ads

Sabtu, 13 Ogos 2011

10 di ranau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Dari Mata Pena Lahirlah Sebuah Rasa: <b>Ranau</b> - Kundasang

Posted: 04 Aug 2011 08:41 PM PDT

Akibat kekeringan minyak kereta Pak Tuan membuat keputusan untuk pergi ke Ranau terlebih dahulu untuk mengisi minyak. Terpaksa keluar dari Taman Negara Kinabalu dan menurut penjaga tiketnya kami sekeluarga boleh masuk kembali tanpa bayaran kerana tiket tersebuat sah untuk sehari dan bagi pengunjung yang bermalam pula tiket tersebut sah di gunakan untuk 3 hari.
Sepanjang perjalanan pemandangan sangat cantik dengan gunung-ganang dan hutan memukau mata memandang. Melalui Kundasang yang di penuhi kebun sayur saujana mata memandang dan rumah-rumah berbalam-balam di celahan bukit, hati tertanya-tanya bagaimana cara mereka untuk sampai ke sana. Tiada jalan raya sehebat kita di Semenanjung cuma jalan tanah merah yang hanya mampu di lalui oleh pacuan empat roda!
Setiba di Ranau tentulah stesyen minyak yang di tuju. Pak Tuan membuat keputusan untuk makan tengahari di Ranau. Di sebabkan kakak dan abang telah muntah di dalam perjalanan masing-masing hanya berani memakan roti canai sahaja termasuk Junior. Mama pula hilang selera makan akibat keletihan turut meminta roti canai, hanya pak tuan yang makan nasi. Walaupun hanya roti canai anak-anak menghabiskan 2 roti canai seorang. Pekan Ranau hanyalah sebuah pekan kecil dengan deretan kedai biasa, walaupun terletak jauh dari bandar tetapi harga makanan tidaklah mahal.
Selepas singgah solat zohor di masjid Ranau kami meneruskan perjalanan untuk ke Taman Negara Kinabalu semula dan akan singgah di Kundasang juga seperi yang dijanjikan Pak Tuan. Singgah sebentar di kawasan penjualan sayur-sayuran di Kundasang. Sayur-sayurannya sangat menarik dan murah harganya tetapi tiada apa yg di beli kecuali buah-buah siap potong. Semasa sedang berjalan-jalan azan asar bergema dari Masjid Kundasang dan kami terus singgah solat di situ. Masid terletak di tebing bukit, semasa berwuduk sejuk airnya terasa hingga ke tulang (over acting tp memang sejuk macam mana agakny rasa air tu waktu subuh).
Berehat di Masjid Ranau setelah solat zohor di situ.
Pemandangan sekitar Kundasang. Rumah-rumah yang terdapat di situ nampak umpama permainan. Sanggup ke nak berjalan naik ke sana sedangkan rumah yang di tingkat dua sudah terasa sengal-sengal lututnya memanjat.
 
Gerai sayur-sayuran dan buah-buahan di Kundasang. Strawberrynya kecil-kecil sahaja dengan harga Rm10/pek, tidak berbaloi untuk dibeli.
 Tengoklah kesegaran sayur-sayurannya. Setiap pek mengandungi brocolli, bunga kubis, beberapa biji tomato, lada benggala dan daun bawang yang besar. Di jual dengan harga Rm6 tetapi kalau membeli 2 pek hanya Rm10 sahaja. Memang segar dan berbaloi kalau beli tp memandangkan jauh sangat hendak di bawa balik aina pendamkan sahaja walaupun dalam hati ada taman teringin sangat nak beli.

 Bunga-bunga yang segar di tanah tinggi dan belum tentu segar sebegitu bila di bawa balik ke Kuala Lumpur.

Lagi gambar sayur-sayuran dan pelbagai makanan ringan yang di jual di sini.
Masjid Kudasang. Semasa kami sampai solat asar baru saja selesai, jemaah mulai keluar dari kawasan masjid. Walaupun boleh sahaja solat jamak tetapi Pak Tuan mengambil keputusan untuk solat seperti biasa disamping dapat menziarah masjid sekitar laluan perjalanan kami. Syukur alhamdulillah...
 Pemandangan sekitar Kundasang yang berbukit bukau.

Jalan ini baru sahaja siap, sekiranya dari jalan besar kita akan nampak ia dibina khas untuk kemudahan penduduk pergi ke masjid. Jalan ini tidak mati di sini mungkin turut menghubungi kampun-kampung lain di pedalaman.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved