ads

Sabtu, 12 Oktober 2013

10 di ranau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Sabah…Day 2….Part 2..24/8/13…sambungan melawat <b>Kundasang</b> <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 02:32 AM PDT

Kami masih berada di kundasang war memorial..luas juga kawasan ini,penat kaki menjelajah ke setiap taman..taman2 di sini diberi nama sempena nama negara yg menjajah sabah seperti taman australia dan taman britain…
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image

Di sini kami hanya mengambil gambar dan melihat view yg cantik sekitarnya..

image

image

image

image

image

image

image

Kami mahu keluar dari kawasan ini dan akan pergi ke Poring Hotspring di Ranau..di sana ada kolam air panas dan sejuk..air kolam tu datangnya dari kaki gunung kinabalu..tentu sejuk air gunung…tapi air panas pun ada..dari kundasang ke ranau kira2 setengah jam perjalanan..

image

image

image

Terjumpa pula satu tempat berehat yang santai..ada seekor anjing terikat di satu tempat..apalagi bergambar sebelum meninggalkan tempat ini…

image

image

image

image

image

image

Kuat sangat tu nak angkat batu…hehe

image

Terus ke ranau menuju ke Poring Hotspring..untuk berendam dengan air kaki gunung..

image
Dah ready untuk berendam..

image

image

image

image

image

Seronoknya mandi manda..cuma airnya sejuk sedikit..ada banyak kolam di sini..ada yang free masuk dan ada yang berbayar..di tempat yang free agak ramai orang..jadi kami memilih kolam yang berbayar..iaitu seorang rm3 sejam..di kolam berbayar ini tidak ramai orang jadi selesa untuk mandi manda..airnya jernih dan bersih..ada petugas yang menjaga keselamatan pengunjung..kolam yang paling dalam ialah 6m dalamnya..kami mandi di kolam yang dalamnya 4.5 m..

image

image

image

Kasihan salman tidak dapat mandi bersama2 kerana matanya belum pulih lagi kerana luka dek kesan libasan kertas ..doktor menasihati supaya berhati2 supaya tidak terkena jangkitan kuman..

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Jadi sesiapa yang berkunjung ke sabah terutama jika ke daerah kundasang mesti berkunjung kesini..seronok mandi manda..airnya sangat bersih,jernih, segar dan sejuk..

image

image

image

image

Kami sudah kesejukkan..sejam sudah cukup..puas rasanya..kami pergi menukar baju di tempat yang disediakan..

image

Bersiap sedia untuk balik..penat seharian berjalan dari kk pagi tadi..kami mahu pergi check in di hotel cottage di kundasang..

image

image
Anak sungai di bawah jambatan menuju ke poring hotspring…

image

Gunung kinabalu semakin diliputi kabus..jika kabus tebal tidak dapat melihat gunung tertinggi di asia tenggara itu..sebelum balik kami singgah di pekan ranau..agak besar juga pekannya..kami singgah di restoren orang melayu untuk mengisi perut yang lapar selepas berendam..kami makan roti canai ..sangat sedap rasa roti canai di sini..kari nya pun sedap..esok sebelum balik ke bandar kk..kami akan datang ke sini lagi…sebelum beredar kami menapau nasi,sayur dan ayam goreng untuk makan malam nanti..

image

image

image

Sudah sampai di cottage hotel..agak kecil biliknya..kecil2 pun rm250 semalam..okay lah untuk menumpang tidur satu malam..boleh juga dari kundasang balik semula ke bandar kk,cuma 2 jam perjalanan..tapi kami ingin bermalam di kundasang,ingin merasai suhu sejuk di sini juga ingin melihat panorama waktu pagi di kaki gunung ini..semua mandi dan berehat…zzzzzzzzzzz

Isteri maut kereta dipandu suami terjunam ke dalam gaung <b>di Ranau</b>

Posted: 11 Aug 2013 06:37 PM PDT

August, 12, 2013 - 9:37 am

RANAU: Seorang wanita maut apabila kenderaan yang dipandu suaminya terjunam ke dalam gaung dalam nahas di Jalan Kampung Sarapong, Ranau semalam.

Ketua Polis Ranau DSP Abdul Rahman Kassim berkata dalam kejadian 9.45 malam itu, mangsa Halisah Raibin, 38, meninggal dunia di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah.

Bagaimanapun, suami mangsa Yasik Atim, 40, dan enam anaknya (dua lelaki dan empat perempuan) yang berumur antara enam dan 14 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Katanya Yasik yang memandu kenderaan jip jenis Suzuki sedang dalam perjalanan pulang selepas berhari raya di Kampung Mohimboyon, dekat sini.

"Pemandu dipercayai hilang kawalan sebelum kenderaannya terbabas dan terjunam ke dalam gaung sedalam kira-kira 70 meter," katanya sambil menambah kejadian berlaku dalam keadaan cuaca baik.

Abdul Rahman berkata spesimen darah pemandu telah diambil untuk dianalisa.

Program Ziarah Mahabbah <b>di</b> Kg Gusi <b>Ranau</b> - penggerak dakwah <b>...</b>

Posted: 24 Jul 2013 07:24 PM PDT

Program Ziarah Mahabbah di Kg Gusi Ranau
Tarikh                   : 20/06/2013 – 22/06/2013 (Khamis - Sabtu)
Anjuran                : JAKIM Sabah kerjasama JHEAINS Ranau.    
                Pada 20/06/2013, Program Ziarah Mahabbah diadakan di Kg Gusi Ranau, anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Cawangan Sabah dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah Daerah Ranau yang  memakan masa perjalanan  kira-kira 4 jam jalan darat dan terpaksa menaiki bot melalui sungai selama kira-kira hampir 2 jam. Jarak dari pekan Ranau ke Kg Gusi iaitu kira-kira 95km. Menurut profail Kg Gusi Ranau terdapat 40 buah keluarga Islam (seramai 230 orang) daripada jumlah keseluruhan penduduk Kg Gusi iaitu seramai 230 orang. Kampung tersebut merupakan kawasan perkampungan  yang terdiri daripada bangsa sungai. Program ini dijalankan bermula pada 20 Jun 2013 hingga 22 Jun 2013 yang dihadiri oleh Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Ranau iaitu Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie, Penggerak Dakwah JAKIM iaitu Us Mohd Sobi Hadipin, Us Zaidi Karim serta staf JHEAINS Ranau iaitu Us Ahmad Masnin Abdullah, Ketua Unit Bahagian Dakwah JHEAINS Ranau, Us Rusdi Abdul Kadir selaku Imam Daerah Ranau, Us Mohd Farid Soinin, Pegawai Penyelaras Masjid Daerah, Imam Kariah iaitu Imam Hamid Mohammad, Imam Asidi Yusuf, Imam Rabinin Lamin, Imam Sapinin Jahasin, Imam Arsat Badin dan sukarela Rakan Masjid Pekan Ranau serta 4 orang pembekal AZ HEBAT. Rombongan yang datang ke kg Gusi seramai 17 orang.
                Pada 20 Jun 2013 bersamaan hari khamis, semua rombongan berkumpul di masjid Ar Rahman Pekan Ranau kira-kira jam 08.30 am. Kami bertolak ke Kg Gusi kira-kira jam 9.30 am dengan menaiki kenderaan jabatan dan 3 buah kenderaan pacuan 4 roda. Perjalanan darat memakan masa hampir 4 jam untuk sampai ke Kg Karagasan kerana bentuk jalan rayanya yang tidak bertar dan bentuk jalannya yang berbatu besar. Kami sampai di Kg Karagasan kira-kira jam 2.30 pm. Kami meneruskan perjalanan ke kg Gusi dengan melalui dua jalan. Us. Ahmad Masnin memimpin jalan darat untuk ke Kg Gusi dengan menggunakan kenderaan Jabatan dan sebuah kenderaan pacuan 4 roda iaitu pembekal AZ HEBAT untuk mengangkat barang-barang. Imam Hamid memimpin jalan sungai dengan menaiki bot iaitu seramai 9 orang untuk bot pertama dan bot kedua seramai 7 orang. Kami sampai di Kg Gusi pada jam 5.25 pm. Manakala rombongan Us Ahmad Masnin sampai pada jam 5.45 pm. Selepas solat asar secara berjemaah, kami mula memasang khemah dan mula mengemas tempat barang-barang. Selepas Solat Maghrib, kami menghidupkan suasana kampung dengan membaca surah Yassin dan tahlil yang dipimpin Imam Arjunah Yahya. Selepas solat Isyak, kami bersama-sama penduduk kampung yang datang menjamu makan malam.
                Pada hari kedua iaitu 21 Jun 2013, pagi subuh diisi dengan kuliah subuh yang disampaikan oleh Us Zaidi Karim, Penggerak Dakwah JAKIM. Pada jam 08.00 pagi program bermula dengan Halaqah bab Thaharah yang di kendalikan oleh Us Mohd Sobi Hadipin sehinggalah jam 11.00 am. Seterusnya penduduk balik bersiap-siap untuk solat jumaat. Selepas solat jumaat, kami beramah mesra serta makan tengahari dengan penduduk kampung yang hadir dan kira-kira jam 2 petang, majlis penangguhan program Ziarah Mahabbah diadakan di dalam surau Kg Gusi Ranau.
                Acara penangguhan majlis dilancarkan dengan dimulakan bacaan doa majlis oleh Imam Hamid Mohammad selaku  Imam Qariah Mukim Kaingaran, seterusnya ucapan alu-aluan wakil penduduk Kg Gusi iaitu Arjunah Yahya . Beliau  melahirkan tanda rasa gembira dan terima kasih di atas program yang dianjurkan di kampung tersebut dan beliau membentangkan maklumat ringkas penduduk muslim di Kg Gusi Ranau. Beliau juga mengharapkan agar pada masa akan datang program seumpama diadakan sekali lagi di kampung tersebut. Beliau juga mengharapkan agar anak muda di kampung tersebut diberi peluang untuk melanjutkan pelajaran di Pusat Latihan Dakwah Kudat.
                Seterusnya Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie, Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Ranau sebagai wakil Pengarah JAKIM Sabah memberikan ucapan alu-aluan serta Tazkirah sebagai mengakhiri majlis penangguhan program tersebut. Beliau telah mengucapkan tanda syukur kepada Allah swt diatas pertemuan serta hajat untuk melangkah kaki ke kampung tersebut yang memakan masa agak lama untuk sampai. Beliau menyampaikan salam Pengarah JAKIM Sabah yang tidak dapat hadir bersama-sama dalam program tersebut. Beliau meneruskan ucapannya dengan mengatakan bahawa walaupun pengisian program tersebut agak "santai", tetapi sasarannya adalah untuk menyampaikan tentang kefahaman bab Thoharah. Katanya, pendekatan tersebut sangat sesuai dilancarkan   di semua kampung di daerah Ranau. Beliau mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih diatas kerjasama penduduk kampong dan dengan lafaz "Bismillahhirrahmannirrahim" majlis penangguhan tersebut dirasmikan. Seterusnya program diteruskan dengan penyampaian sijil penghargaan kepada Ahli jawatankuasa surau, penyampaian cendera kenangan perasmi dan  penyampaian sumbangan kepada 40 keluarga  yang disampaikan oleh Ustazah Zatuliffah Mohd Aslie. Majlis berakhir dengan alunan selawat dan pelukan bersama penduduk kampung.
                Selepas waktu asar, kami berjalan mengelilingi kampung tersebut dan menziarahi rumah ke rumah seterusnya menyampaikan sumbangan tersebut. Selepas solat Maghrib, Kuliah maghrib di sampaikan oleh Us Farid Soinin, Pegawai Penyelaras Masjid Daerah. Selepas solat isyak, kami dijemput ke majlis kenduri arwah dan memimpin bacaan Yassin dan Tahlil.
                Pada keesokan harinya 22 Jun 2013 bersamaan hari sabtu, selepas sarapan pagi, kami mula berkemas dan membersihkan kawasan surau dan bertolak balik kira-kira jam 9.00 am. Kami sampai di Pekan Ranau kira-kira jam 4.00 pm.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved