ads

Isnin, 19 Ogos 2013

10 di lahad datu - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Dalang Culik Dua Bersaudara <b>Di Lahad Datu</b> Dikenal Pasti – Perak <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2013 11:46 PM PDT

lahad datu

PETALING JAYA: Dalang di sebalik penculikan dua bersaudara, Tung Wee Jie dan Tung Wee Wei di Lahad Datu tahun lalu dikenali sebagai Mohd Amin Bacho.

Lelaki berusia 30 tahun dari Tawau itu tersenarai dalam siasatan terbuka oleh Pasukan Petugas Khas (Operasi dan Anti Pengganas) di Kuala Lumpur berhubung penglibatannya dengan kumpulan militan Darul Islam Sabah.

Pengarah Jabatan Petugas Khas (Operasi dan Anti Pengganas), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun mengenalpasti salah seorang daripada tujuh lelaki yang menyerang hendap dan menculik Wee Jei, 26 dan Wee Wei, 34, pada 14 November 2012.

Terdahulu, laporan media di Malaysia mengenalpasti dua bersaudara itu sebagai Chong Wei Jie dan Chong Wei Fei.

"Wei Jei yang berjaya melarikan diri daripada penculik itu pada 4 Ogos ditemubual oleh pegawai-pegawai kami di Bukit Aman pada Isnin.

"Dia dikenali sebagai Mohd Amin berdasarkan gambar beberapa suspek yang kami tunjukkan kepadanya," kata Mohamad Fuzi ketika dihubungi pada Rabu.

Beliau berkata Mohd Amin dipercayai terlibat dengan enam anggota kumpulan Abu Sayyaf untuk menculik dua bersaudara itu.

"Wee Jie memberitahu kami bahawa Mohd Amin bersama dengan kumpulan tersebut sepanjang tempoh mereka diculik.

"Dia mendakwa Mohd Amin bercakap dengannya dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dengan loghat Sabah," katanya.

Dua bersaudara itu diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata dari ladang keluarga mereka di Tambisan, Lahad Datu pada 14 November tahun lalu sebelum dibawa ke Jolo di mana mereka dikurung dalam sebuah pondok buluh sehingga 17 April lalu.

Wee Jie dipisahkan dari Wee Wei yang jatuh sakit dan penculik tersebut mendakwa mereka telah menghantar sepupunya itu ke hospital.

Pihak berkuasa Filipina dilaporkan sebagai berkata mereka telah merancang satu operasi di kawasan Wee Jei diculik dalam usaha mengesan Wee Wei.

Wee Jie yang diberi makan nasi dan ikan masin sepanjang dia diculik dan berjaya melepaskan diri, kini bertemu semula dengan keluarganya di Port Dickson selepas diterbangkan ke sini Rabu lalu.

Menurut Mohamad Fuzi, Mohd Amin kini disiasat dibawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 kerana penglibatannya bersama kumpulan militan Darul Islam Sabah.

"Kami masih belum mengesahkan sama ada Wee Wei meninggal dunia ketika dalam tawanan," katanya sambil menambah pegawainya akan berhubung dengan beberapa pegawai dari Filipina untuk mendapatkan maklumat lanjut.

-mStar

Tiada pertempuran <b>di Lahad Datu</b> - The Borneo Post Online

Posted: 12 Aug 2013 05:04 PM PDT

Posted on August 13, 2013, Tuesday

LAHAD DATU: Ketua Pengarah Kawasan Kese-lamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) Datuk Mohammad Mentek semalam  menafikan laporan media Filipina kononnya lapan anggota tentera Malaysia terbunuh dalam pertempuran dengan pengganas di Lahad Datu baru-baru ini.

Sambil menyifatkan ke-nyataan kumpulan yang mendakwa kesultanan Sulu di akhbar negara itu baru-baru ini sebagai propaganda dan tidak berasas, beliau berkata sejak gerakan ofensif pasukan keselamatan terhadap pengganas Sulu yang menceroboh Kampung Tanduo di sini Februari lepas, tiada pertempuran lain antara pasukan keselamatan Malaysia dan pengganas Sulu.

"Bagaimana mereka (Kesultanan Sulu) boleh membuat dakwaan itu apabila tiada pertempuran berlaku. Dakwaan itu tidak berasas," katanya kepada Bernama ketika dihubungi semalam.

Mohammad diminta mengulas laporan beberapa akhbar Filipina baru-baru ini kononnya berlaku pertempuran antara pasukan keselamatan dan kumpulan bersenjata Sulu yang mengorbankan lapan askar Malaysia.

Mohammad berkata laporan itu bertujuan untuk mencerminkan keadaan di negeri Ini tidak stabil selain usaha untuk membangkitkan kekacauan.

Pada 19 Jun, Mohammad menolak laporan akhbar Filipina kononnya berlaku Pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan kira-kira 400 militan Sulu di Kampung Dengan Tungku berhampiran Lahad Datu. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved