ads

Rabu, 8 Mei 2013

10 di sandakan - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Polis nafi ainaya pendatang Filipina <b>di Sandakan</b> - Harakahdaily

Posted: 09 Mar 2013 10:47 PM PST

KUALA LUMPUR: Pihak polis hari ini menjelaskan tiada apa-apa berlaku di Sandakan sekaligus menafikan laporan media Filipina kononnya pasukan keselamatan menganiaya dan membunuh pendatang Filipina di kawasan itu.

Ketua polis Sabah Datuk Hamza Taib dilaporkan berkata, operasi pihak keselamatan kini hanya fokus terhadap dua kawasan iaitu Kampung Tanduo dan Tanjung Batu di Lahad Datu, manakala di beberapa kawasan lain pasuknnya hanya menjalankan siasatan biasa.

"Tiada apa yang berlaku di Sandakan, jadi apa yang saya perlu perjelaskan," katanya dalam satu sidang media di Felda Sahabat Residence pagi ini.

Media Filipina semalam termasuk The Philippine Daily Inquirer melaporkan pasukan keselamatan Malaysia mengheret lelaki Filipina keluar dari rumah mereka di Sandakan dan menyuruh individu berkenaan melarikan sebelum melepaskan tembakan ke atas lelaki berkenaan.

Portal itu turut memetik kenyataan Amura Taradji - yang melarikan diri dari Sabah apabila pertempuran bermula baru-baru ini - bahawa pasukan keselamatan Malaysia "mengheret semua lelaki di luar rumah, ditendang dan memukul mereka."

ABS-CBN News pula hari ini melaporkan, Malacanang akan mengarahkan Jabatan Hal Ehwal Luar negara itu menghubungi rakan sejawat di Malaysia untuk mendapatkan kepastian.

Portal itu yang memetik Jurucakap Timbalan Presiden Abigail Valte sebagai berkata, pihaknya menerima laporan pandatang rakyat Filipina di Sabah dilayan tanpa perikemanusiaan oleh pasukan keselamatan Malaysia.

"Laporan ini tidak boleh diterima, itulah sebabnya (Jabatan Hal Ehwal Luar) akan menghubungi rakan mereka dari Malaysia untuk membincangkan perkara ini," katanya.

sabahkini.net: BN TERUSKAN KEUNGGULAN <b>DI SANDAKAN</b>

Posted: 03 May 2013 10:09 PM PDT

SANDAKAN : Calon-calon daripada  Komponen Barisan Nasional (BN) antaranya penyandang kerusi Parlimen Sandakan Datuk Liew Vui Keong; penyandang kerusi Parlimen Batu Sapi; kedua-dua penyandang kerusi DUN Elopura, Tanjung Papat termasuk calon muka baru bagi DUN kerusi Karamunting, Charles Pang dijangka akan meraihkan kemenangan untuk mengekalkan kelima-lima kerusi yang disandang calon-calon daripada kaum Cina.
Dalam tinjauan rambang Sabahkini.Net kelima-lima kawasan yang ditandingi oleh calon yang mewakili masyarakat cina di mana masyarakat Cina kembali memberikan sokongan padu yang tidak berbelah bahagi kepada kerajaan BN di bawah pucuk pimpinan Perdana Menteri termasuk Datuk Seri Musa Hj Aman.
Rata-rata masyarakat Cina di Sandakan mahukan pembangunan lebih pesat dan sosio ekonomi rakyat dipertingkatkan ini untuk keselesaan rakyat di Negara ini.
Kata mereka lagi, kerajaan BN yang memerintah di Sabah  yang bermula 1994 sehingga sekarang sekarang banyak pembangunan dilaksanakan bukan sahaja di kawasan bandar; bahkan di seluruh kawasan luar bandar mereka telah mengecapi kemudahan tersebut.
Di Sandakan, sebagai contoh, kerajaan telah membina Hub pendidikan di Kampung Sungei Batang, Batu 10, Jalan Labuk yang bukan sahaja sebagai pusat pengajian tinggi untuk para pelajar daerah Sandakan; bahkan melibatkan para pelajar di luar Sandakan  dan bakal  memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.
Datuk V.K Liew sebagai Mantan Ahli Parlimen Sandakan begitu juga Datin Linda Tsen di Parlimen Batu Sapi, walaupun baru satu penggal menerajui kepimpinan di kedua-dua kawasan tersebut; namun mereka telah berjaya membawa pelbagai kemudahan asas untuk rakyat di daerah Sandakan dan Batu Sapi.
Sementara Au Kam Wah pula, sejak dua penggal lalu menjadi wakil rakyat Elopura, juga banyak menyumbang kepada kemajuan  dan kemudahan asas; begitu juga dengan Datuk Raymond Tan yang sudah empat penggal menjadi ADUN Tanjug Papat; mereka tidak rasa bosan dan telah berkhidmat dengan cemerlang.
Apapun, mereka  telah mendapat sokongan padu bukan saja daripada pengundi-pengundi Cina, bahkan lebih 70 peratus pengundi Melayu yang mahukan kelima-lima calon Cina ini menang pada PRU-13.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved