ads

Jumaat, 25 Mei 2012

10 di kunak - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Kunakians: BEKALAN AIR <b>DI KUNAK</b> - YANG MEMERLUKAN DAN <b>...</b>

Posted: 15 Mar 2012 07:01 AM PDT

Banyak kawasan penempatan ataupun perumahan, baik di dalam mahupun di luar negara yang mengalami masalah ketidakcukupan bekalan air paip, termasuklah Daerah Kunak. Walau bagaimanapun Kerajaan Malaysia sentiasa berusaha untuk memenuhi keperluan rakyat di semua kawasan.
Hari ini, bekalan air ke kawasan Kampung Simpang Empat Kunak terputus lagi berikutan kerosakan pam yang membekalkan air dari loji di Sungai Kalumpang ke kawasan tersebut. Pihak Jabatan Air terpaksa menyewa lori tambahan, selain daripada lori tangki Majlis Daerah Kunak, untuk mengangkut air kepada penduduk yang terlibat.
Sementara penduduk Kg Simpang Empat mengeluh ketiadaan bekalan air, segelintir penduduk di dua buah kampung lain yang sempat kami lawat bersama Yang Berhormat Datuk Nilwan (ADUN N51 Kunak), membazirkan kemudahan asas tersebut dengan tidak mengendahkan keadaan paip bekalan air mereka yang bocor. 
Sebagai contoh, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah, paip bekalan pecah kerana sikap 'tidak apa' pemilik yang membiarkan paip terdedah di atas jalan. Akibatnya ia pecah setelah kenderaan melalui jalan tersebut. Pada pandangan saya tidaklah terlalu sukar untuk menimbus paip tersebut.
Jika kebocoran ini berlaku selepas melalui meter bekalan air pengguna berkenaan tentunya dia sendiri yang akan menanggung kerugian, kemudian akan menjadikannya isu bahawa pihak Jabatan Air Kunak mengenakan bil yang tidak berpatutan. Pemeriksaan kami mendapati meter air di kampung tersebut terletak berkumpul di satu kawasan penyambungan 'T' seperti dalam gambar di bawah. Bermakna kebocoran yang disebutkan di atas adalah selepas melalui meter bekalan melainkan jika penymabungan dilakukan di tempat lain yang tersembunyi.
Di kampung yang satu lagu kami dapati penyambungan bekalan air dilakukan menggunakan hos biasa (lihat gambar di bawah). Kebocoran yang deras menyebabkan jalan kampung yang berhampiran digenangi air.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved