ads

Ahad, 8 Julai 2012

10 di penampang - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


sabahkini.net: MCA TOLAK `ORANG LUAR'

Posted: 30 Jun 2012 09:31 PM PDT


KOTA KINABALU: Parti MCA Bahagian Penampang memutuskan tidak akan menerima dan menyokong mana-mana 'orang luar' yang dicalonkan untuk bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) N.19 Kepayan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.
Ketua Bahagian MCA Penampang, Senator Datuk Paul Kong, berkata bahagian itu hanya akan menerima dan menyokong mana-mana pemimpin atau ahli dari bahagian MCA Penampang yang telah dicalonkan untuk bertanding kerusi berkenaan dalam Pilihanraya Umum ke-13.
Ia adalah antara resolusi yang dibangkitkan pada Mesyuarat Agung Tahunan Bahagian MCA Penampang yang dirasmikannya di Hotel Tang Dynasty di sini kelmarin.
Paul berkata MCA Penampang juga menggesa Kerajaan Persekutuan untuk mengumumkan dengan serta-merta pengerusi, ahli-ahli dan terma rujukan (TOR) Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat pendatang haram/isu projek IC yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, awal bulan ini.
"Kami juga menggesa kerajaan mendaftar semula semua rakyat Sabah dalam usaha untuk menyingkir rakyat Malaysia di Sabah yang haram," katanya.
Selain itu, Paul berkata MCA Penampang menggesa Kerajaan Persekutuan untuk segera membina sebuah sekolah baru Cina utama di Kepayan, Penampang kerana permintaan untuk kemudahan persekolahan itu banyak kali disuarakan.
"Kami juga menggesa Kerajaan Persekutuan dengan segera meluluskan pengiktirafan Sijil Pelajaran Bersepadu (UEC) untuk menyelesaikan masalah kekurangan guru di sekolah-sekolah Cina, dan membenarkan bangunan sekolah menengah Cina bebas yang baru," katanya.
Resolusi lain yang dibangkitkan oleh MCA Penampang ialah menggesa Kerajaan Persekutuan untuk segera membina Klinik Kesihatan Penampang baru yang dicadangkan dan telah diluluskan beberapa tahun lalu.
Ia juga menggesa kerajaan negeri untuk segera mengkaji semula dasar yang mengurangkan hak milik 999 tahun pajakan tanah asal kepada 99 tahun selepas sebidang tanah pajakan 999 tahun telah dibahagikan untuk pembangunan.
Selain itu, ia menggesa kerajaan negeri segera mengkaji semula dasar perlu mendapatkan Lembaga Pusat untuk 'menyokong' semua pelan pembangunan yang telah diluluskan oleh pelbagai pihak berkuasa tempatan di negeri ini serta menggesa kerajaan negeri mengkaji semua undang-undang bangunan tahun 1950-an yang telah lapuk. (UB)

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved