ads

Sabtu, 19 Oktober 2013

10 di ranau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Seram : Perbarisan Hantu Perang Dunia Ke ll <b>Di Ranau</b> Sabah

Posted: 09 Oct 2013 07:43 AM PDT

                                     Gambar yang diambil oleh Mayor John Tulloch 
RANAU - Kisah benar ini berlaku di Borneo ataupun dikenali sebagai Sabah pada tahun 1945 ketika perang dunia kedua masih berlangsung, ketika Perang Dunia ll buruh dan tawanan perang dipaksa untuk berbaris dan berjalan kaki daripada Sandakan menuju ke Ranau dengan kawalan ketat dan kejam dibawah senjata tentera Jepun.
"Perarakan Meriah" ini umpama suatu penyeksaan neraka kerana mereka dipaksa berjalan sejauh 160 batu selama sebulan dengan keadaan berkaki ayam, tidak mempunyai bekalan makanan yang mencukupi dan dalam keadaan keletihan ditambah pula dengan cuaca yang panas terik.
Tidak cukup dengan seksaan itu mereka yang rebah dan tidak mampu meneruskan perjalanan akan dibiarkan mati begitu sahaja, ditembak ataupun dipancung. Tragisnya mereka yang masih hidup terpaksa memakan daging daripada mayat rakan mereka sendiri kerana kekurangan makanan.
Kesemua tawanan perang yang terdiri daripada 3600 orang indonesia dan Filipina serta 2400 tawanan perang yang kebanyakkannya terdiri daripada rakyat Australia mati akibat tidak tertahan dengan kedaan mereka. Hanya 6 orang tentera raykat Australia yang dapat melarikan daripada seksaan dahsyat itu. Ketika tragedi itu kian dilupakan oleh masyarakat sekeliling bahkan mungkin ada yang tidak sedar akan peristiwa tersebut, kini tragedi tersebut muncul kembali dalam sekeping gambar yang diambil oleh seorang warga Inggeris Mayor John Tulloch pada tahun 2010.
Gambar tersebut diambil ketika beliau mengambil gambar di kawasan jalan perarakan maut tersebut dengan tidak sengaja. Ianya dirakamkan ketika beliau di dalam kereta dan pada mulanya beliau menyangka bahawa ianya merupakan bayangan daripada tuala yang berada di papan pemuka kereta tetapi setelah diteliti ternyata imej tersebut menyerupai susuk tubuh manusia yang sudah menjadi kurus kering berjalan dalam satu perbarisan yang sangat menyeramkan. Mungkin Begitulah rupanya keadaan askar-askar yang telah diseksa 70 tahun yang lalu.
"Kami sedang melintasi jalan di sepanjangjalan itu , saya mengambil sekitar 200 gambar menggunakan kamera digital," kata beliau, seperti dalam Daily Mail, Khamis 27 September 2012.
adakah berkemungkinana roh mereka masih tidak tenteram dan sebab itulah mereka masih merayau di sekitar jalan-jalan tersebut...

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved