU – Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar sekali lagi menegaskan keadaan keselamatan di Kunak, Sandakan dan Semporna adalah terkawal.

Beliau turut menafikan khabar angin mengenai huru-hara berlaku di Kunak, Sandakan dan Semporna.

"Sehingga kini keadaan keselamatan masih terkawal dan tiada keadaan huru-hara seperti digembar-gemburkan dalam media sosial," katanya pada sidang akhbar bersama Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tahap keselamatan di Sabah setelah 21 hari insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Kampung Tanduo, kira-kira 130 kilometer dari bandar Lahad Datu.

Ismail berkata, polis akan menjalankan siasatan dan mengambil tindakan terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan khabar angin yang boleh mencetuskan kekeliruan orang ramai.

"Kami sedang memikirkan aspek perundangan untuk ambil tindakan terhadap mereka (yang menyebarkan maklumat palsu)," katanya.
Beliau berkata, polis dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini bekerjasama erat bagi memastikan keadaan keselamatan di Sabah aman dan terkawal.

Sementara itu, Zulkifeli berkata, pihaknya menggerakkan anggota tambahan bagi membantu polis mengawal keselamatan di kawasan pantai Timur negeri ini.

"Kami akan membantu polis untuk memulihkan keyakinan rakyat terhadap tahap keselamatan Sabah," katanya.
— BERNAMA

Tiga penceroboh ditahan, 10 tentera asing dikesan <b>di</b> <b>...</b> - nadirakyat

Posted: 02 Mar 2013 10:16 PM PST


LAHAD DATU 3 Mac - Polis berjaya menahan tiga ahli kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo yang cuba keluar daripada kepungan pihak berkuasa di sini malam tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, ketiga-tiga lelaki yang tentera Diraja Kesultanan Sulu dan bersenjatakan parang itu kini ditahan untuk siasatan lanjut.

Dalam pada itu, menurut beliau, seramai 10 individu berpakaian celoreng yang dipercayai ada kaitan dengan tentera penceroboh terbabit dikesan memasuki kawasan Kampung Long Malong dan Kampung Dasar Lama di Kunak.
"Berdasarkan maklumat yang diterima, pihak polis percaya tiga daripada mereka mempunyai senjata," katanya di sini hari ini.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved