ads

Selasa, 29 Oktober 2013

10 di lahad datu - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Banduan Filipina Disiasat Ada Kaitan Pengganas Sulu <b>Di Lahad Datu</b>

Posted: 04 Oct 2013 01:25 AM PDT

Gambar Hiasan/Pic:malaysianreview.com Gambar Hiasan/Pic:malaysianreview.com KOTA KINABALU: Seorang banduan warga Filipina, yang kini menjalani hukuman penjara kerana menceroboh hutan simpan di Sabah sedang disiasat, berkemungkinan mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Sulu dalam pencerobohan di Lahad Datu pada Februari lalu.

Lelaki berusia 43 tahun itu dijatuhi hukuman penjara 18 bulan pada 9 September lalu kerana menceroboh hutan simpan di daerah pantai timur Lahad Datu di Sabah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sabah, SAC Omar Mammah berkata, perkara tersebut didedahkan apabila mahkamah memerintahkan rumah yang diduduki lelaki itu sebelum penahanannya supaya dirobohkan.

"Semasa proses perobohan itu, pegawai-pegawai menemui dokumen mengesan suspek sebagai tentera Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), serta kelengkapan ketenteraan termasuk beret dan lencana Komando," katanya.

SAC Omar berkata, polis masih menentukan sama ada banduan itu adalah sebahagian daripada kumpulan dan pencerobohan.

"Kami juga mengetahui apakah motif beliau berada di negara ini," katanya.

Omar berkata, kertas siasatan baru mengenai lelaki itu telah dibuka pada 25 September lalu, dan pihak polis mencadangkan kepada Peguam Negara untuk menahan beliau di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012.

-mStar Online
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2013/10/4/mstar_berita/20131004153731&sec=mstar_berita

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved