ads

Ahad, 2 Disember 2012

10 di ranau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Kegiatan <b>di Ranau</b> - SAMBUNG-MENYAMBUNG ﺴﺎﻤﺒﻭڠ۔

Posted: 26 Nov 2012 01:16 AM PST

Sabah Tempat Bermain
Apabila bercuti di Ranau, jarang-jarang amat saya duduk-duduk di rumah. Jikalau musim bersawah atau menuai, saya ke bendang untuk membantu mentua dan ipar-ipar. Isteri saya kerap ikut serta. Apabila bukan musim bersawah, saya ke sawah juga. Saya membersihkan kebun mentua di "pulau" sawah itu. Kerja yang mengasyikkan saya ialah menggemburkan tanah dan membuang akar lalang. Saya menanam ubi dan keladi di kawasan yang sudah dibersihkan.
Kadang-kadang saya berjalan-jalan di kebun getah dan hutan di atas bukit tidak jauh dari rumah mentua. Mula-mula ipar lelaki atau anak Tuan Haji Daud menemani saya. Kemudiannya, beberapa kali pula saya ke hutan di perbukitan itu bersendirian. Lazimnya kami membawa pulang pucuk paku. Ada dua kali Pak Cik Abdul Mumin mengajak saya ke kebunnya yang agak jauh. Dia memperkenalkan pohon tuhau. Beberapa batang pohon tuhau itu saya tanam di sebelah rumah mentua. Pohon tuhau itu membiak dan masih ada ketika saya pulang ke Ranau pada tahun 2010.

Pada waktu malam, jarang-jarang saya berada di rumah. Saya ke surau. Saya kerap menjadi iman di surau itu. Apabila ada kenduri, Tuan Haji Daud, iaitu iman surau dan juga Imam Daerah Ranau, meminta saya untuk membaca doa. Selepas itu, apabila ada kenduri, saya sentiasa membawa sebuah buku kecil. Apabila saya dikehendaki mengendalikan tahlil, saya merujuki buku itu. Atas permintaan Tuan Haji Daud juga, ada beberapa kali saya membaca khutbah Jumaat di surau itu.

Ada satu kegiatan meninggalkan kesan pada minat saya mencari ikan. Kegiatan itu berlaku dua bulan selepas saya berkahwin. Pak Cik Abdul Mumin mengajak saya mencari ikan di sebatang sungai di Tampios, kira-kira 70 kilometer dari Pekan Ranau. Hulu sungai itu di Kampung Tinonom. Ikut serta dalam kegiatan itu ialah Sawalin, Jahidin dan Lajim. Mereka guru sekolah rendah. Lajim anak Pak Cik Abdul Mumin. Dia mengajar di Sekolah Kebangsaan Tinonom, iaitu antara sekolah pedalaman yang tersukar perhubungannya di Ranau ketika itu. Lajim tahu selok-belok sungai yang menjadi tempat tujuan kami.

Kami ke kawasan sungai itu dengan kereta salun mewah berkuasa besar tetapi sudah tua milik Pak Cik Abdul Mumin. Kami bertolak pada awal pagi. Turapan jalan dari Nalapak hingga ke simpang Tampios kebanyakannya rosak. Jalan dari simpang itu ke Kampung Tampios bercampur-campur, iaitu berbatu granit kelabu, batu kelikir dan tanah liat tanpa batu. Selepas Kampung Tampios, kami mengikut jalan tanah liat syarikat kayu balak. Jalan itu berakhir di sungai dalam hutan. Menurut Lajim, dari situ dia menggunakan latisan di dalam hutan untuk ke Kampung Tinonom.

Sungai itu lebar. Oleh sebab pada masa itu musim kemarau, kedalamannya adalah antara paras betis dengan dada. Bahagian lubuk yang berbatu besar kelihatan lebih dalam. Hampir keseluruhan dasarnya terdiri daripada batu kecil dan besar. Airnya amat jernih dan secara umumnya mengalir perlahan. Di beberapa bahagian yang curam, air jernih dan sejuk itu mengalir deras. Di bahagian yang cetek, batu dan kawanan ikan jelas kelihatan.

Sawalin memikul enjin generator dari satu lubuk ke lubuk yang lain. Setiap lubuk terletak bersebelah atau di bawah batu-batu besar. Lajim dan Jahidin membantu beliau. Pak Cik Abdul Mumin membawa jala. Saya membawa bekas ikan.

Sawalin meletakkan generator di atas batu besar. Lajim bersedia dengan batang besi sebesar jari telunjuk dan kira-kura dua kaki panjangnya. Hujung batang besi itu disambung pada dua utas dawai elektrik yang berasingan. Panjang dawai itu kira-kira dapat menghubungkan dasar lubuk dengan generator. Jahidin menyambungkan hujung setiap dawai kepada sumber kuasa generator, satu positif dan satu lagi negatif.

Lajim masuk ke dalam sungai. Dia menyelam dengan menggunakan gogal. Dia meletakkan batang besi di dasar lubuk. Jarak antara besi itu kira-kira empat kaki. Setelah dia berada di atas batu, Jahidin menghidupkan enjin generator. Kata Pak Cik Abdul Mumin, ikan yang melintasi kawasan antara dua batang besi itu akan terkena renjatan elektrik dan pengsan. Ikan itu akan sedar dan lari apabila lambat ditangkap.

Setelah beberapa minit, enjin generator dimatikan. Sekali lagi Lajim menyelam. Dia timbul dan menghulurkan beberapa ekor ikan kecil kepada saya. Ikan itu jenis bersisik perak. Lebarnya lebih kurang dua jari.

Lajim berkata, "Ikan sedikit, cikgu! Rasanya orang kampung baru menangkap ikan di sungai ini."

Kami menggunakan generator itu hanya tiga kali. Oleh sebab hasil tangkapan kami sedikit amat, Lajim dan Jahidin pergi menjala di kuala. Pak Cik Abdul Mumin, Sawalin dan saya berehat di satu kawasan lapang. Tidak lama kemudian, Lajim dan Jahidin kembali ke tempat kami. Mereka memperoleh beberapa ekor ikan baung akar. Ikan itu kami rebus. Kami makan nasi bekalan berlaukkan baung rebus itu dan sedikit ikan bakar.

Sesudah kami selesai menikmati makanan, beberapa orang kampung lalu di tempat kami. Pak Cik Abdul Mumin dan rakan-rakan saya berbual dengan mereka. Saya tidak memahami biji butir perbualan itu kerana mereka menggunakan bahasa Dusun.

Pak Cik Abdul Mumin memberitahu saya bahawa orang kampung itu baru kembali daripada mencari ikan di hulu sungai. Katanya, ikan sangat kurang kerana ada kumpulan baru mengadakan gerakan besar-besaran untuk menangkap ikan di sungai itu. Orang kampung itu hanya memperoleh beberapa ekor ikan. Seorang daripada mereka menawarkan seekor ikan yang beratnya kira-kira dua kilogram kepada saya. Harganya lima ringgit sahaja. Saya berasa harga itu berpatutan. Tanpa banyak soal, saya membeli ikan itu.

Kami pulang awal. Saya tiba di rumah sebelum masuk waktu solat zuhur. Isteri saya gembira kerana saya mendapat ikan besar. Mentua saya kelihatan lebih gembira. Dia menyatakan bahawa ikan yang saya bawa pulang itu ialah ikan pelian. Pada masa itu saya belum tahu nilai ikan pelian.

Mentua saya memanggang ikan itu. Isteri saya menyediakan sambal udang kering segar yang kami bawa dari Sandakan. Selepas bersolat zuhur, kami menikmati nasi hasil usaha mentua dan ipar-ipar saya. Nasi yang panas itu lekit dan wangi. Selain pelian panggang dan sambal pedas udang kering, dihidangkan juga sayur tutan rebus.

Saya makan cukup banyak. Nasi dan lauk semuanya sedap. Lauk tersedap ialah ikan pelian panggang. Isinya putih dan gebu. Bahagian tepi perutnya yang berlemak terasa sungguh enak. Bahagian putih seperti susu terasa lebih enak. Mentua saya tidak membuang sisik ikan itu. Saya cuba mengunyahnya. Ternyata sisiknya lembut, mudah dikunyah dan enak juga ketika ditelan!

Saya terlupa mengajak mentua saya makan. Tanpa ajakan saya, dia memulakan suapan ketika saya mencuci tangan sesudah kenyang. Mujurlah saya berada di rumahnya. Dia tuan rumah. Jikalau dia berada di rumah saya, rasanyalah, dia berkecil hati. Walau bagaimanapun, ikan pelian panggang itu besar. Baki yang saya tinggalkan cukup untuk dinikmati oleh lima atau enam orang, bukan sekadar mentua saya seorang.

Tidak beberapa lama kemudian, barulah saya tahu bahawa pelian dalam bahasa Melayu ialah ikan kelah iaitu ikan dalam genus Tordouronensis atau ringkasnya Tor. Genus Tor yang lazim ialah Tor spp., Tor tambroides dan Tor tambra. Kaki pancing menggelari kelah sebagai raja ikan air tawar. Dalam bahasa Inggeris nama umumnya ialah mahseer yang bermaksud tiger among fish. Di Sarawak, kelah dinamakan emperau. Seterusnya saya ketahui bahawa harga pelian tinggi. Di pasaran terbuka, lima ringgit yang saya bayar kepada orang kampung itu sepatutnya dikali dengan tiga puluh hingga empat puluh!

Minat saya untuk memburu ikan pelian timbul beberapa bulan sesudah saya menikmati pelian panggang itu. Sayangnya, ikan pelian tidak terdapat di Tasik Botong, iaitu tempat saya sesat bersama-sama Shamad. Ikan pelian tiada di Tasik Ladam Sukau, tempat saya memperoleh ikan terbanyak dalam sejarah kegiatan saya mencari ikan. Sudah tentu ikan pelian tiada di Sungai Batang, tempat saya menjala udang galah dengan Saroh. Ikan pelian lazimnya terdapat di sungai di pergunungan atau perbukitan, berjeram, berbatu-batu serta airnya jernih dan mengalir deras. Ikan itu terdapat di sungai-sungai di Ranau, Tambunan, Keningau, Tenom, Nabawan dan Pensiangan.

Pada hujung tahun 1981 saya dan dua orang anak Tuan Haji Daud, iaitu Saifuddin dan Hamzah, mencari ikan di hulu Sungai Sugut dalam Kampung Mangkapoh, Ranau. Kampung itu terletak kira-kira 90 kilometer dari Pekan Ranau dan dihubungi dengan jalan batu kelikir di kawasan yang berbukit bukau. Kami ke sana pada awal pagi dengan skuter, iaitu tiga orang satu skuter! Dari pagi hingga ke petang, usaha kami tidak berhasil. Pada sebelah malamnya, kami berburu di hutan Malinsau, tidak jauh dari Mangkapoh, dengan menggunakan senapang rakan Saifuddin. Kami memperoleh seekor pelanduk. Pada malam itu juga tuan rumah tempat kami menginap memasak sup pelanduk. Kami menikmati sup itu sebelum tidur.

Sebelum saya berburu di Malinsau, saya sudah mengikut Saifuddin dan Jahidin memburu di perbukitan Kananapon kira-kira lima kilometer dari Kampung Libang. Kami pulang dengan tangan kosong. Pada tahun 1982, sekali lagi saya berburu di bukit itu bersama-sama dengan Saifuddin, Hamzah dan Jahidin. Saya dan Hamzah sesat. Kami mudah keluar kerana Saifuddin memberikan isyarat dengan meniup laras senapang. Sekali lagi kami pulang dengan tangan kosong.

Demikianlah catatan kenang-kenangan tentang kegiatan mencari ikan dan berburu di Ranau dari tahun 1981 hingga tahun 1984. Pada masa itu saya tidak terfikir bahawa pada tahun 1990-an Ranau akan menjadi pusat kegiatan kedua saya mencari ikan di Sabah. Jikalau saya masih bernafas dan diberikan upaya oleh Allah Subhanahuwataala, insya-Allah, hal itu akan saya catatkan dalam himpunan kenang-kenangan yang lain.

Bersambung: Rezeki Mata

Pejabat Meteorologi <b>Di Ranau</b> Mampu Memantau Dan Menentukan <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 08:37 AM PDT


KEWUJUDAN  Pejabat  Meteorologi  yang baru   di Jalan Marakau dekat Kampung Sinarut terletak 1 kilometer dari pekan Ranau, amat penting bagi membolehkan Jabatan Meteorologi memantau dan menentukan corak cuaca serta fenomena di kawasan pertanian yang berbukit di negeri ini.
Dengan penubuhan pejabat  baru itu,  jabatan berkenaan kini mempunyai stesen di pedalaman dan kawasan tanah tinggi  Sabah serta berupaya memperluaskan rangkaian meterorologi untuk ramalan cuaca yang lebih tepat.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Panglima Dr.Maximus Johnity Ongkili dalam ucapannya merasmikan pejabat itu baru-baru ini, memberitahu yang pejabat terletak di Ranau itu, bukan sahaja mengeluarkan ramalan cuaca bagi daerah Ranau tetapi turut meliputi daerah Kota Marudu (Utara), Kota Belud (Timur Laut), Tuaran (Barat), Tambunan (Barat Daya), Keningau (Selatan), Tongod (Tenggara) dan Beluran (Timur).
"Untuk meningkatkan ketepatan ramalan cuaca, kita juga perlu memantau cuaca dan iklim di kawasan tanah tinggi  bagi membolehkan kita memahami corak cuaca di Ranau serta mengenalpasti perubahan yang disebabkan aktiviti pertanian berskala besar di kawasan tanah tinggi", jelas Dr.Maximus sambil memaklumkan stesen pencerapan di Pejabat Meteorologi di Ranau itu dilengkapi dengan peralatan  'Strong Motion' yang digunakan untuk mengesan gemba bumi di Ranau dan kawasan sekitarnya selain  stesen sedia ada di Lembah Danum.
SUMBANGAN …..Maximus (kanan) menyampaikan bantuan berupa barangan keperluan harian kepada salah seorang penerima.

Menurutnya, stesen 'Strong Motion' adalah kritikal kerana gempa bumi dan tanah runtuh kebiasaannya berlaku di sepanjang garisan sesar yang aktif iaitu di Mensaban, Crocker, Tabin dan Lobou-Lobou yang terletak di Ranau dan Kundasang.
Dr.Maximus berkata, kajian oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia  yang dijalankan antara 2008 dan 2010 di Mensaban dan Lobou-Lobou yang menggunakan teknologi 'Global Navigation Satellite System', menunjukkan berlakunya pergerakan bumi berukuran antara beberapa millimeter hingga empat empat sentimeter.
Ahli Astronomi PUSKAL Ranau, Dr.Mustapha Nasir (kiri) menerangkan sesuatu kepada Dr.Maxmus.
Satu kajian yang telah dijalankan berkaitan dengan pergerakan bumi katanya, memerlukan pemerhatian dan kajian yang leih lanjut iaitu selama lima tahun untuk mengenalpasti sama ada pergerakan yang berlaku itu berpunca daripada sesar aktif atau disebabkan oleh pergerakan permukaan tanah.
"Pergerakan bumi yang disebabkan oleh garis sesar yang aktif boleh mengakibatkan peningkatan dalam kekerapan gempa bumi sederhana manakala pergerakan permukaan boleh menyebabkan tanah runtuh. Kajian menyeluruh membolehkan kita menentukan tebatan yang sesuai dan langkah-langkah kawalan untuk mengurangkan kesan gempa bumi kepada aktiviti dan penduduk yang tinggal di kawasan Ranau dan Kundasang", jelas Dr.Maximus.
TERSERGAM INDAH …Bangunan stesen/pejabat Meteorologi  Ranau, menelan kos RM3.58 juta.

SELESA …Kuuarters kakitangan  Stesen  Meteorologi Ranau.
Menurutnya lagi, stesen Meteorologi di Ranau itu juga berperanan untuk meningkatkan kesedaran awam mengenai peranan cuaca kepada kehidupan seharian dan bleh mengeluarkan data cuaca yang lebih mudah difahami kepada orang ramai termasuklah maklumat yang membolehkan pihak berkaitan menjalankan kajian bagi tujuan pertanian serta penternakan di  daerah berkenaan.
Pejabat Meteorologi itu yang turut dilengkapi kuarters untuk kakitangan  menelan belanja sebanyak RM3.58 juta dan merupakan stesen keenam di Sabah selepas  Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Keningau dan Kudat.
"Di bawah Rancangan Malaysia Ke -9, 14 buah pejabat/stesen meteorology baru telah dibina dan tujuh yang sedia ada telah dinaik taraf dengan kos sebanyak RM35.1 juta dan daripada jumlah tersebut, RM10.6 juta telah dibelanjakan untuk menaik taraf stesen Tawau dan membina tiga pejabat baru di Keningau, Kudat dan Ranau",tambah Dr.Maximus.
Turut diadakan sempena majls itu, ialah penyampaian sumbangan daripada Jabatan Meteorologi berupa barangan keperluan harian kepada 30 orang penduduk  kurang berkemampuan (miskin) disampaikan Dr.Maximus disaksikan Timbalan Ketua Pengarah (Ramalan), Jabatan Meteorologi Malaysia, Che Gayah Binti Ismail, Mantan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Dato'Dr.Yap Kok Seng, Timbalan Ketua Pengarah (Aplikasi) Jabatan Meteorologi Malaysia, Alui Bahari, Pengarah Pejabat Meteorologi Kota KInabalu,Abd.Malik Tussin, Pegawai Daerah Ranau, Haji Faimin Bin Kamin, Ketua Stesen Pejabat Meteorologi Ranau, Josenin Dumin bersam Ketua-Ketua/Kakitangan Jabatan Kerajaan Negeri &Persekutuan dan ratusan penduduk yang hadir diserikan dengan persembahan koir daripada Kumpulan Koir Jabatan Meteorologi  Sabah pimpinan Melania Christianus mendendangkan tiga buah lagu iaitu, '1 Malaysia', 'I Am For You' dan  'Meteorologi Cemerlang'. Oleh-JN

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved