ads

Ahad, 9 Oktober 2011

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


:: <b>Semporna</b> Terbaek :: | bukan putera raja

Posted: 21 Sep 2011 05:08 PM PDT

Salam sejahtera. Untuk entry come back ak ke sini, aku nak berkongsi sikit [tak boleh bnyk-bnyk] pengalaman berada di Semporna, Sabah pada 20-21 September 2011 [baru jer lepas]. Sebelum tue, keberadaan ak di Sana adalah atas urusan kerja di KPTM Semporna, Sabah. Seriusly, ak amat teruja nak pergi sana memandangkan ak tak pernah sampai lagi. Macam-macam andaian awal la bermain di fikiran ak seperti macam mana la kehidupan orang sana, makanan die best ke tak ETC.
Flight dr LCCT pukul 0730 dan sampai di Tawau jam 1020 lebih kurang la..dan ak dngn Bos telah disambut di airport Tawau oleh Pengarah KPTM Semporna - Tuan Samsudin bersama family, Timbalan Pengarah : Tuan Jaspy dan pemandu KPTM Tuan Azman. 1st impression ak kpd mereka, very friendly dan boleh jadi gu kate orng Kelantan..
Cukup la sebagai pengenalan intro..terus ushar gambar kat bawah nie...
Petang isni tue jer, mereka dah entertaintkan ak ngan boss dengan bawak tempat berlakon nye babak Maya Karin jadi Duyung tue...hoho..merasa gak aku jejak lokasi penggambaran filem Duyung itu...sambil menikmati juadah kat situ...juadah apa???tunggu...
sempat kejap berposing dekat situ bersama dengan 3 orang kuat KPTM Semporna ; Tuan Jaspy, Tuan Azman serta Tuan Zunaidi. Mereka inilah yang membawa ak dan boss menikmati keindahan alam ciptaanNya. Terima kasih Tuan bertiga :)
Sambil-sambil Tuan Azman dan Tuan Zunaidi menempah makanan istimewa untuk kami, sempat lagi nak mengambil gambar sekitar tapi guna kamera boss jer..kamera D5100 ak tertinggal kat kampung....
bergambar dengan tuan Jaspy, timbalan pengarah KPTM Semporna di bawah jetty tempat nak makan sambil tengok sangkar ikan...memang sukar nk gambarkan tentang keindahan kawasan tersebut...dan tiba inilah dia juadah yang mereka tempah untuk dijamah.
LOBSTER yg BESAR ya Ampun!!!
SAYUR erm ape erk [sebab ak x makan sayur]
TOMYAM SEAFOOD yg betul-betul SEAFOOD!!!
KERABU UDANG & SOTONG....SEDAP SANGAT!!!
IKAN PUTTI SWEET SOUR..sedap sangat-sangat
Apa yang boleh ak katakan memang pengalaman menarik ak alami selama 3 hari di Semporna. Ak amat bersyukur diberikan peluang olehNya untuk mengenali dan bersama-sama dengan insan-insan yang amat baik di sana. Dan akan ak pahati kenangan di sana dalam kamus kenangan terindah dalam hidup ini.
sebenarnya banyak lagi memori indah yang ingin ak kongsikan bersama-sama tapi cukuplah setkat ini. sebelum pulang sempat juga aku merakamkan gambar bersama-sama Tuan Samsudin ; Pengarah KPTM Semporna serta Tuan Jaspy ; Timbalan Pengarah. Ak amat bersyukur dapat bersama-sama serta mengenali insan hebat ini.
Kenangan menikmati sup payau [bukan rasa payau erk..tapi tue sup RUSA] semasa baru smpai, proses tawar menawar mutiara Sabah, rondaan di Dragon Inn, Sup naga ETC memang tak kan kulupkan menjadi lipatan sejarah dalam hidup ini. Sekali lagi ak amat bersyukur kepadaNya kerana memilih ak
p/s : aku sematkan dalam diri, tahun 2012 nak pergi ke Semporna lagi..sape nak ikut???

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Pereka hiasan dalaman <b>di Sandakan</b> « mdnursyazwi

Posted: 25 Sep 2011 08:33 AM PDT

Description in English regarding Interior Designers in Sandakan
If you have even a passing interest in the topic of Interior designers in Sandakan, then you ought to have a look at the subsequent info. This enlightening article presents some of the most recent news on the topic of Interior designers in Sandakan.
If your Interior designers in Sandakan facts are out-of-date, how can that have an effect on your actions and decisions? Make certain you don't let necessary Interior designers in

Interior designers in Sandakan

\ '); $('#wpl-mustlogin').hide().slideDown('fast'); } ); $('#wpl-mustlogin input.input').live( 'focus', function() { $(this).prev().hide(); }).live( 'blur', function() { if ( $(this).val() == '' ) $(this).prev().show(); }); $('#wpl-mustlogin input#wp-submit').live( 'click', function(e) { e.preventDefault(); $.post( 'http://mdnursyazwi.wordpress.com/wp-admin/admin-ajax.php', { 'action': 'wpl_record_stat', 'stat_name': 'loggedout_login_submit' }, function() { $('#wpl-mustlogin form').submit(); } ); }); $('#wpl-mustlogin a#wpl-signup-link').live( 'click', function(e) { e.preventDefault(); var link = $(this).attr('href'); $.post( 'http://mdnursyazwi.wordpress.com/wp-admin/admin-ajax.php', { 'action': 'wpl_record_stat', 'stat_name': 'loggedout_signup_click' }, function() { location.href = link; } ); }); }); /* ]]> */

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Gambar Ladang Tembakau <b>Di Kota Marudu</b> | my.Mustaffa

Posted: 08 Oct 2011 09:00 PM PDT

Tawaran Hebat:

 

Tembakau Kota Marudu 4 Industri Tembakau Di Kota Marudu

Salam Sejahtera semua.

Minggu lepas berkesempatan ke Kota Marudu untuk melengkapkan tugasan di sana. Kebetulan semasa ke sana kami melalui kawasan penanaman tembakau.

Penanaman pokok tembakau ini dipelopori penanamannya masa zaman pemerintahan Belanda lagi.

Inilah kali pertama aku melihat pokok tembakau secara langsung. Pada pendapat aku, jika industri ini dapat diperkenalkan kepada masyarakat luar, ia ada potensi dijadikan produk pelancongan.

Di sini,  semua proses penghasilan tembakau dilakukan secara manual. Penanamnya turut menyatakan bantuan kerajaan diperlukan untuk meluaskan lagi ladang dan kadar pengeluaran produk mereka.

Ladang Tembakau Di Kampung Popok Darat, Kota Marudu

Baca Ini Juga!!

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Istri Gayus <b>Tambunan</b> Lahirkan Anak Kembar, Bersalin <b>di</b> Ruang <b>...</b>

Posted: 30 Sep 2011 04:30 AM PDT

Istri Gayus Halomoan Partahanan Tambunan, Milani Anggraeni, melahirkan anak kembar laki-laki di Rumah Sakit Hermina Podomoro, Jalan Sunter Agung, Tanjungpriok, Jakarta Utara, Jumat (30/9). Milani Anggraeni, melakukan persalinan di dampingi Gayus yang datang dari LP Cipinang dikawal empat orang sipir penjara.

Menurut keterangan Imam satuan pengamanan di RS Hermina Podomoro, Gayus datang sekitar pukul 13.20 WIB dengan mengenakan kemeja putih dengan celana hitam. "Pak Gayus datang untuk menemani persalinan istrinya tadi dikawal oleh petugas sipir," ujar Imam.

Namun pihak wartawan, dilarang untuk meliput ke ruangan lantai 4 VVIP tempat Milani usai melahirkan dirawat. Gayus mantan pegawai Direktorat Jenderal Pajak tersebut, saat dicegat wartawan langsung kabur naik ke dalam mobil Suzuki Panther warna hitam dengan nopol B 1204 TON.

Gayus divonis tujuh tahun penjara dalam kasus mafia pajak PT. Surya Alam Tunggal dan ditahan di LP Cipinang. Pantauan di RS Hermina Podomoro, keluarga Gayus dan anak pertama dan keduanya mendampingi Milani. Gayus alias Sony Laksono, yang melakukan penggelapan pajak terlihat ke luar dari ruang persalinan dengan memakai topi.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


| IBU <b>DI TAWAU</b> CAMPAK ANAK LELAKI BERUSIA 6 BULAN KE <b>...</b>

Posted: 05 Oct 2011 09:29 PM PDT

TAWAU: Panik dan terlalu takut dicekup pihak berkuasa, seorang ibu hilang pertimbangan sehingga sanggup mencampakkan bayi lelakinya berusia enam bulan ke laut semata-mata untuk menyelamatkan diri apabila diserbu pegawaiJabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana disyaki mengemis di pesisiran Pantai Sabindo, di sini, semalam.

Bagaimanapun, bayi itu diselamatkan penguat kuasa JKM yang bertindak spontan terjun ke laut sebaik menyaksikan kejadian menyayat hati itu jam 10 pagi.

Difahamkan, wanita berusia 30-an terbabit mengemis di kawasan itu sambil membawa bayi dan dua lagi anaknya masing-masing berusia enam dan tujuh tahun.

Bagaimanapun, kedua-dua anak pengemis terbabit melarikan diri apabila terjun dan berenang hingga ke tengah laut bagi mengelak ditahan penguat kuasa.

Penolong Pengarah JKM Tawau, Asnah Kassim, berkata operasi dua jam itu berjayamenahan 23 individu termasuk 13 kanak-kanak yang berusia enam sehingga 60 tahun.

#Apa punya ibu da!! sanggup buang anak macam tu, buat anak pandai, jaga tak pandai pulak? Hmm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Apa sudah jadi perumahan SPNB <b>di Lahad Datu</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 03 Oct 2011 12:25 PM PDT

Saya adalah salah seorang pembeli rumah SPNB di Lahad Datu,Sabah (Bandar Sri Gemilang).Menurut perjanjian sewaktu pembelian,rumah tersebut akan diserah kunci pada 2010.Tetapi sampai sekarang bayang kunci pun tidak kelihatan.Yang lebih menyedihkan lagi perumahan tersebut sudah terbengkalai(tidak ada kerja-kerja peminaan dijalankan).

Persoalannya sekarang dimana janji-janji Barisan Nasional untuk membantu rakyat Sabah?.Mana rumah mampu milik yang dijanjikan SPNB?.Adakah perumahan Bandar Sri Gemilang ini dibuat hanya untuk memancing undi?.Takan bila pilihanraya sudah dekat baru pembinaan dijalankan semula.

Kalau pembeli bertanya pihak SPNB Kota Kinabalu mengenai status perumahan tersebut,jawapannya senang saja PROJEK BERJALAN MENGIKUT JADUAL. Jadual apa yang diikut sekarang?.Kami yang hari-hari lalu jalan tu untuk pergi kerja.Kami yang nampak projek tu berjalan atau tidak.Takan mahu tunggu wartawan TV3 datang baru nak kelamkabut.Kalau boleh kami minta la bos-bos besar SPNB ni turun padang.Lihat-lihat la projek diSabah ni.Jangan nak duduk dipejabat saja.

Kalau kita lihat dalam tv bukan main lagi rancak projek SPNB ni.sana-sini rumah dibuat.Sana-sini bagi kunci rumah.Tapi hakikatnya diLahad Datu ni pembinaanya terbengkalai.Kita bukannya nak marah,tapi kita menagih apa yang sudah dijanjikan untuk rakyat.kesudahannya sekarang yang kaya tambah kaya,yang miskin tambah miskin.

KECEWA DENGAN PROJEK SPNB.

Assalammualaikum.

By: malik

Aduan yang berkaitan:

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


SEMBANG-SUMBANG BLOGGER SABAHKINI <b>DI TENOM</b>

Posted: 12 Mar 2010 06:28 AM PST

Share

 

SUMBANG.... Sembang sumbang para blogger ini, Wahab (kiri) Halik dan Mail menunjukkan ada yang tidak kena dengan UMNO Sabah terutama di Tenom.

 

Oleh: NOOR DIANA MOHD RAZIS

HARI ini, 12 Mac 2010, bertempat di Hotel Orchid, Tenom, tiga penulis blog telah bertemu untuk berbincang dari hati ke hati mengenai senario politik semasa khususnya di kawasan Tenom terdiri daripada Halik Zaman, Mail Mathew dan Hj Wahab Timpai.

Halik Zaman selaku pendokong Biro Info & Komunikasi telah mengaturkan pertemuan dan perbincangan ini untuk memantau perjalanan politik di Tenom dan meminta pandangan dari kacamata dua orang penulis blog yang tidak asing lagi di Sabah ini.

Mail Mathew memulakan pandangan beliau dengan menyatakan bahawa jalan terbaik untuk menumbangkan UMNO/BN ialah dengan perpaduan erat sesama ahli dan kepimpinan dalam Pakatan Rakyat.

Menurut beliau lagi, pergeseran dan perselisihan faham sesama sendiri dalam Pakatan Rakyat hanyalah memberikan peluang dan ruang kepada BN untuk menang mudah di semua kawasan bandar dan luar bandar.

Oleh itu, persepakatan dan perpaduan harus diperkukuhkan demi untuk mengakhiri era dinasti UMNO/BN.  Setiap saf kepimpinan haruslah memulakan strategi perundingan dari sekarang demi untuk menjayakan misi menumbangkan UMNO/BN.

Mengambil contoh Dr Nicholas di Liawan, Keningau. Beliau telah memulakan beberapa program-program kemasyarakatan dan aktiviti-aktiviti khusus untuk beliawan dan beliawanis.

"Kita percaya dengan program-program sebegini mampu menarik lebih ramai anak-anak muda untuk mendekati PKR dan Pakatan Rakyat. Contoh sebegini haruslah di jadikan tauladan kepada semua pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang lain," ujar Mail lagi.

Bercakap mengenai penghijrahan keluar wakil-wakil rakyat PKR dan DAP, menurut Mail Mathew, ianya tidak pernah memberikan apa-apa kesan kepada penduduk setempat. Beliau menganggap mereka yang keluar dari Pakatan Rakyat hanyalah diibaratkan sebagai mandur yang lari namun pekerja masih tetap setia bekerja walaupun dengan ketiadaan mandurnya.

Halik Zaman menambah, generasi muda pada hari ini tidak seperti generasi 90-an, di mana generasi hari ini memerlukan seseorang pemimpin yang lebih berdinamik, orang muda yang intelek, berketrampilan, disegani dan prihatin terhadap rakyat. Semua kriteria ini diperlukan demi untuk menjana kemenangan pada pilihanraya yang akan datang.

Manakala Hj Wahab Timpai pula memberikan pendapatnya mengenai sistem satu lawan satu.

Menurut beliau, Pakatan Rakyat harus mula membuka ruang perundingan dengan SAPP untuk memberi laluan kepada pertandingan satu lawan satu, kerana menurut perspektif beliau, hanya inilah cara terbaik untuk mengalahkan UMNO/BN.

Pertandingan dua atau tiga penjuru hanyalah memberikan UMNO/BN peluang untuk menang dengan mudah.

Menurut Hj Wahab lagi, sebenarnya pemimpin-pemimpin UMNO/BN yang ada di kawasan Tenom sebenarnya tidak begitu berpengaruh.

"Rakyat di Tenom sudah mulai hilang kepercayaan di atas kepimpinan mereka yang tidak berwawasan. Tiada pembangunan khusus yang telah di buat untuk rakyat Tenom," tegas Wahab yang kesal dengan kepimpinan 'ala pokok pisang' pemimpin UMO Tenom.

Di akhir pertemuan, kesemua penulis blog ini bersependapat hanya dengan penyatuan idea dan kerjasama serta toleransi dan komitmen yang ideal sahaja yang mampu mengubah segalanya.


10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Ziarah Sumbang Raya <b>di</b> SMK Matupang Jaya, <b>Ranau</b>, Sabah ~ Donate <b>...</b>

Posted: 29 Sep 2011 12:18 AM PDT


Lokasi: Sekolah Menengah Kebangsaan Matupang Jaya, Ranau, Sabah
Tarikh: 26 September 2011
Program: Sumbangan raya Fast 2 Feed

Sebuah lagi program pasca Fast 2 Feed selesai dijalankan di Ranau baru-baru ini dengan meraikan 50 orang pelajar dan 5 buah keluarga berpendapatan rendah. Program sumbangan raya ini juga merupakan antara assessment yang dijalankan bagi mendapatkan info tentang program serta bantuan yang sesuai dijalankan di Ranau, Sabah. Di sini juga masih terdapat juga kampung-kampung yang tidak mempunyai bekalan air bersih.




InsyaAllah program selanjutnya akan mula dirancang untuk masyarakat di Ranau. Kepada yang berminat untuk menyumbang idea atau sumbangan, boleh hubungi pejabat Muslim Aid di 03-22881996 atau email di mail@muslimaidasia.com.

Muhammad bin Kamarulazizi
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved