ads

Isnin, 21 Oktober 2013

10 di tenom - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Mengkaji Motif Anyaman,Etnik Murut <b>di Tenom</b>,Sabah

Posted: 14 Oct 2013 11:45 PM PDT

   Assalamualaikum uols !Hari nieh Chiq Neyna dah tak sabar lagi nak update new entry tentang perjalanan Chiq Neyna ke perkampungan etnik Murut di Tenom ,Sabah .Pengalaman indah yang sememangnya Chiq Neyna tak akan lupa sepanjang hayat ini .Bukan semua orang dapat pengalaman macam Chiq Neyna .Tapi Chiq Neyna bersyukur sangat sebab dapat peluang untuk membuat kajian di situ .

   Kat sini akan cerita dari awal sehinggalah hari terakhir Chiq Neyna membuat kajian di Tenom .Chiq Neyna bersama team seramai 9 orang telah bergerak pukul 5.30 pagi ke Tenom kerana perjalanan akan mengambil masa 4jam .2 orang sahabat lelaki Chiq Neyna memandu kenderaan kereta Viva dan Myvi .Chiq Neyna telah mengambil tempat duduk di sebelah pemandu kerana Chiq Neyna nih mabuk sikit .

   Seramai 4 orang menaiki Viva dan selebihnya menaiki Myvi .Kami bertolak ke Tenom dengan menggunakan jalan Kimanis iaitu jalan yang sangat extreme kerana jalan kat situ memang berbukit .Tinggi bukit tuhh lebih kurang 90% tingginya .Uols bayangkanlah macam mana keadaan kat situ .Kereta pun dah macam siput je bila naik bukit yang tinggi dan banyak .

   Udara kat Kimanis tuhh pun sangat sejuk kalah Cameron Highland uols !Bertapa indahnya ciptaan Allah .Teruja seketika Chiq Neyna menghayati pemandangan di situ .Setelah beberapa jam dalam perjalanan ,kami akhirnya sampai di Tenom dan berjumpa dengan ketua kampung Alutok iaitu kampung yang akan kami tuju .Di situ ,dia memberi plan jalan nak ke kampung mereka .Setelah berbincang kami telah bergerak ke rumah sahabat Chiq Neyna ,Momoi kerana rumahnya berdekatan di situ .Kami makan tengahari dan solat zohor dan kemudiannya kami bergerak ke kampung Alutok .

   Perjalanan masuk dalam kampung tuhh mengambil masa hampir 2 jam kerana jalan di situ adalah tanah merah dan bukannya jalan tar .Setelah sampai di situ ,kami telah disambut dan ditunjukkan tempat kami akan menginap .Untuk pengetahuan uols ,penduduknya non muslim dan kami menginap di homestay gereja .Coz of that jugak lahh kami dicide untuk masak sendiri .Setelah rehat seketika ,kami membuat kajian dan petang tuhh kami di bawa untuk melawati kampung mereka .Kampung tuhh memang sangat indah !

   Pada malamnya ,penduduk kampung tuhh telah menunaikan hasrat kami untuk makan masakan dalam buluh .Sedap giler meyh walaupun simple !Takkan Chiq Neyna lupa rasa masakan tuh .Pada malam tuhh jugak kami memberi penghargaan pada ketua kampung kerana esok pagi kami akan bertolak dalam pukul 6 pagi .

    Pada pagi tuhh team Chiq Neyna telah bergerak pulang dan sempat lagi driver kami drift dalam keadaan jalan yang berbatu ,mahu terpelanting segala jenis batu kat situ .Anjing yang berada tepi jalan pun berselerak lari .Memang best sangat sebab tak pernah dibuat orang .Boleh rosak kereta Viva dan Myvi tuhh dikerjakan oleh kami .Setelah keluar dari kampung kami sekali lagi singgah di rumah Momoi untuk mandi .

   Tak sanggup rasanya nak mandi kat situ .Toilet pun macam peti mayat je .Hahaha .Setelah selesai solat ,kami bergerak pulang dan singgah di Keningau untuk lunch .Setelah tuhh ,kami bergerak pulang dengan menggunakan laluan yang sama iaitu jalan Kimanis .Masa dalam perjalanan tersebut ,break kereta Viva yang Chiq Neyna naiki dah bunyi semacam .Masa tuhh pulak tengah turun bukit .Sahabat Chiq Neyna ,si Saiful cuba menekan break berkali-kali dan bunyi makin bertambah kuat .

   Chiq Neyna sudah mula risau kerana masih banyak lagi bukit yang perlu dilalui dan perjalanan kami masih lagi jauh .Kemudian ,Chiq Neyna sudah mula terbau hangit dan Chiq Neyna minta kawan Chiq Neyna memberhentikan kereta .Kami memberhentikan kereta dan meyiram tayar kereta di situ untuk menyejukkan tayar kedua-dua buah kereta .

   Saiful mula insaf untuk pandu laju kerana break kami dah bermasalah .Semasa di bukit yang tinggi ,Saiful dan Hafiz sempat lagi drift dan turun bukit tanpa menekan break .Memang gilakan ???Padahal jalan tuh memang dah banyak makan korban sedangkan kami sendiri tak tahu .Setelah jauh dari Kimanis ,kami telah mengambil jalan shortcut untuk ke Kota Kinabalu yang jauhnya 60km .Semasa dalam perjalanan menurun bukit tiba-tiba break kereta Viva rosak dan kami telah terlanggar belakang kereta kancil dihadapan yang dipandu oleh warganegara Filipina yang sangat perlahan .Kami semua tergamam di dalam kereta tersebut .Kereta Myvi yang dipandu Hafiz sudah jauh ke hadapan dan Chiq Neyna telah menghubungi mereka untuk memberitahu bahawa kami telah kemalangan .

   Masalah ini kami telah bawa ke balai polis untuk diselesaikan .Chiq Neyna tengok Saiful memang sangat stress .Chiq Neyna kasihan melihatnya walaupun kami tidak menyalahkannya .Kami dikehendaki membayar kompaun sebanyak RM300 kepada pihak polis .Kami bersepakat untuk membayar sama-sama walaupun ditolak oleh Saiful .Setelah itu ,kami bergerak ke Tanjung Aru untuk release tension .Sekali lagi kami diuji apabila wayar break kereta Viva telah terputus .

   Akhirnya ,Hafiz mengambil keputusan untuk memandu kereta Viva dan Saiful memandu kereta Myvi kerana Hafiz sudah ada pengalaman membawa kereta dengan menggunakan handbreak .Chiq Neyna sudah mula risau kerana perjalan kami masih jauh dan kereta pula tiada break dan hanya bergantung pada handbreak .Selain tuh ,tayar kereta Viva tuhh jugak telah botak sebelah kiri dan bonjol di sebelah kanan .Semakin panas hati Hafiz kerana mereka ditipu kononnya kereta tuhh sudah service .

  Kami menghabiskan masa di pantai Tanjung Aru dan pulang setelah malam .Memang sukar memandu kereta yang tiada break dan kami terjebak dalam jalan raya yang sesak .Hampir-hampir sahaja kami terlanggar kereta mercedes yang tiba-tiba keluar .Menjerit kami semua kerana terkejut .Hafiz semakin tertekan dan Chiq Neyna cuba untuk menenangkannya .Risau Chiq Neyna melihat keadaannya yang semakin stress .Katanya ,nyawa kami dia yang jaga sekarang kerana kalau apa-apa yang terjadi ,dia yang bertanggungjawab .

   Walaupun begitu ,kami cuba untuk menghilangkan rasa tekanan dengan bergelak tawa dan alhamdulillah kami selamat sampai di UMS .Lega hati kami semua kerana tiada sesiapa tercedera dan semua dalam keadaan baik .Ketika kereta kami menuruni bukit dan ingin membelok ke kg E(hostel) ,tetiba sahaja ada kereta yang menunggu di depan simpang .Pada masa tuhh kami dah risau kerana Hafiz memberitahu bahawa dia tidak boleh menekan break .Dia terus membelok tanpa menggunakan apa-apa break ,kami semua hampir menjerit kerana risau sekiranya terbabas .Pengalaman tersebut memang sukar untuk dilupakan kerana sad ending .Nyawa kami berempat dipertaruhkan dalam sebuah kereta tanpa break .


perjalanan menuju ke Kimanis



pemandangan rosak dengan sampah sarap


Chiq Neyna menghirup udara yg segar dan sejuk

singgah dulu(tempat tak tahu)











proses mengeluarkan warna dari kulit kayu









sup ayam yg dimasak dalam buluh .Nyum !

bersalaman dengan ketua kg

di waktu pagi sebelum bergerak pulang

apa pun snap picture dulu


0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved