ads

Rabu, 11 Julai 2012

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Kelapa Mawar: DATUK &#39;T&#39;, PENCATUR POLITIK <b>KOTA BELUD</b>

Posted: 06 Jul 2012 03:29 AM PDT

Siapa Datuk "T' di Kota belud?
Datuk 'T' atau 'Trio' yang disebut-sebut sangat ideal dalam mencorakkan warna politik di Kota belud menurut kehendak dan inspirasi mereka dikatakan merencanakan strategi baru untuk memenangi PRU 13 nanti. Datuk 'T' yang dimaksukan itu ialah MP Kota Belud, Datuk Rahman dahlan,Datuk Salleh Tun Said, ketua UMNO KB dan Datuk Musbah Jamli Adun Tempasuk.
Ketiga-tiga pemimpin yang sebelum ini berada pada kedudukan 'stress' lantaran kurangnya persefahaman, kini memulakan langkah baru dalam percaturan politik mereka apabila keintimana hubungan diperhebatkan.Dalam beberapa majlis di Kota Belud, Datuk Musbah dan Datuk Rahman Dahlan dikatakan seperti "merpati dua sejoli' apabila kelihatan sentiasa bersama-sama, menjadikan mereka antara YB-YB di Kota Belud yang nampak rapat dan mempunyai persefahaman politik peribadi.
benarkah Datuk R menumpang tuah datuk S?
Namun begitu dijangka keintiman itu akan bertambah kuat apabila dengan  kehadiran Datuk Salleh dalam senarai calon DUN di usukan kelak. Datuk Salleh sebelum ini telahpun memulakan perang saraf politiknya apabila merestui Datuk rahman dahlan dicalonkan di Parlimen pada PRU 13 walaupun pada asasnya mendapat tentangan  dari AJK UMNO KB.
lengkap sudah gelaran Datuk 'T' di Kota belud?
Pemerhati politik di daerah koboi itu bersetuju bahawa ketiga-tiga datu 'T' ini sebenarnya saling memerlukan untuk menterjemahkan satu kemenangan mutlak pada PRu 13 nanti. Rahman dahlan sebelum ini dilabelkan antara pemimpin yang berjaya mendapatkan tempias pengaruh Datuk salleh sehingga berjaya dimertabatkan sebagai MP Kota belud pada PRu 12 lepas.pada PRu 13 ini8 di9jangka jika Datuk salleh menang di Usukan, maka tempiasnya juga akan terasa di Parlimen.Begitu juga kemenangan Datuk Musbah di Tempasuk kelak juga akan memanjangkan sokongan rakyat kepada Rahman di parlimen.Justeru itu Rahman pada benaknya merasakan sudah sampai masanya beliau merelakan percaturan politiknya menumpag pada tuah Datuk Salleh dan datuk Musbah.
seorang penganalisis politik tempatan memberitahu kelapamawar bahawa, Kota Belud seklai lagi akan terpaksa menerima calon import pada PRu 13 nanti, bila Datuk rahman Dahlan akan terus di kekalkan di Parlimen sebagai prasyarat datuk Salleh kembali ke Usukan dan pengekalan Datuk Musbah di Dun Tempasuk.Jika ini kebenarannya, pembangkang di Kota Belud yang sinonim dengan sdr Musli Oli terpaksa bekerja keras untuk memastikan sekurang-kurangnya majoriti kemenangan ketiga-tiga datuk "T' ini bakal merudum.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Pencari Kotak Jumpa Duit RM133,300 <b>Di Tawau</b> | Anjung Maya

Posted: 09 Jul 2012 03:41 AM PDT

TAWAU: Seorang pencari kotak terbuang di sini terperanjat selepas mendapati salah satu kotak yang ditemuinya mengandungi wang tunai berjumlah RM133,300 sebaik membuka kotak terbabit di rumahnya di Batu 5 Jalan Apas.
Menurut lelaki berkenaan yang bekerja sebagai pemandu lori, Bahar Rauf, 55, beliau seakan tidak percaya dengan kejadian itu hingga membuatkannya memanggil ahli keluarganya untuk mengesahkan wang tunai yang ditemuinya.
"Saya berasa pelik kerana kotak itu agak berat berbanding kotak lain, dan selepas membukanya pula saya terkejut kerana terdapat tiga bungkusan besar yang mengandungi wang tunai di dalamnya," katanya di sini kelmarin.
Menariknya, walaupun menemui wang dengan jumlah yang agak besar sedemikian, Bahar bertekad untuk menyerahkan wang itu kepada pihak polis di IPD Tawau pada Jumaat lepas untuk dikembalikan kepada pemilik asal.
Menceritakan pengalamannya pada hari kejadian dan rutin hariannya pula, beliau berkata dia sekadar menjalankan rutin hariannya mengelilingi pusat bandar mencari kotak-kotak terbuang untuk dijual pada hari berkenaan.
"Kotak-kotak kosong yang saya kutip dijual kepada kilang barangan lusuh sebagai pendapatan sampingan semenjak lima tahun lalu lagi," katanya sambil mengakui rutin itu dilakukannya setiap kali habis waktu kerja sekitar jam 6.30 petang.
Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Ibrahim Chin yang dihubungi pula mengesahkan mengenai kes itu dan memaklumkan bahawa wang terbabit telahpun diserahkan kepada pemilik asalnya.
Mengulas lanjut, Ibrahim memuji kejujuran dan sikap amanah Bahar kerana tidak mengambil kesempatan walaupun menemui wang dengan jumlah yang agak besar sedemikian.-theborneopost

Related Posts

No related posts found

Tags: , , , ,

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Tadika Astana Miri: Program Keibubapaan <b>di Ranau</b>, Sabah

Posted: 09 Jul 2012 06:19 AM PDT

Satu program Keibubapaan ' MASA ITU HANYA SEKALI' telah diadakan di SK Lohan pada 7-8 Julai 2012 bersama-sama masyarakat Kampung Lohan. Kampung Lohan terletak 9 km dari pekan Ranau.
Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada masyarakat dan guru di Kampung Lohan diatas layanan mesra yang diberi kepada kami semasa mengadakan program. Sama-sama kita doakan agar ilmu yang kami kongsikan diberkati Allah SWT, bermanfaat, dapat diamalkan dan seterusnya menjadikan anak-anak di Kampung Lohan anak-anak yang cemerlang, dari segi akademik dan agama mereka, membesar menjadi orang-orang yang berilmu, beramal, yang soleh dan bertaqwa. Amin.

Dalam foto ini : Cikgu Ann Lian dari Tadika Astana, Ustaz Nazri b. Abdullah, Encik Rusining Rusidi (Pegawai Pelajaran Daerah Ranau).

Pada pagi Sabtu, 7 Julai 2012 kami berada di Dewan SK Lohan untuk mengadakan 2 ceramah untuk ibubapa SK Lohan. Encik Rusining Rusidi telah merasmikan program ini dan turut bersama kami hingga tamat program - seorang pegawai yang sungguh komited dan sangat menggambil berat mengenai pendidikan kanak-kanak di kawasan Ranau. Terima kasih diatas sokongan tuan!
Ceramah kedua pada pagi itu bertajuk 'Perkembangan Menyeluruh dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak' oleh pihak Tadika Astana mengenai pentingnya penglibatan ibubapa untuk merangsangkan anak-anak mereka di rumah dari lahir dan pentingnya menghantar kanak-kanak ke prasekolah. Umur 0-5 tahun adalah peringkat yang amat 'KRITIKAL' dalam perkembangan otak kanak-kanak yang mempengaruhi 'intelligence'. Ibubapa disarankan JANGAN mengsia-siakan MASA ini .
Ceramah ketiga bertajuk ' Literasi Awal' - menekan peranan ibubapa untuk menyemaikan budaya membaca dan mendidik anak-anak membaca dari dalam kandungan hingga besar, atau umur seterusnya. Beberapa aktiviti literasi awal yang boleh dilakukan oleh ibubapa dikongsikan .
Encik Jabilin Hadimin, Timbalan YDP PIBG SK Lohan memberi ucapan. Beliau turut bersama kami dari awal hingga tamat program. Terima kasih diatas sokongan tuan dan semua ahli PIBG.

BENGKEL GURU di Tabika KEMAS, Kampung Lohan
Ahad, 8 Julai 2012

Bengkel diadakan di Tabika KEMAS, Kampung Lohan dan dirasmikan oleh Encik Rusining Rusidi (PPD Daerah Ranau). Ibubapa turut hadir bersama guru-guru dari prasekolah, tabika KEMAS dan Perpaduan untuk bengkel ini yang dikendalikan oleh Cikgu Ann Lian dari Tadika Astana.
Foto : Encik Rusining b. Rusidi berucap dan merasmikan bengkel.
Cikgu Ann Lian berkongsi cara pengajaran yang digunakan di Tadika Astana. Bahagian pertama mengenai tema dan membuat 'webbing'.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BOXER KEDUT: Dejamoss <b>di Kinabatangan</b>. episod 1

Posted: 11 Jul 2012 07:08 AM PDT

"Kelepap.kelepap.kelepap".

perlahan setitis demi setitis saki baki hujan menghempap atap zink jamban Pak Wahid Kordoba. Zink yang sudah lama tidak ditukar.masih berfungsi menghalang mat mat rempit kampung dari mengendap Pak Wahid membuang najis berat.

namun begitu Pak Wahid masih lagi alert dengan situasi semasa.
Tatkala tangan kirinya erat memegang getah paip.
tangan kanannya pula utuh memegang tuala.
Matanya liar memandang celah-celah lubang zink dan struktur kayu jamban.
Mana tahu ada mata yang sedang memerhati.

"Oh.Malam ini clear.
Gamaknya mat mat rempit pergi i-City"

desus hati Pak Wahid. Lega.


"Kelepap.keletus.kelepap"

bunyi kelepap hujan tadi mengingatkan kembali memori kuno Pak Wahid.
memori pada kekasih lamanya satu ketika dahulu - Kadijah Musa.
Ya.
Kadijah Musa.
Ratu kebaya sepanjang zaman Kampung Kinabatangan.
Menangnya Kadijah sebagai ratu bukanlah kerana dia lawo.
Tapi lebih kepada faktor yang mana ayahnya sendiri.
yakni Tok Ketua Musa yang menjadi ketua juri tiap-tiap tahun.
Dimaki orang kampung pun.
Tok Ketua Musa buat bodo saja.

"Blah la Tok Ketua!
 Cutting moyang saya lebih kemas lah dari anak Tok!"

"Nak menang tiap taun tayah buat tanding lah Tok!
 buat saja pameran!"

"Tok ni pesen pesen fan man u lah Tok!
 Semua nok menang belaka!"

celah orang kampung sebaik Kadijah diumum menjadi ratu beberapa tahun lepas.
namun seperti mana tahun-tahun sebelumnya.
Tok Ketua Musa tetap takabur seperti biasa.

Kiranya Tok Ketua Musa dengan presiden FAM.
sama saja teging kepala otak mereka.
dipuji bangga ya amat.
ditegur buat muka palat.


"Shruhhhhh.Shruhhhhhh
 Srot.srott.Shruhhhhhh"

belum sempat Pak Wahid mengimbas memori.
tangan beliau lebih bingkas untuk berisitinjak.
bimbang juga beliau kalau-kalau mat rempit dah balik dari I-City.

Tuala polkadot sepuluh ringgit pasar malam disarung molek.
meninggalkan hanya bahagian dada yang berkemban.
Kaki disusun keluar jamban.


Tiba-tiba hilai tawa menyeringai di seberang telinga Pak Wahid.
bahunya terasa disentuh dengan telapak tangan.
dingin.sedingin mayat usai dikafan.
bulu romanya terus meremang.
Jangankan bulu roma.
bulu betis.bulu pubis. Semua meremang sama.

Malam Pak Wahid kini bertukar cerita...

(bersambung esok.kalau rajin)

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Shafie Nor: 10 kampung <b>di Beluran</b> bakal nikmati bekalan elektrik

Posted: 08 Jun 2012 09:43 PM PDT

TELUPID, SABTU, 09 Jun, 2012: Penduduk di 10 kampung di daerah ini bakal menikmati bekalan elektrik menerusi pelaksanaan Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar Sambungan Talian Grid Zon Enam Sabah. 
Ketika mengumumkan perkara itu, Ahli Parlimen Beluran, Datuk Ronald Kiandee, berkata projek tersebut diluluskan di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah bagi tempoh pelaksanaan bermula tahun ini hingga tahun depan.
Katanya, kampung tersebut adalah Kolopis Laut, Muanad 2, Muanad 3, Manduring, Dantun Hujung, Tambalang-Balang, Lidong, Penimbanan, Lubuk Dungun 2 dan Rumidi Lama.
Beliau berkata, ini adalah komitmen kerajaan untuk memberi kemudahan asas di kampung di luar bandar yang belum menikmati bekalan elektrik. 
"Usaha ini akan dilaksanakan berterusan kerana kerajaan menyedari masih banyak kampung khususnya di daerah ini belum menikmati kemudahan tersebut," katanya ketika berucap merasmikan sambutan Pesta Kaamatan di Kampung Barayong dekat sini, malam tadi. 
Ronald, yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, berkata pelaksanaan projek itu sejajar dengan komitmen kementerian terbabit di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara. 
Katanya, pelaksanaan projek itu menepis dakwaan parti pembangkang yang pada masa sekarang giat masuk ke kampung luar bandar di daerah ini dan menjaja isu pembangunan untuk meraih sokongan. 
Beliau berkata, kerajaan tidak bercakap kosong dalam melaksanakan pembangunan berkaitan penyediaan bekalan asas berbanding pembangkang yang hanya pandai bercakap serta berjanji kosong. - BERNAMA

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Shafie Nor: Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>, Sabah

Posted: 04 Jun 2012 03:15 AM PDT

KUALA LUMPUR, ISNIN, 04 Jun, 2012: Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kunak, Sabah pada jam 2.36 petang tadi. 
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di Kilometer 22 selatan Kunak.
Gegaran turut dirasai di Semporna dan Tawau. - BERNAMA

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Malaysia Zoom » RM56,000 bantu miskin tegar <b>di Penampang</b>

Posted: 16 Apr 2012 04:03 PM PDT

PENAMPANG 16 April – Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar hari ini memperuntukkan sebanyak RM56,000 bagi membantu masyarakat berstatus miskin tegar di sini.

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, terdapat tiga jenis bantuan yang disalurkan kepada masyarakat yang terpilih iaitu bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan perniagaan dan bantuan bakul makanan serta sumbangan wang tunai.

Katanya, sebanyak 15 keluarga yang berdaftar di bawah e-kasih layak menerima bantuan ini dan kebanyakan mereka merupakan golongan miskin tegar iaitu pendapatan di bawah RM590 sebulan.

Dipetik dari Utusan Malaysia

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved