ads

Jumaat, 19 April 2013

10 di penampang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Apr 2013 01:07 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Mar 2013 01:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

UMNO Online - Pemuda UMNO <b>Penampang</b> Nyatakan Sokongan <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2013 12:33 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Pemuda UMNO Penampang Nyatakan Sokongan Penuh Terhadap Dompok

PENAMPANG, 19 Mac – Pergerakan Pemuda UMNO Penampang hari ini menyatakan sokongan penuh kepada Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok sekiranya beliau dicalonkan semula di kawasan parlimen Penampang.

Ketuanya Hafiz Sua Abdullah berkata Dompok merupakan seorang pemimpin yang begitu lantang dan berani dalam menyuarakan dan memperjuang kepentingan rakyat Sabah, khususnya masyarakat Kadazandusun Murut (KDM).

Katanya ini termasuk peranan beliau dalam memastikan bahasa Kadazandusun diajar di sekolah sehinggalah bahasa itu kini diajar di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan pewujudan Institusi Mahkamah Anak Negeri di Sabah.

"Selain itu, ketokohan Dompok juga terserlah apabila lantang mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi Menyiasat Masalah Pendatang Asing Di Sabah.

"Ternyata Dompok bukanlah calang-calang orangnya dan kami pemuda UMNO Penampang akan memberi sokongan padu kepada Dompok jika beliau dicalonkan semula," katanya di sini.

Pada 11 Ogos tahun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penubuhan jawatankuasa RCI termasuk pelantikan pengerusi serta anggota RCI bagi menyelesaikan masalah pendatang tanpa izin di Sabah.

Hafiz berkata penubuhan RCI yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Sabah itu merupakan manifestasi kejayaan perjuangan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) pimpinan Dompok.

"Sebagai seorang menteri Persekutuan, Dompok juga memperlihatkan kewibawaannya terutama dalam memperluas penanaman atau membantu pekebun kecil di negeri ini khususnya penanaman getah dan koko," katanya sambil menambah bahawa banyak lagi pembangunan lain dibawa kerajaan Barisan Nasional (BN), terutama di Penampang yang mempunyai majoriti penduduk kaum Kadazandusun.

Hafiz juga menyangkal gambaran yang diwar-warkan pembangkang kononnya Penampang bukan lagi kawasan selamat untuk BN.

Sambil menyifatkannya gimik politik semata-mata untuk mengelirukan pengundi, beliau mengajak rakyat Penampang bersatu dan memberikan kemenangan besar kepada calon BN pada pilihan raya umum yang akan datang.

Hafiz yakin Sabah akan terus kekal sebagai kubu kuat BN, sekali gus memastikan kemenangan cemerlang BN sama ada di peringkat parlimen atau negeri.

Mengenai penubunan Kawasan Keselamatan Khas yang dikenali sebagai Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) dari Kudat hingga ke Tawau di bahagian pantai timur Sabah, beliau berkata ia merupakan langkah bijak dan tepat pada masanya yang seharusnya disokong oleh semua pihak.

"Saya berpendapat bahawa pewujudan ESSCOM ini memberi keyakinan kepada rakyat Sabah bahawa dalam soal kedaulatan negara, kerajaan BN akan melakukan apa sahaja bagi menjamin keamanan dan kedaulatan negeri Sabah," katanya.

Menyentuh cadangan penubuhan RCI bagi menyiasat dalang kepada pencerobohan Lahad Datu di Sabah, Hafiz berkata pemuda UMNO Penampang menyokongnya kerana RCI itu mampu menjawab segala persoalan yang dibangkitkan rakyat mengenai insiden berkenaan, namun ia perlu diteliti secara terperinci kerana ia membabitkan negara lain yang merumitkan siasatan.

Berita Bertarikh Pada 19 March 2013 3:33 PM

BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Feb 2013 01:04 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Aktivis bimbang polis sekat perarakan Tambunan-<b>Penampang</b>

Posted: 19 Feb 2013 11:48 PM PST

Kumpulan aktivis yang merancang untuk mengadakan perarakan tiga hari bagi menuntut pilihan raya bebas dan adil di Sabah pada hujung minggu ini berkata acara itu akan tetap diteruskan jika polis mengadakan sekatan.

Aktivis, Anne Lasimbang berkata mereka bimbang sekiranya polis akan menganggap acara tersebut, yang turut membawa isu alam sekitar dan pengiktirafan hak Orang Asal, sebagai perhimpunan haram walaupun selepas mereka mematuhi syarat yang ditetapkan.

Pengarah eksekutif NGO Partners in Community Organizations (Pacos) itu berkata, mereka sudahpun memaklumkan rancangan tersebut kepada pihak berkuasa, yang meminta agar penganjur memohon permit bagi perarakan meliputi kawasan tumpuan utama negeri tersebut.

"Sama ada dapat atau tidak (permit) saya buat juga perarakan ini. Tak peduli. Tetapi polis ada bilang yang mungkin kalau tiada apa-apa masalah akan benarkan (perarakan).

"Tapi mungkin akan ada sekatan jalan raya dan mungkin polis akan cakap perarakan ini perarakan haram.

"Tapi kita akan teruskan juga kerana polis sekarang mereka tak kata apa-apa kerana kita tahu polis akan tiba-tiba cakap ini adalah perarakan haram," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Katanya, polis dari balai Keningau dan Penampang meminta agar penganjur mengisi borang untuk memohon permit bagi perarakan yang dijadualkan bermula di Tambunan pada hari Jumaat.

"Kita sudah maklumkan kepada polis tentang perarakan ini. Dan kelmarin (Selasa) polis telefon untuk minta kita isi borang permohonan permit untuk perarakan.

"Kerana polis kata perarakan ini bukan berarakan biasa dan ada tujuan jadi mereka suruh minta permit.

"Kita sudah isi borang dan faks kepada polis kelmarin (Selasa) juga," katanya lagi.

Bahan publisiti acara itu menyebut, acara jalan kaki yang dianggarkan meliputi jarak sejauh 60 kilometer merentasi banjaran Crocker itu dijadualkan berakhir di Dewan Pagansakan, Penampang pada hari Ahad.

Anne berkata, setakat ini seramai 20 orang sudah menyatakan persetujuan untuk mengikuti acara tersebut.
Katanya, mereka mengalu-alukan penyertaan daripada kelompok BN dan Pakatan Rakyat, namun hanya PKR dan DAP yang bersetuju untuk menarik penyertaan ke acara tersebut buat masa ini.

36 motosikal disita dalam operasi bersepadu <b>di Penampang</b> <b>...</b>

Posted: 17 Dec 2012 04:14 AM PST

Posted on December 17, 2012, Monday

KETUA Bahagian Kententeraman Awam dan Trafik Daerah Penampang, Inspektor Andi Baso Andi Mappangerang (dua kanan) menunjukkan motosikal yang disita di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang kelmarin.

PENAMPANG: Polis merampas dan menyita 36 buah motosikal di atas pelbagai kesalahan dalam satu operasi bersepadu di Jalan Tambunan-Penampang malam Ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superitendan Ratan Kumar Singh berkata seramai 25 anggota dan seorang pegawai terlibat pada operasi berkenaan yang dilaksanakan dari jam 2 hingga 5 petang.

"Operasi terbabit membabitkan 43 buah motosikal yang diperiksa dan kita telah menahan 36 buah motosikal kerana didapati terlibat dengan pelbagai kesalahan termasuklah menunggang secara berbahaya, mengubahsuai motosikal dan tidak mempunyai lesen.

"Polis turut menahan seorang lelaki tempatan yang berusia 20an kerana didapati positif dadah setelah gagal ujian saringan air kencing dalam operasi itu," katanya.

Ratan menambah, dalam tempoh yang sama, pihaknya turut mengeluarkan 41 keping saman atas pelbagai kesalahan.

"Objektif utama operasi ini adalah bertujuan menangani kegiatan menunggang motosikal secara berbahaya di lokasi berkenaan selain kesalahan yang lain.

"Kita ingin menasihatkan kepada orang ramai khususnya penunggang motosikal agar terus meningkatkan keselamatan ketika berada di jalan raya dan patuhilah undang-undang bagi mengelak kejadian tidak diingini," katanya.

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

PKR <b>Penampang</b> "Kempunan" - Sensasi Dan Panas

Posted: 07 Apr 2013 11:32 PM PDT

PENYOKONG PKR Penampang "Kempunan" apabila pemimpin idola mereka iaitu Tian Chua tidak hadir dalam aktiviti ceramah yang diadakan di Kg. Noosob pada 7 April 2013 petang kemarin. Apapun, ceramah di kalangan mereka tetap diteruskan dengan kehadiran sekitar 130 orang sahaja. Kesian kan??? Hihihi.....macam syok sandiri pula.

Ceramah tersebut tidak dihadiri Tian Chua kerana disuru balik ke Semenanjung sebaik sahaja Tian Chua menjejakan kakinya di Lapangan Terbang, Kota Kinabalu. Sabah halau Tian Chua??? Tidaklah......jangan plak salah anggap. Bukan dihalau ba itu. Kenapa ya???

Tian Chua sepatutnya berterima kasih kepada agensi keselamatan di Sabah kerana beliau tidak "keluar" dari KKIA dan pergi ke Penampang untuk memberikan ceramah. Beliau disuru balik kerana bimbangkan keselamatannya apabila berada di Sabah ini. Ini bukan bermaksud orang-orang Sabah tidak bagus....bagus ba.

Dikhuatiri kehadirannya akan menimbulkan kemarahan individu/kumpulan yang tidak berpuas hati terhadapnya kerana mempersendakan isu pencerobohan pengganas di Lahad Datu. Pemimpin dan penyokong PKR di semenanjung pulak meyalahkan BN kerana tidak membenarkan Tian Chua masuk. Aiyaaa....gila punya orang. Kami urang Sabah bagus ba......

Dikhabarkan si Tian Chua mahu menyaman pulak orang-orang Sabah ini??? Aiyaaaa.....apa punya orang?? Tidak kenang budi ka? Bagus kasi biar jak dia kana hambat pakai penyapu....baru dia tahu.

Dalam ceramah di Kg. Noosob itu, kelihatan yang hadir tu "layu" jak tidak bersemangat walaupun ada 'Live Video Conferencing' dari KL bersama Tian Chua. Bukan tidak bersemangat disebabkan tanpa kehadiran Tian Chua tetapi sebenarnya harapan mereka terhadap kemampuan PKR di Penampang adalah tipis.

Menurut seorang rakan yang menyelinap masuk ke ceramah tersebut, beliau sempat berborak dengan empat orang 'baliau' yang turut hadir. Menurut mereka, kehadiran mereka adalah untuk mendengar ceramah sahaja kerana acara dibuat di kampung mereka. Bagi mereka, sokongan terhadap PKR belum pasti lagi kerana masih meragui dengan kepimpinan PKR....tambahan pula pemimpin yang hadir ketika itu adalah masih muda dan tiada pengalaman.

Apa yang melucukan adalah, terdapat penduduk kampung yang tidak tahu siapa itu Tian Chua. Kesian kan???

Baaa....apa macam ni ging? Parti SAPP kmurang tidak jemput sekali ka??? Tidak jemput menunjukkan kmurang tu tidak ngam.....lagilah undi kmurang di sana tu berpecah. Kasiannnn.....

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved