ads

Isnin, 19 September 2011

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


cerita-kosong-ku: Cerita aku masa buat audit <b>di kota belud</b> ..

Posted: 31 Aug 2011 11:59 PM PDT

Salam semua ...

kali ini aku nak cerita secara ringkas perjalanan audit kitorang semalam di kota belud .. kitorang bertolak kira2 pukul 9 am dan sampai kat kota belud sekitar pukul 9.50 am .. dekat aje , lebih kurang 70 km dari bandar kota kinabalu .. dah sampai kat pekan tu, kawan aku ni pergi isi minyak dulu .. dia tak sempat isi di KK , terlupa !! padahal signal minyak kereta tu dah show merah .. huhuhu , takut dah aku ...

bila semua urusan dah selesai, kitorang plan laluan perjalanan plak untuk audit ni .. jalan mana yang nak diaudit dulu sehingga lah yang terakhir ... plan guna map .. ada 11 jalan kitorang plan nak audit semalam , daripada 11 jalan tu -- satu je jalan yang panjang kira2 13 km ... jalan yang lain tu semua teramat pendek , paling panjang pun 2.6 km ...

nama jalan yang panjang tu ialah jalan botong rosok ... banyak sangat rosak kitorang jumpa ketika buat tinjaun  ... aku ni jadi tukang rekod data , kawan aku pula seorang engineer berpengalaman , dia amik gambar sambil memandu ..

korang nampak gambar kat bawah tak ??? hehehe .. tu  gambar aku yang tengah buat
ukuran untuk tebal batu (aggregate) bahu jalan ... kitorang nak confirm je samada tebal tu 300mm ker atau tak !! biasanya average tebal batu bahu jalan ialah hanya sekitar 100-150 mm aje .. tp data yang bos aku dapat tu lebih dari 250 mm .. so sbb tu dia suruh kitorang buat spot-check / aduit la kiranya ... nak check balik, senang cerita !! ..


abes check jalan ni, kitorang makan tengahari ... sekitar jam 2 pm kitorang sambung keje dan habiskan semua jalan lain sebelum bertolak pula ke opis sekitar jam 3.30 pm .. sampai aje kat opis , aku blogging la ... hehehehe.

sekadar cerita ringkas perjalanan audit pada 12 ogos 2011 ...

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Dua Rumah, Satu Rumah Kedai Terbakar <b>Di Tawau</b>

Posted: 10 Sep 2011 09:14 PM PDT

TAWAU – Dua buah rumah dan sebuah kedai di Batu 2, Jalan Apas di sini, musnah dalam kebakaran tengah malam Jumaat.

Ketua Balai Bomba Tawau Rudy Fredzek berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu kira-kira 12.58 tengah malam sebelum menghantar dua buah jentera bomba beserta 12 anggota.

Beliau berkata pasukannya tiba di tempat kejadian enam minit kemudian dan berjaya mengawal kebakaran daripada merebak kira-kira jam 1.45 pagi. Api berjaya dipadam sepenuhnya lebih dua jam kemudian.

"Pihak kita menghadapi kesukaran semasa melakukan kerja-kerja pemadaman api disebabkan keadaan angin, mengakibatkan api merebak dengan begitu cepat ditambah dengan tekanan air yang agak rendah," katanya.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian itu manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.-BERNAMA

Related posts:

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kes Bunuh Pegawai Majlis Daerah <b>Lahad Datu</b>, Sabah: Tiga <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2011 01:06 PM PDT

No of View :321

 Polis pada Isnin menahan tiga lelaki, termasuk suspek utama, bagi membantu siasatan kes bunuh seorang pegawai kanan majlis daerah di Lahad Datu semalam.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata kesemua lelaki rakyat tempatan yang berusia dalam lingkungan 20-an itu dikesan hasil pemeriksaan terhadap kamera litar tertutup (CCTV) sebuah bank di kawasan kejadian itu berlaku.

"Polis kini mencari enam lagi suspek untuk membantu siasatan…kesemuanya warga tempatan," katanya pada sidang akhbar mengenai kejadian itu di sini, Isnin.

Beliau berkata polis turut menemui kenderaan Nissan Vanette berwarna biru yang dipercayai digunakan oleh kumpulan itu untuk melarikan diri.

Dalam kejadian itu, Ali Jamal, 47, mati dibelasah sekumpulan lelaki selepas dikatakan menegur mereka kerana melanggar papan tanda dan tembok tepi jalan di hadapan sebuah bank pada pukul 4.30 pagi.

Ali meninggal dunia kira-kira dua jam kemudian di Hospital Lahad Datu akibat kecederaan parah selepas dipukul dan ditikam di perut. -BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Keindahan Danau <b>Ranau Di</b> Palembang | Menatap Masa Depan <b>...</b>

Posted: 22 Apr 2011 07:23 PM PDT

Danau Ranau merupakan danau terbesar dan terindah di Sumatera Selatan yang terletak di kecamatan Banding Agung Kabupaten UKO Selatan (dahulu masuk dalam wilayah Kabupaten Ogan Komering Ulu). Berjarak sekitar 342 km dari kota palembang, 130 km dari kota Baturaja, dan 50 kilometer dari Muara Dua, ibu kota OKU Selatan, dengan jarak tempuh dengan mobil sekitar 7 jam dari kota Palembang. Sementara dari Bandar Lampung, danau ini bisa ditempuh melalui Bukit Kemuning dan Liwa. Secara geografis, danau ini terletak di perbatasan Kabupaten OKU Selatan Propinsi Sumatera Selatan dan Kabupaten Lampung Barat Propinsi Lampung.
http://1.bp.blogspot.com/_b6iYmPz03lk/TKQKQyrvWlI/AAAAAAAAAK4/BFABjl4JoVw/s1600/danau-ranau.jpg
Danau Ranau yang mempunyai luas sekitar 8×16 km dengan latar belakang gunung Seminung (ketinggian ± 1.880 m dpl), dikelilingi oleh bukit dan lembah. Pada malam hari udara sejuk dan pada siang hari cerah suhu berkisar antara 20° – 26° Celsius. Terletak pada posisi 4°51'45″ bujur selatan dan 103°55'50″ bujur timur.

Menurut legenda yang ada, danau ini tercipta dari gempa besar dan letusan vulkanik dari gunung berapi yang membuat cekungan besar. Sungai besar yang sebelumnya mengalir di kaki gunung berapi itu kemudian menjadi sumber air utama yang mengisi cekungan/belahan itu. Dan lama-kelamaan lubang besar itu penuh dengan air. Kemudian di sekeliling danau baru itu mulai ditumbuhi berbagai tanaman, di antaranya tumbuhan semak yang oleh warga setempat disebut ranau. Maka danau itu pun dinamakanlah Danau Ranau. Sisa gunung api itu kini menjadi Gunung Seminung yang berdiri kokoh di tepi danau berair jernih tersebut.
Pada sisi lain di kaki gunung Seminung terdapat sumber air panas alam yang keluar dari dasar danau. Di sekitar danau ini juga dapat ditemui air terjun Subik. Tempat lain yang menarik untuk dikunjungi adalah Pulau Marisa yang terletak tidak jauh dari air panas.
http://4.bp.blogspot.com/_b6iYmPz03lk/TKQKoQJgTgI/AAAAAAAAALA/T_yztHN2Wu4/s1600/1.jpg
Kami, satu rombongan, menyempatkan menginap di wisma VARITA Pusri yang terletak di tepi danau Ranau ini. Tempat yang strategis untuk menikmati keindahan danau ini. Sayangnya, pengelolaan danau Ranau sebagai aset pariwisata dirasa sangat kurang. Beberapa infrastruktur pendukung, seperti akses jalan dan listrik, belum memadai.

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Kampus cawangan UMS akan diwujudkan <b>di Keningau</b>

Posted: 09 Sep 2011 12:07 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]KOTA KINABALU: Kampus cawangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan diwujudkan di Keningau, bahagian pedalaman Sabah, tidak lama lagi, sekali gus memberi kemudahan kepada pelajar luar bandar yang ingin ...

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


UPKO to hold seminar on land and native laws latest! | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 08:54 AM PDT

Posted on September 18, 2011, Sunday

KOTA KINABALU: The Legal and Land Affairs Bureau of United Pasokmomogun KadazanDusun Organization (UPKO) will hold a seminar on land and native laws on Sept 22.

The seminar to be held at the Beverly Hotel here from 8am is expected to be declared open by UPKO president Tan Sri Bernard Dompok and closed by Local and Government Housing Minister Datuk Hajiji Mohd Noor.

According to the bureau's chief, Senator Datuk Maijol Mahap, five working papers and three special talks will be presented.

Mahap, who is also the organising chairman, said the papers which will be presented are, 'Ke Arah Menyelasaikan Masalah-Masalah Tanah di Sabah' (Resolving land issues in Sabah) by him, 'Ke Arah Memertabatkan Insitusi dan Undang2 Anak Negeri Sabah Dalam Sistem Perundangan Negara' by former High Court judge Datuk Ahmad Syed Idid, 'Ke Arah Menambahbaik Undang-Undang Anak Negeri Sabah' by Juprin Wong Adamal, 'Ke Arah Memertabatkan Mahkamah Anak Negeri Sabah' by Datuk Haji Awg Sharin Alimin and 'Ke Arah Memertabatkan Kedudukan Anak Negeri Sabah di Bawah Artikel 153 Perlembagaan Malaysia' by Martin Idang.

He added that the special talks would include one on native customary rights to be delivered by IDS executive director, Hasnol Ayub, Communal title by the deputy director of Land and Survey Department, Lee Chun Khiong and the use of land on 25 degree slopes by a representative from the Agriculture Department.

"The objective of the seminar is to create public awareness of the problems and challenges faced by the land and native laws in Sabah. We also hope to come up with an action plan on how to overcome the problems as well as challenges," Mahap said, adding that the seminar is to be held in conjunction with UPKO's triennial delegates' congress on Sept 23 to 25.

About 250 people, including UPKO leaders, PBS and PBRS leaders, lawyers, representatives from native associations, district chiefs and representatives from the relevant government agencies as well as departments are expected to attend the seminar.

"The summaries and resolutions derived during the seminar will be presented to the state Government for consideration," Mahap, who is also Upko vice president, said.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved