ads

Jumaat, 9 September 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


<b>Kota Marudu</b>, tempat kami membeli-belah. « Foto Dunia

Posted: 23 Jul 2011 09:48 PM PDT

Di sini agak berbeza dengan semenanjung. Di Shah Alam, Tesco masih buka sehingga jam 12 tengah malam. Barangan di Kota Marudu ini cepat pula kehabisan stok.

Aku dan isteri suka membeli buah-buahan di sini kerana sedap dan segar. Anak mengaji kami, memang suka buah-buahan segar, apatah lagi bila dibuat salad buah-buahan oleh ustazah kesayangan mereka.

Untuk menghindari daripada gangguan oleh lanun jalanraya, kebanyakan pemandu di sini jarang memandu jam 8 ke atas. Jam lapan di sini umpama jam sembilan di semenanjung.

Dingin dan damai di sini bah!
Nanti aku cerita lagi.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


<b>Sipitang</b>|GATA <b>Sipitang</b>|Esplanade Waterfront <b>Sipitang</b>|<b>Sipitang</b> <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 04:06 AM PDT

CERIA…Seabahagian pelajar wanita muslim yang turut serta di majlis tersebut.
TERTIB…Sebahagian Pelajar UPSR Sipitang sedang membaca surah yassin memohon keberkataan di majlis tersebut.

d)

BACA YASSIN…Sapawi bersama Kamarlin dan Ahmad sedang membaca surah yassin di majlis tersebut.
SOLAT HAJAT…Sapawi bersama kamarlin dan Ahmad menunaikan solat sunat hajat perdana UPSR Sipitang di majlis tersebut.

b)

PENENANG HATI…sebahagian ibu bapa dan pelajar yang mengambil air minuman yang di bacakan surah yassin di majlis tersebut.

JIKA diukur tahap pendidikan di luar bandar sememangnya berbeza dengan pencapaian yang dicatat di bandar. Namun perbezaan itu bukanlah penghalang khususnya di kalangan pelajar luar bandar bagi mencatatkan keputusan cemerlang dalam pendidikan.

Sudah banyak bukti bahawa pelajar di luar bandar bukan sahaja berupaya menyamai pencapaian pelajar di bandar tetapi berupaya mengatasi kecemerlangan mereka meskipun pelajar itu berdepan dengan kemudahan prasarana pendidikan yang mungkin tidak sehebat pelajar di bandar.

Komitmen, kesungguhan dan keazaman pelajar yang disokong serta didokong oleh ibu bapa merupakan azimat penting untuk mencapai kejayaan dan azimat inilah juga yang digunapakai oleh pelajar di bandar.

Perkara inilah juga yang diluahkan oleh Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad pada majlis solat hajat perdana Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di Masjid Haji Hashim di Sipitang kelmarin.

Majlis tersebut dianjurkan oleh Biro Pendidikan UMNO Sipitang dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Sabah dan Jawatankuasa Masjid Haji Hashim dengan tujuan meningkatkan motivasi keyakinan diri di kalangan pelajar yang bakal menduduki peperiksaan UPSR minggu depan.

Sapawi berkata setinggi manapun keazaman serta kesungguhan seorang pelajar untuk berjaya dalam pelajaran masih memerlukan sokongan dan dokongan daripada ibu bapa.

"Ibu bapa memainkan peranan penting dalam hal ini kerana ibu bapalah juga yang menambahkan lagi keyakinan mereka sesudah mendapat galakan daripada pihak guru yang bukan sahaja memberi tunjuk ajar dan bimbingan," katanya.

Menurutnya usaha tersebut turut memerlukan doa daripada ibu bapa selain pelajar itu sendiri.

Katanya sebab itulah pelajar yang mahu mencapai kejayaan perlu menghormati ibu bapa dan juga guru.

"Tidak mungkin seseorang pelajar itu akan berjaya jika membelakangkan ibu bapa dan guru…ingatlah untuk berjaya jangan sesekali lupa atau tidak menghormati ibu bapa dan guru," katanya lagi.

Pada majlis tersebut Sapawi mengumumkan pelajar yang berjaya memperolehi 5 A pada peperiksaan UPSR itu akan menerima RM500 sebagai hadiah atas kejayaan yang dicapai.

Lebih 1,000 ribu orang pelajar UPSR dan ibu bapa yang hadir dan termasuklah Adun Lumadan Kamarlin Ombi, Adun Sindumin Ahmad Bujang, Pegawai Pelajaran Sipitang Razak Karim, Pengerusi Majlis Guru-Guru Besar Sipitang Asli Moksin, Iman Masjid Haji Hashim Rafahi Salleh dan Setiausaha Umno Sipitang Alidin Mohamad

a)

c)

e)

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Dari Mata Pena Lahirlah Sebuah Rasa: <b>Ranau</b> - Kundasang

Posted: 04 Aug 2011 08:41 PM PDT

Akibat kekeringan minyak kereta Pak Tuan membuat keputusan untuk pergi ke Ranau terlebih dahulu untuk mengisi minyak. Terpaksa keluar dari Taman Negara Kinabalu dan menurut penjaga tiketnya kami sekeluarga boleh masuk kembali tanpa bayaran kerana tiket tersebuat sah untuk sehari dan bagi pengunjung yang bermalam pula tiket tersebut sah di gunakan untuk 3 hari.
Sepanjang perjalanan pemandangan sangat cantik dengan gunung-ganang dan hutan memukau mata memandang. Melalui Kundasang yang di penuhi kebun sayur saujana mata memandang dan rumah-rumah berbalam-balam di celahan bukit, hati tertanya-tanya bagaimana cara mereka untuk sampai ke sana. Tiada jalan raya sehebat kita di Semenanjung cuma jalan tanah merah yang hanya mampu di lalui oleh pacuan empat roda!
Setiba di Ranau tentulah stesyen minyak yang di tuju. Pak Tuan membuat keputusan untuk makan tengahari di Ranau. Di sebabkan kakak dan abang telah muntah di dalam perjalanan masing-masing hanya berani memakan roti canai sahaja termasuk Junior. Mama pula hilang selera makan akibat keletihan turut meminta roti canai, hanya pak tuan yang makan nasi. Walaupun hanya roti canai anak-anak menghabiskan 2 roti canai seorang. Pekan Ranau hanyalah sebuah pekan kecil dengan deretan kedai biasa, walaupun terletak jauh dari bandar tetapi harga makanan tidaklah mahal.
Selepas singgah solat zohor di masjid Ranau kami meneruskan perjalanan untuk ke Taman Negara Kinabalu semula dan akan singgah di Kundasang juga seperi yang dijanjikan Pak Tuan. Singgah sebentar di kawasan penjualan sayur-sayuran di Kundasang. Sayur-sayurannya sangat menarik dan murah harganya tetapi tiada apa yg di beli kecuali buah-buah siap potong. Semasa sedang berjalan-jalan azan asar bergema dari Masjid Kundasang dan kami terus singgah solat di situ. Masid terletak di tebing bukit, semasa berwuduk sejuk airnya terasa hingga ke tulang (over acting tp memang sejuk macam mana agakny rasa air tu waktu subuh).
Berehat di Masjid Ranau setelah solat zohor di situ.
Pemandangan sekitar Kundasang. Rumah-rumah yang terdapat di situ nampak umpama permainan. Sanggup ke nak berjalan naik ke sana sedangkan rumah yang di tingkat dua sudah terasa sengal-sengal lututnya memanjat.
 
Gerai sayur-sayuran dan buah-buahan di Kundasang. Strawberrynya kecil-kecil sahaja dengan harga Rm10/pek, tidak berbaloi untuk dibeli.
 Tengoklah kesegaran sayur-sayurannya. Setiap pek mengandungi brocolli, bunga kubis, beberapa biji tomato, lada benggala dan daun bawang yang besar. Di jual dengan harga Rm6 tetapi kalau membeli 2 pek hanya Rm10 sahaja. Memang segar dan berbaloi kalau beli tp memandangkan jauh sangat hendak di bawa balik aina pendamkan sahaja walaupun dalam hati ada taman teringin sangat nak beli.

 Bunga-bunga yang segar di tanah tinggi dan belum tentu segar sebegitu bila di bawa balik ke Kuala Lumpur.

Lagi gambar sayur-sayuran dan pelbagai makanan ringan yang di jual di sini.
Masjid Kudasang. Semasa kami sampai solat asar baru saja selesai, jemaah mulai keluar dari kawasan masjid. Walaupun boleh sahaja solat jamak tetapi Pak Tuan mengambil keputusan untuk solat seperti biasa disamping dapat menziarah masjid sekitar laluan perjalanan kami. Syukur alhamdulillah...
 Pemandangan sekitar Kundasang yang berbukit bukau.

Jalan ini baru sahaja siap, sekiranya dari jalan besar kita akan nampak ia dibina khas untuk kemudahan penduduk pergi ke masjid. Jalan ini tidak mati di sini mungkin turut menghubungi kampun-kampung lain di pedalaman.10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Kampus cawangan UMS akan diwujudkan <b>di Keningau</b> — Berita <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 06:23 AM PDT

Sambil menyambut baik penubuhan kampus cawangan itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman, berkata kerajaan Sabah bersedia meluluskan permohonan UMS untuk mendapatkan kawasan tanah seluas 12 hektar di Kampung Apin-Apin, Keningau yang sudah dikenal pasti untuk tujuan itu.

"Selain kampus induk UMS di Kota Kinabalu yang tersergam indah, UMS juga ada cabang di Labuan dan Sandakan yang sekarang ini hampir siap, dan InsyaAllah kampus cawangan Keningau akan mula dibangunkan tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas majlis Lafaz Ikrar dan Aku Janji siswa siswi baharu UMS di sini hari ini.

Ketika diminta Ketua Menteri untuk memberi penjelasan lanjut mengenai perkara itu, Naib Canselor UMS, Prof Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon, berkata projek pembinaan kampus cawangan UMS Keningau itu dijangka dimulakan penghujung tahun ini.

Katanya, untuk permulaan, kampus cawangan Keningau hanya menawarkan program asasi sains.

"Masalah kita sekarang ialah kekurangan pelajar bidang sains…kebanyakannya pelajar sastera. Bidang sains masih belum capai hasrat dan dasar semasa kerajaan (iaitu nisbah 60:40, iaitu 60 peratus pelajar sains, dan 40 peratus pelajar sastera (kemanusiaan).

"Keningau satu kawasan yang tidak jauh dari Kota Kinabalu dan kita mahu kampus cawangan Keningau ini bukan sahaja menjadi pusat asasi sains tetapi juga pusat penyelidikan pertanian termasuk pemeliharaan kerbau dan kambing," katanya.
Kamaruzaman berkata, UMS bercadang menjadikan Keningau sebagai Pusat Kecemerlangan Pertanian kerana kawasannya yang luas untuk aktiviti pertanian.

Terdahulu, dalam ucapannya, Musa berkata kerajaan negeri akan terus komited untuk memajukan dan meningkatkan tahap pendidikan tinggi di Sabah.

Katanya, ini termasuk pembinaan infrastruktur moden dan canggih seperti Hab Pendidikan Sandakan yang menempatkan pelbagai IPT awam dan swasta termasuk Sekolah Pertanian Lestari UMS.

Musa turut meminta siswa siswi baru supaya mengukuhkan jati diri, mematuhi segala peraturan kampus dan mendahulukan tanggungjawab sebagai pelajar. – BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Baca berita seterusnya:

Related posts:

  1. Kampus baru UiTM di Raub
  2. Serbu Gereja: MB Akan Menghadap Sultan Minta Nasihat
  3. Tujuh negeri ikut jejak Pusat beri bonus RM500
  4. Terengganu, Pahang umum bonus separuh bulan untuk kakitangan awam
  5. Hina Lagu Negaraku: Lembaga Pengarah UMT Tunggu Laporan

UMS akan wujudkan Kampus Cawangan <b>Keningau</b> untuk program <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2011 01:06 AM PDT

No of View :138

Kampus cawangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan diwujudkan di Keningau, bahagian pedalaman Sabah, tidak lama lagi, sekali gus memberi kemudahan kepada pelajar luar bandar yang ingin meneruskan pelajaran hingga ke peringkat menara gading.

Sambil menyambut baik penubuhan kampus cawangan itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman, berkata kerajaan Sabah bersedia meluluskan permohonan UMS untuk mendapatkan kawasan tanah seluas 12 hektar di Kampung Apin-Apin, Keningau yang sudah dikenal pasti untuk tujuan itu.

 "Selain kampus induk UMS di Kota Kinabalu yang tersergam indah, UMS juga ada cabang di Labuan dan Sandakan yang sekarang ini hampir siap, dan InsyaAllah kampus cawangan Keningau akan mula dibangunkan tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas majlis Lafaz Ikrar dan Aku Janji siswa siswi baharu UMS di sini hari ini.

Ketika diminta Ketua Menteri untuk memberi penjelasan lanjut mengenai perkara itu, Naib Canselor UMS, Prof Datuk Seri Dr Kamaruzaman Ampon, berkata projek pembinaan kampus cawangan UMS Keningau itu dijangka dimulakan penghujung tahun ini.

Katanya, untuk permulaan, kampus cawangan Keningau hanya menawarkan program asasi sains.

"Masalah kita sekarang ialah kekurangan pelajar bidang sains…kebanyakannya pelajar sastera. Bidang sains masih belum capai hasrat dan dasar semasa kerajaan (iaitu nisbah 60:40, iaitu 60 peratus pelajar sains, dan 40 peratus pelajar sastera (kemanusiaan).

"Keningau satu kawasan yang tidak jauh dari Kota Kinabalu dan kita mahu kampus cawangan Keningau ini bukan sahaja menjadi pusat asasi sains tetapi juga pusat penyelidikan pertanian termasuk pemeliharaan kerbau dan kambing," katanya.
Kamaruzaman berkata, UMS bercadang menjadikan Keningau sebagai Pusat Kecemerlangan Pertanian kerana kawasannya yang luas untuk aktiviti pertanian.

Terdahulu, dalam ucapannya, Musa berkata kerajaan negeri akan terus komited untuk memajukan dan meningkatkan tahap pendidikan tinggi di Sabah.

Katanya, ini termasuk pembinaan infrastruktur moden dan canggih seperti Hab Pendidikan Sandakan yang menempatkan pelbagai IPT awam dan swasta termasuk Sekolah Pertanian Lestari UMS.

Musa turut meminta siswa siswi baru supaya mengukuhkan jati diri, mematuhi segala peraturan kampus dan mendahulukan tanggungjawab sebagai pelajar. – BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

Kampus cawangan UMS akan diwujudkan <b>di Keningau</b>

Posted: 09 Sep 2011 12:07 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KOTA KINABALU: Kampus cawangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan diwujudkan di Keningau, bahagian pedalaman Sabah, tidak lama lagi, sekali gus memberi kemudahan kepada pelajar luar bandar yang ingin ...
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved