ads

Sabtu, 10 September 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Penduduk <b>Kota Marudu</b> menikmati kemudahan dua jalan berturap <b>...</b>

Posted: 07 Sep 2011 09:24 PM PDT

Posted on September 8, 2011, Thursday

KOTA MARUDU: Ribuan penduduk Kota Marudu dan beberapa perkampungan sekitarnya akan menikmati kemudahan dua jalan berturap tar, satu daripadanya dijangka siap dalam tempoh 10 bulan dan satu lagi dalam tempoh dua tahun tahun.

Jalan Tagaroh sejauh 3.7km dijangka siap dalam tempoh 10 bulan manakala Jalan Lubuk Buyut sepanjang 9.2km dijangka siap dalam tempoh dua tahun, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Maximus Ongkili ketika melancarkan kerja menaik taraf kedua-dua jalan itu di sini kelmarin.

Katanya, kedua-dua projek itu yang bernilai RM43 juta adalah sebahagian daripada program Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi meningkatkan kemudahan infrastruktur luar bandar.

"Dua projek ini akan memberi manfaat kepada ramai pengguna jalan dan penduduk 10 buah kampung di sekitar Kota Marudu," kata Ongkili.

Sebatang jalan lagi di Kota Marudu yang telah dinaik taraf telah siap dibina manakala dua lagi akan juga dinaik taraf, katanya. — Bernama

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Kelapa Mawar: INTISARI UCAPAN ANWAR IBRAHIM <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 18 Jul 2011 08:42 PM PDT

Kehadiran Datuk seri Anwar Ibrahim di Semporna pada 17 Julai yang lepas meskipun agak terlewat namun ia tidak menghampakan hampir 1000 orang yang berkumpul di perkarangan rumah En.Tahir, penganjur Ceramah Umum tersebut. sebelum itu di sebelah petang kira-kira pukul 3, sudah kelihatan polis trafik cawangan semporna mengadakan sekatan jalanraya di sekitar jalan menuju ke tempat ceramah umum tersebut. Walaupun beberapa penyokong PR di semporna menyifatkan tindakan itu sebagai sesuatu yang ganjil kerana sebelum ini Presiden PAS Tuan guru Hj Abdul Hadi Awang juga telah mengunjungi Semporna tetapi situasi awam tidak seperti itu. Mereka menyifatkan situasi itu sebagai satu petanda besar rakyat masih mahukan Datuk seri Anwar Ibrahim meskipun pelbagai kes dan skandal melingkari politik peribadi mantan Timbalan Perdana Menteri itu. Dalam satu banner berlambangkan logo UMNO tertera perkataan "PENGKHIANAT BANGSA TIDAK DIPERLUKAN DI PARLIMEN SEMPORNA".Banner tersebut menjadi polimek panjang dalam dunia cyber apabila ada pihak yang mempublishkannya di FCB.

Seperti yang dijangka kehadiran DSAI bukanlah bertujuan menyelesaikan kemelut parti PKR di Semporna yang telah digantung ekoran daripada beberapa kes dan salahlaku ketika pemilihan cabang parti itu , tetapi kemunculan DSAI kali ini adalah rutin peribadi iaitu Road Show ketua pembangkang itu di seluruh negara dalam rangka memberikan penerangan kepada rakyat. Dan seperti yang diduga dalam ucapan DSAI itu yang tidak sampai 1 jam itu telah membawa beberapa isu besar termasuk mengulas sedikit tentang perhimpunan BERSIH 2.0 yang beliau turut hadiri sehingga dilaporkan oleh media alternatif beliau dan pengawal peribadi mengalami kecederaan termasuk di bahagian muka.

Namun apa yang lebih mengusik warga Semporna yang hadir ketika itu ialah berkaitan dengan isu kekayaan negara yang dibolot oleh segelintir pihak dari kalangan berstatus pemimpin. Malahan DSAI juga turut menyentuh isu berkaitan dengan tanah adat yang begitu signifikan di sabah. Malahan isu pengambilan tanah yang diusahakan oleh peribumi dengan berselindung di sebalik KOPERASI yang dimiliki oleh proksi dan kroni di sabah telah lama menyayat hati penduduk Semporna. Walaupun beberapa langkah diambil termasuk membawa kepengetahuan menteri kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Datuk seri Shafie Apadal dan disusuli dengan pertemuan dengan ADUN BUGAYA Datuk Ramlie Marhaban, namun segala usaha itu gagal diselesaikan.

Apa yang menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat ialah apabila tanah-tanah yang dirampas itu telahpun diusahakan oleh rakyat selama lebih 10 tahun dengan penanaman Kelapa sawit, Namun apabila diambil oleh kerajaan negeri atas sebab tanah rezab, sebaliknya tanaman kelapa sawit itu tidak pula dimusnahkan sebaliknya diperluaskan lagi. Tanaman sedia ada diambil begitu sahaja tanpa sebarang pampasan. Isu inilah yang dikatakan oleh DSAI sebagai 'perompakan".

Walaupun ceramah perdana itu berlangsung kurang dari 1 Jam, namun ramai yang menyifatkannya sebagai 'berbaloi' untuk mendengar pelbagai isu dan perancangan PR apabila memerintah Sabah kelak. Tidak dapat kita pastikan apakah kehadiran DSAI itu akan membangkitkan perubahan pada jiwa warga Semporna atau sebaliknya? Kerana dalam percaturan politik daerah, rakyat perlu memikirkan pada jangka panjang..jangan seperti 'melepaskan ayam, tangan pula berbau taik".

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


PZS Kutip RM834,551 Zakat Harta <b>Di Sandakan</b>

Posted: 09 Aug 2011 09:53 PM PDT

SANDAKAN – Pusat Zakat Sabah (PZS) Cawangan Sandakan mencatatkan kutipan sebanyak RM834, 551 bagi bayaran zakat harta bagi tempoh Januari hingga Jun lepas.

Ketua cawangan itu Wan Mohd Zakri Wan Yaacob berkata ia membabitkan 13,911 pembayar individu dan syarikat di sekitar daerah itu.

Katanya jumlah itu meningkat 22 peratus daripada kutipan tahun lepas sebanyak RM685,860.

Wan Mohd Zakri berkata bagi Skim Potongan Zakat Gaji Berjadual, seramai 2,300 penjawat awam kebanyakannya guru di Sandakan menyertainya dan menyumbang RM106,000. – BERNAMA

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


<b>KOTA BELUD</b> TERUS MEMBANGUN: MUSA AMAN « RontogDaily <b>...</b>

Posted: 21 Aug 2011 11:25 AM PDT

August 22, 2011

KOTA BELUD : Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman amat yakin daerah Kota belud akan terus membangun pesat setanding seperti daerah lain di negeri ini. Menurutnya, kerajaan di bawah pemerintahan Barisan Nasional sedang dalam usaha membangunkan pelbagai potensi yang ada daerah ini.

SALAM RAMADHAN……..Musa bersalaman dengan umat islam di Kota Belud sejurus beliau tiba di daerah itu kelmarin.

Katanya, perancangan yang dirancangkan sekarang oleh pihak kerajaan merupakan keutamaan bagi memastikan rakyat di kawasan ini terus menikmati kemajuan . " Pembangunan projek agro-politan menerusi projek jelapang padi, pembangunan pelancongan dengan pembinaan hotel dan resort bertaraf lima bintang serta beberapa industri yang akan di bawah masuk ke daerah ini sudah pastinya akan dapat meningkatkan taraf ekonomi rakyat di daerah Kota Belud.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis berbuka puasa dan solat tarawaih bersama Umno Zon 1, Kota Belud, Tuaran, Kudat dan Kota Marudu yang diadakan di masjid pekan Kota Belud, baru-baru ini. Musa yang juga Ketua Perhubungan Umno Negeri Sabah turut yakin rakyat di Kota Belud akan bergerak seiringan dengan pihak kerajaan bersama membangunkan daerah itu demi kesejahteraan rakyat secara keseluruhannya.

Hadir sama pada majlis itu antaranya Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Yahya Hussin, Ketua Bahagian Umno Kota Belud, Datuk Seri Panglima Salleh Tun Said, Ketua Bahagian Umno Tuaran, Datuk Hajiji Noor, Ketua Bahagian Umno Kudat, Datuk Bolkiah Ismail, Ketua Bahagian Kota Marudu, Wetrom Bahanda. Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan, Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Musbah Jamli, Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur, Datuk Japlin Akim, Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Herbert Timbun Lagadan serta para pemimpin negeri dan setempat yang lain.

Sabah Hari Ini

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Confirm..Gayus <b>Tambunan</b> adalah Senior Ane <b>di</b> SMU 13 <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2011 11:04 AM PDT

27 08 2011

NEM nya Gayus Tambunan

Weleeh..sore ini dapat berita dari kawan sealmamater dari SMU 13 tercinta bahwa telah diperoleh dokumen berupa Surat Tanda Tamat Belajar dengan nilai NEM sebesar 47.78 atas nama Gayus Halomoan T. Tambunan, atau lebih ngetrend dengan nama Gayus Tambunan.. :mrgreen:

Rupanya gosip tersebut selama ini benar adanya, penyandang gelar koruptor ini ternyata alumni SMU 13 Jakarta, sekolah unggulan di Jakarta Utara, dan ia mengambil jurusan IPA.

Melihat nilai-nilainya tampak jelas bahwa koruptor kakap yang umurnya cuma beda 2 tahun lebih tua dari ane ini lemah di Fisika, nilanya gak sampai 4.00 oi..

Sungguh sayang sekolah yang kini memperoleh predikat RSBI (Rintisan Sekolah Bertaraf Internasional) itu memiliki alumni seperti Gayus…hiks..gimana kalau ijazahnya dicabut aja ya..? :evil:

Gimana..? Bagaimana komparasi nilai sekolah ente dengan Gayus Tambunan..? Jadi penasaran kepingin lihat nilai NEM ane di rumah..dulu dapat nilai berapa ya?

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


SEPETANG <b>DI SIPITANG</b> « Blog Ittewww

Posted: 03 Jun 2011 09:04 AM PDT

Sipitang, Sabah

JALAN-JALAN DI BAWAH BAYU: DAY THREE.

Semalam pagi (Jumaat), pas sarapan di hotel, haku terus ke Keningau. Nak jumpe anak sedara yg punye anak sembilan.

Kelmarin pakcik punye cikBibah sudah bgtau. Ada 3 cara nak ke Keningau dari KK bah. Cara biasa, ikut bandar Tambunan (3 jam). Cara kedua, ikut pekan Kimanis (2 jam), tapi jalan amat curam dan tak sesowai utk kenderaan kecik spt cikBibah. Cara jalan sedap, ikut Sipitang yg amek masa dua kali ganda (6 jam).

Jadi, smlm haku sudah ikut Tambunan masa pergi. Masa balik pulak, haku ikut Tenom ke Sipitang ke Beaufort di malam yg gelap gulita. Hajat hati nak ke Kuala Penyu tak kesampaian sebab kesuntukan masa nak amek gambo sunset. Pemandangan sunset di pekan Sipitang pun tak kurang hebatnye.

Tengah penat nih. Letak gambo mensate di Sipitang dulu.

Advertisement

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


Diaper House: Agen 1st <b>di Nabawan</b>

Posted: 14 May 2011 06:02 AM PDT

Sambil2 menjual di tamu nabawan hari ni, Diaper House juga telah mendapat pelanggan baru a.k.a agen di kawasan Nabawan. Terima kasih kepada Kak Nor kerana sudi menjadi agen kami dan meletakkan barangan di kedainya. Nanti, mak ayah kawasan Nabawan xpyah pergi jauh2 nk cari diaper di Nabawan. Boleh terus cari di kedai Kak Nor.hehehe....

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved