ads

Isnin, 10 September 2012

10 di tuaran - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Rakaman Angkatan Perubahan Sabah <b>Di Tuaran</b> 29/07/2012 <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 04:28 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Arkib 2005 - 2012. Tahun 2005 · Tahun 2006 · Tahun 2007 · Tahun 2008 · Tahun 2009 · Tahun 2010 · Tahun 2011 · Tahun 2012 · Langgan Newsletter. Rakaman Angkatan Perubahan Sabah Di Tuaran 29/07/2012. 31 July 2012. Pendapat ...

SUARA BEBAS <b>TUARAN</b>: Masalah Bekalan Air <b>Di</b> Tenghilan <b>...</b>

Posted: 27 Aug 2012 11:15 PM PDT

SUARA BEBAS TUARAN: Masalah Bekalan Air Di Tenghilan, Daerah Tuaran - Kritikal


Hari ini penduduk dibeberapa buah kampung di Pekan Tenghilan dalam keadaan kritikal akibat kekurangan bekalan air bersih. Ini termasuk SMK Tenghilan yang didiami oleh seramai 300 orang penuntut dan juga guru-guru yang menatap di kawasan sekolah tersebut.
Antara yang paling teruk ada lah kampung yang berada di dataran tanah yang tinggi saperti kampung-kampung Tinuhan, Melisau, Saradan, Lapai dan Rumbiah. Manakala kampung yang berkedudukan ditanah yang rata saperti kawasan Pekan, Kampung Bunga, kampung Tenghilan, Linsuk dan lain-lain hanya mendapat bekalan air bersih dalam kadar sekali sekala.
  • Menurut penduduk yang terlibat sebagai berkata, mereka berhadapan dengan masaalah ini sejak 9 hari yang lalu. Masalah utama mereka ia lah untuk kegunaan air dibilik air dan sebagai nya.
  • Untuk itu, saya telah meluangkan masa untuk bertemu dengan pegawai Jabatan Air Tuaran(JAT), bertanya punca permasaalahan dan strategi mereka selanjutnya dalam menangani masaalah yang dikira kritikal ini. Menurut pegawai tersebut, punca utama kekurangan bekalan air bersih ia lah keadaan sungai Topokon (punca bekalan) yang dalam serba kekurangan air kerana cuaca yang kering tanpa hujan sejak beberapa minggu yang lalu.
  • Dalam masa yang sama, pump penghisap dan penapis air di logi Topokan kini dalam keadaan yang usang(model 1980), perlu diganti dengan yang baru kata pegawai air tersebut.
  • Ditanya apa kah tindakan Jabatan Air Tuaran selanjut nya, pegawai tersebut berkata, meraka akan membekalkan kampung-kampung yang terlibat dengan menghantar tanki air dan bermula hari ini.
  • Namun, mereka hanya mempunyai sebuah lorri yang akan mengangkut tanki air tersebut demi untuk menampung kekurangan bekalan air dibeberapa buah kampung yang terlibat.
Dalam isu yang sama, mereka menyatakan bahawa setakat ini hanya Datuk Jahid Jahim, ADUN Tamparuli yang sering menghubungi mereka melalui SMS, mohon jasa baik Jabatan Air Tuaran untuk bertindak segera dalam menyelesaikan masalah ini.
Malangnya hingga hari ini (menurut pegawai Jabatan Air Tuaran), Ahli Parlimen Tuaran belum lagi menghubungi mereka dan selanjut nya meninjau permasalahan kekurangan bekalan air berseh di Tenghilan (kawasan tempat lahir beliau).
Ketika ditemui oleh pemberita di Tamparuli baru-baru ini, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, berkata bekalan air bersih di negeri ini dijangka akan bertambah baik dalam tempoh lima tahun akan datang dengan penyiapan dan pelaksanaan projek-projek sedia ada.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur berkata, penyaluran bekalan air bersih melalui paip utama dan paip graviti di kawasan luar bandar juga kini semakin meningkat.
Sumber: NST, Penulis Blog

POST YANG BANYAK DI KUNJUNGI


SUARA BEBAS <b>TUARAN</b>: Wilfred Vs Wilfred <b>Di</b> Parlimen <b>Tuaran</b>?

Posted: 12 Aug 2012 02:40 PM PDT

SUARA BEBAS TUARAN: Wilfred Vs Wilfred Di Parlimen Tuaran?

Sebagai seorang yang dilahir dan menatap di daerah Tuaran (khas nya Tenghilan), banyak juga cerita harian yang kerap saya dengar dari cakap-cakap dan gossip di persekitaran daerah ini. Termasuk cerita politik di kawasan DUN-DUN Tamparuli, Sulaman dan juga Kiulu.
Kerana aktiviti politik dan agenda selaku anggota NGO, kerap kali juga saya lawati beberapa tempat-tempat di daerah Tuaran. Terutama dikawasan saya di Tenghilan (Penggundi nya sebanyak lebih kurang 2,500 orang). Berasaskan Kuota dan perjanjian, saya difahamkan Madius (mantan Ahli Parlimen Tuaran selama 2 penggal) sekali lagi diberi mandat untuk bertanding pada PRU13 setelah Mojilip mengakhiri perkhidmatan beliau sebagai Ahli Parlimen Tuaran, selepas Dewan Parlimen dibubar.
Justeru, berkemungkinan besar akan berlaku pertembungan di antara kedua-dua Wilfred untuk merebut kawasan Parlimen 170. Tuaran dalam PRU yang terdekat ini. Apa-apa pun, saya tidak huraikan impak keputusan pertandingan tersebut dari sudut penyertaan parti-parti yang lain saperti STAR, SAPP dan juga calon dari Bebas; kerana hingga hari ini saya belum lagi mengenal pasti atau pun mendengar pengesahan resmi dari parti-parti tersebut, 'siapa dan siapa' kah calon mereka nanti…Kata mereka , 'biar lah rahsia'.
Dalam masa yang sama, saya tidak juga huraikan taburan logistik dan statistik pengundian dari ketiga-tiga DUN (Tamparuli, Sulaman dan Kiulu), kerana saya belum cukup kepastian sebanyakmana kah bilangan terbaru dan minat pengundi dari kawasan-kawasan tersebut terhadap kedua-dua calon yang dipertandingkan.
Setahu saya, kebanyakan pengundi dari (1) DUN Tamparuli ada lah terdiri kaum KDM(majoriti), Cina dan sebilangan kecil kaum Bajau (2) DUN Sulaman - kaum Bajau(majoriti), ethnik lain yang berugama Islam dan sebilangan kecil dari suku kaum Dusun Lotud. Manakala (3) DUN Kiulu pula rata-rata terdiri dari kaum KDM dan berkemungkinan juga mereka (beragama Islam) yang dipindahkan dari Pulau Gaya beberapa tahun yang lalu.

POST YANG BANYAK DI KUNJUNGI


0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved