ads

Ahad, 1 September 2013

10 di semporna - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Nelayan dakwa ditahan sekumpulan lelaki <b>di</b> perairan Silapak <b>...</b>

Posted: 28 Aug 2013 07:25 AM PDT

SEMPORNA – Seorang nelayan mendakwa beliau dan lapan lagi nelayan lain ditahan sekumpulan lelaki bersenjata di kawasan perairan Silapak, Semporna.

Menceritakan kejadian itu, Muhammad Asri berkata dia dipaksa menaiki sebuah bot yang membawa sekumpulan lelaki bersenjata yang memintanya menunjukkan jalan ke Pulau Mabul kononnya ada keluarga mereka yang berkahwin di sana.

"Ketika itu, saya bersama dua abang ipar menangkap ikan di perairan Silapak, berhampiran Pulau Bum-Bum sebelum kami dihampiri bot kumpulan lelaki itu pada kira-kira 7 petang," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini.

Beliau berkata, bagaimanapun ketika dalam perjalanan ke Pulau Mabul, kumpulan itu meminta bot yang mereka naiki pergi ke Pulau Kapalai apabila melihat lampu yang cerah di pulau itu dan diberitahu bahawa ia merupakan tempat pelancong asing.

Apabila hampir tiba di Pulau Kapalai, anggota kumpulan itu memakai topeng dan mengeluarkan senjata, tetapi ketua kumpulan itu meminta pengemudi bot segera berundur bot apabila melihat terdapat sekumpulan anggota keselamatan di jeti pulau itu, katanya.

Muhammad Asri mendakwa bot mereka kemudian menghala ke Pulau Omadal dan dalam perjalanan itu, kumpulan lelaki bersenjata berkenaan berhenti berhampiran sebuah bot nelayan dan memaksa kesemua lapan nelayan di dalam bot itu menaiki bot mereka.

Kesemua mereka kemudian diarah terjun ke laut dan berenang menyelamatkan diri ke arah sebuah bot nelayan lain, katanya.

Lapan nelayan itu dihantar ke bot mereka semula manakala Muhammad Asri dihantar ke jeti di Semporna dan tiba di sana kira-kira jam 4 pagi sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna.

Pulau Mabul merupakan salah satu lokasi pelancongan yang terkenal di seluruh dunia.

Pulau Mabul merupakan salah satu lokasi pelancongan yang terkenal di seluruh dunia.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohamad Mantek berkata kejadian itu bukan kes penculikan sebaliknya nelayan berkenaan hanya ditahan dan dilepaskan dalam tempoh 24 jam.  

Mohamad berkata laporan polis daripada mangsa mengenai kejadian itu telah dibuat dan motif kumpulan itu bertindak demikian serta jumlah keanggotaan kini dalam siasatan.

Polis sedang mengesan kumpulan itu dan rondaan pasukan keselamatan telah dipertingkat, katanya. – Bernama

26/8/2013: Bank Rakyat Akan Membuka Cawangan <b>Di Semporna</b> <b>...</b>

Posted: 26 Aug 2013 01:33 AM PDT

Bank Rakyat 01

Bank Rakyat akan membuka cawangannya yang ke-13 di negeri ini di Pekan Semporna.

Ketua Wilayah Sabah Bank Rakyat, Zainal Amini Haji Sulaiman memberitahu, cawangan berkenaan dijangka mula beroperasi penghujung tahun ini.

Beliau menyatakan demikian kepada media ketika ditemui dalam Majlis Rumah Terbuka Bank Rakyat di Harbour City, Kota Kinabalu.

Tujuan utama pembukaan cawangan bank tersebut adalah untuk memberi perkhidmatan lebih baik kepada pelanggan di daerah berkenaan. Sebelum ini, mereka terpaksa ke cawangan Tawau dan Sandakan sekiranya mempunyai sebarang urusan dengan bank berkenaan.

~Rtka/Rtka (oli/asmat/cov)

~mdre

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved