ads

Isnin, 18 Mac 2013

di negeri sabah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


INSTITUT KEWANGAN <b>DI NEGERI SABAH</b>

Posted: 18 Feb 2013 06:19 PM PST

 • Price Negotiable?: Yes
 • Street: --
 • City: --
 • State: Sabah
 • Country: Malaysia
 • Zip/Postal Code: 88600
 • Contact Number: 0149517475
 • Listed: February 19, 2013 2:19 am
 • Expires: 32 days, 17 hours

Description

syarat: 1. spm/dip/degee 2. umur 38 tahun ke bawah….

faedah : 1 . pendapatan bulanan lumayan.. 2. bonus 2x berturut2.. 3. percutian percuma (overseas) 4. kemudahan pinjaman kenderaan dan perumahan.. 5. insurans & perubatan percuma.. 6. pencen terbaik.. 7. peluang sambung belajar….


Ad Location


'; function load() { geocoder = new google.maps.Geocoder(); //directionsDisplay = new google.maps.DirectionsRenderer(); var newyork = new google.maps.LatLng(40.69847032728747, -73.9514422416687); var myOptions = { zoom: 14, center: newyork, mapTypeId: google.maps.MapTypeId.ROADMAP, mapTypeControlOptions: { style: google.maps.MapTypeControlStyle.DROPDOWN_MENU } } map = new google.maps.Map(document.getElementById('map'), myOptions); //directionsDisplay.setMap(map); } function codeAddress() { geocoder.geocode( { 'latLng':SavedLatLng }, function(results, status) { if (status == google.maps.GeocoderStatus.OK) { map.setCenter(); var marker = new google.maps.Marker({ map: map, icon: redFlag, shadow: shadow, //title: title, animation: google.maps.Animation.DROP, position: SavedLatLng }); var infowindow = new google.maps.InfoWindow({ maxWidth: 270, content: contentString, disableAutoPan: false }); infowindow.open(map, marker); google.maps.event.addListener(marker, 'click', function() { infowindow.open(map,marker); }); } else { (function($) { $('#map').append('

Sorry, the address could not be found.

'); return false; })(jQuery); } }); } function showAddress(fromAddress, toAddress) { calcRoute(); calcRoute1(); } function calcRoute() { var start = document.getElementById("fromAdd").value; var end = document.getElementById("toAdd").value; var request = { origin: start, destination: end, travelMode: google.maps.DirectionsTravelMode.DRIVING }; directionsService.route(request, function(response, status) { if (status == google.maps.DirectionsStatus.OK) { directionsDisplay.setDirections(response); } }); } //]]>

Ketegangan <b>di</b> Lahad Datu 3: <b>Sabah</b> Adalah <b>Negeri</b> Merdeka

Posted: 24 Feb 2013 08:16 PM PST

"Sila tukar baris tiga terakhir dan baris terakhir lagu Sabah Tanah Airku"
Sekarang ini adalah kurun ke-21. Negeri Sabah dicerobohi oleh anasir luar yang lengkap bersenjata dan mendakwa negeri ini adalah kepunyaan nenek moyang mereka.
Pada kurun ke-20, Penduduk Sabah telah memilih untuk merdeka dengan menyertai Persekutuan Malaysia. Memerdekakan diri maksudnya bertekad penuh  membebaskan diri dari  semua bentuk cengkaman luar dan himbauan masa lampau.
Bebas dari petualang penjajah feudal lampau yang sudah tidak berupaya menjaga negeri lalu menggadaikan negeri dengan menerima sekupang dua  setiap tahun asalkan dapat hidup selesa. Bebas dari penjajah yang menerima gadaian dan menyusahkan orang Sabah turun temurun. Bebas dari aksi petualangan penggadai dan penerima gadaian yang bermaharajalela memperjudikan negeri tanpa pengetahuan orang Sabah sendiri. Merdeka maksudnya termasuk juga berhenti membayar 'cession money' walaupun cuma RM5,300.00 setahun kepada orang luar.

Kenyataan bahawa 'Sabah negeri merdeka' ini bukan pandai-pandai penulis cipta sendiri. Demikian ia termaktub di dalam lirik lagu rasmi negeri Sabah yang dinyanyikan saban hari. 


Lagu 'Sabah Tanah Airku'

Sabah tanah airku
Negeri kita yang tercinta
Pemuda pemudi 
Semua marilah 
Bangunlah bersatu semua 
Marilah bersama serta maju jaya 
Merdeka sepanjang masa 
Bersatu segala bangsa sentosa 
Sabah negeri merdeka

Lagu ini boleh juga ditonton dan didengar di YOUTUBE.

Adakah lagu ini tidak bermakna apa-apa?

Jika ia hanya sekadar nyanyian pembuka majlis supaya pemimpin-pemimpin negeri Sabah boleh bersenaman dengan berdiri setiap kali, silalah tukar baris tiga terakhir dan baris terakhir lagu ini menjadi 


Dijajah sepanjang masa 
Bersatu segala bangsa sentosa 
Sabah hak Sultan Sulu
Artikel-artikel dalam siri ini:

Parlimen dan Dewan Undangan <b>Negeri Sabah</b> perlu bersidang <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 07:25 PM PST

Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Sabah perlu bersidang dalam satu sidang tergempar sekirannya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin tidak mampu memelihara kedaulatan Sabah dan Malaysia serta hak dan keselamatan rakyat Sabah

Malaysiakini telah memetik laporan Ahad Philippine Daily Inquirer hari ini bahawa meskipun penguasa Malaysia mengisytiharkan berakhirnya rundingan dengan lebih daripada 100 orang rakyat Filipina bersenjata yang mendarat di Sabah awal minggu ini dan berkata mereka akan dihantar pulang, ketua kumpulan itu bertegas mereka tidak akan berganjak.

Jamalul Kiram III, yang mendakwa sebagai waris kepada Kesultanan Sulu yang sudah tidak wujud lagi, memberitahu Philippine Daily Inquirer bahawa dia membenarkan 'serangan' itu dan orang-orangnya akan kekal di Lahad Datu selagi mana perlu.

Jamalul berkata kumpulan itu, yang diketuai adiknya tengku mahkota Agbimuddin Kiram, akan kekal di Sabah "selagi mana perlu" dalam tuntutan mereka untuk mendapatkan semula negeri itu, yang dahulunya kawasan jajahan Kesultanan Sulu.

"Saya menghantar adik saya ke Sabah atas nama keamanan dan melaksanakan hak sejarah, nenek moyang dan kedaulatan terhadap Sabah," Jamalul, yang berada di Manila, dipetik berkata seperti mana yang dilaporkan akhbar Filipina.

"Adalah hak kami, pemimpin Sulu, untuk menuntut semula apa yang merupakan milik kami," tambahnya.

Philippine Daily Inquirer turut dipetik berkata Agbimuddin berkata bahawa kumpulannya, yang berada di dalam sebuah kampung di Lahad Datu, lengkap bersenjata, termasuklah M-14, M-16, M203, Baby Armalite dan tiada siapa dapat membuatkan mereka berganjak melainkan abangnya Jamalul mengarahkan mereka melakukan sedemikian.

Agbimuddin menambah bahawa lebih ramai lagi, penyokong Kesultanan Sulu, dijangka menyertai mereka di Sabah tidak lama lagi.

Ini dilaporkan di dalam Philippine Daily Inquirer telah menjadikan kenyataan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rasid dan Ketua Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib bahawa rundingan telah tamat dengan 100 orang Filipina bersenjata berada di perkampungan tepi laut Tanduo di Lahad Datu dan penguasa Malaysia bersedia untuk menghantar pulang kumpulan bersenjata itu kembali ke selatan Filipina tidak masuk akal.

Ia juga telah memburukkan nama Kementerian Dalam Negeri memandangkan kesabaran dan keyakinan rakyat Sabah dan Malaysia terhadap kemampuan Hishamuddin untuk menyelesaikan kebuntuan di Lahad Datu dengan segera dan aman semakin tipis, terutamanya Menteri Dalam Negeri lebih berminat dan sibuk bermain politik menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 berbanding fokus terhadap isu keselamatan melibatkan rakyat dan negara, seperti:

 • Cuba mengiyakan "kisah yang sukar dipercayai" bahawa nyawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan bintang K-Pop Korea Psy diancam ketika pesta Tahun Baru Cina Barisan Nasional di Pulau Pinang pada Isnin lalu, sedangkan tiada bukti atau sekulmit kebenaran pun;
 • Mempertahankan penahanan dan pengusiran Senator Australia Nick Xenophon kerana memperjuangkan pilihan raya bersih dan adil di Malaysia dan mengundang kutukan seluruh dunia; dan
 • Menyebarkan penipuan tentang DAP tidak menghantar keputusan pilihan raya parti kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan walhal ia telah diserahkan sebelum Tahun Baru Cina, menimbulkan persoalan sama ada dia sedang mempersiapkan alasan untuk kerajaan UMNO/BN mengisytiharkan DAP sebagai parti politik yang haram dan tidak sah.

Sekiranya Hishammuddin tidak mampu memberikan tumpuan menyelesaikan kebuntuan dengan pasukan bersenjata berbangsa Filipina di Lahad Datu dengan kadar segera dan aman, beliau sepatutnya biar orang lain yang lebih mampu memberikan keutamaan sewajarnya kepada isu keselamatan negara bukannya mencipta kontroversi politik untuk melakukan tugas itu.

Adalah amat malang jika Hishammuddin di dalam fikiran rakyat Malaysia, terutamanya rakyat Sabah dikaitkan dengan ungkapan: "Nero sedang main-main sementara Rome terbakar".

This entry was posted on Monday, 18 February 2013, 11:25 am and is filed under Hishammuddin, Police, Sabah. You can follow any responses to this entry through RSS 2.0.  

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved