ads

Isnin, 10 September 2012

di negeri sabah - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Adakah Pulau Labuan Terletak <b>Di Negeri Sabah</b>?

Posted: 08 Aug 2012 07:21 AM PDT

Mungkin ramai yang keliru terutamanya orang luar Sabah  tentang status Labuan samada ia terletak di Sabah atau tidak? Pulau Labuan bolehlah diibaratkan seperti Kuala Lumpur…kenapa?

Kuala Lumpur dari segi geografi memang terletak di dalam negeri Selangor (malah Kuala Lumpur asalnya adalah wilayah selangor sehingga bulan Januari 1974).

Bermula 1 Februari 1974, Kuala Lumpur menjadi Wilayah Persekutuan dan tidak lagi dianggap sebagai milik Selangor.

Berbalik kepada Labuan, kita telusuri sedikit sahaja sejarahnya seperti berikut:

Nama Labuan berasal daripada perkataan labuhan dan pulau ini terletak tidak jauh daripada pantai negeri Sabah.

Sekitar tahun 1840an, Labuan dilaporkan sebagai sebuah pulau yang tidak berpenghuni dan ianya merupakan wilayah Negara Brunei.

Menurut sejarah, pada tahun 1846, Sultan Brunei, Sultan Omar Ali Saifuddin II menyerahkan Pulau Labuan dan pulau-pulau kecil di sekitarnya kepada pihak British.

Jumlah luas Pulau Labuan dan pulau-pulau sekitarnya adalah 91.64 km persegi

Tujuan penyerahan ini dikatakan untuk menjadikan Labuan sebagai pangkalan British menentang lanun. Selepas penyerahan kepada British, Labuan mengalami banyak pertukaran pentadbiran.

Labuan pernah ditadbir oleh Raja Putih yang pertama, James Brooke dari Sarawak, pada tahun 1890 ianya dibawah pentadbiran Kompeni Berpiagam Borneo Utara dan kembali kepada pihak British pada tahun 1904.

Pada tahun 1906 pula, Labuan diletakkan di bawah Negeri-Negeri Selat dan dikawal dari Singapura. Pulau ini juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa penaklukan Jepun dari tahun 1941 hingga 1945.

Akhirnya pada 15 Julai 1946, Labuan menjadi sebahagian daripada Borneo Utara yang akhirnya dikenali sebagai Sabah.

Semasa Sabah menjadi sebahagian Malaysia pada tahun 1963, Labuan adalah milik negeri Sabah sehinggalah pada tahun 1984 apabila satu perjanjian dibuat antara Kerajaan Negeri Sabah (Ketua Menteri Sabah ketika itu adalah Harris Salleh) dan kerajaan pusat.

Perjanjian yang kontroversi itu menjadikan Labuan sebagai Wilayah Persekutuan yang kedua pada 16 April 1984 hinggalah sekarang ini.

Jadi..jawapan bagi tajuk artikel ini adalah…Labuan tidak terletak atau berada di dalam negeri Sabah TETAPI tidak jauh..cuma 8 km je jarak Labuan dan Sabah.

Peta Labuan dari Google Maps.


View Larger Map

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA <b>NEGERI SABAH DI</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2012 04:29 AM PDT

EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA NEGERI SABAH DI FACEBOOK | Itu lah pepatah yang boleh kita gunakan kepada seorang hamba ALlah yang telah menghina negeri Sabah. Emaliza Lizaema atau lebih dikenali dengan nama Ema telah menaikkan status menghina negeri Sabah..
Facebook Emaliza Lizaema telah di FLAG oleh pengguna facebook dari Negeri Sabah dan akhirnya pihak Facebook telah pun deleted akaun facebook Emaliza Lizaema .
Itulah.. bila mulut tuh macam bangkai.. Cakap siang sila la pandang kiri dan kanan. Untuk pengetahuan juga, beberapa fanpage mengutuk Emaliza Lizaema juga telah di hasilkan. Sungguh kuat kesannya di Facebook ni..  Itu lah padah nya..

EMALIZA LIZAEMA – GADIS YANG MENGHINA NEGERI SABAH DI FACEBOOK 9out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Emaliza Lizaema – Gadis Yang Hina <b>Negeri Sabah Di</b> Facebook <b>...</b>

Posted: 07 Aug 2012 07:48 AM PDT

Itu lah pepatah yang boleh kita gunakan kepada seorang hamba Allah yang telah menghina negeri Sabah. Emaliza Lizaema atau lebih dikenali dengan nama Ema telah menaikkan status menghina negeri Sabah..
Facebook Emaliza Lizaema telah di FLAG oleh pengguna facebook dari Negeri Sabah dan akhirnya pihak Facebook telah pun deleted akaun facebook Emaliza Lizaema .
Itulah.. bila mulut tuh macam bangkai.. Cakap siang sila la pandang kiri dan kanan. Untuk pengetahuan juga, beberapa fanpage mengutuk Emaliza Lizaema juga telah di hasilkan. Sungguh kuat kesannya di Facebook ni.. Itu lah padah nya..

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved