ads

Selasa, 12 Mac 2013

10 di tawau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


makanan yang popular <b>di tawau</b> , sabah - Mieya Story Mory

Posted: 17 Feb 2013 03:26 AM PST

salam mesra , dan salam satu malaysia . hai saya , amira arbain dari I.C.E. tour and travel agency . anda boleh memanggil saya mira ataupun mieya . baiklah tuan-tuan dan puan-puan saya telah dilantik menjadi pemandu pelancong anda selama 3 hari dua malam . sebelum itu , saya ucap selamat datang ke sabah . terima kasih jugak kerana memilih tawau , sabah sebagai destinasi peloncongan anda . 
HA HA HA HA  . lebih lebih pulak aku ni kan . ada pulak meet and greet di sini . rasa macam dalam kelas pulak . mentang-mentang la kan esok kelas da start , tu laa practise tuh . practise laa sangat kan :P
 macam yang aku cakap tadi laa aku mau update makanan di tawau . alaa , aku kan dah genap sebulan di sini ( kota tinggi ) jadi rasa rindu laa jugak kan dengan makanan dan minuman yang top , popular lagi HOT seantero tawau  . cehhh , ayat tuuu , macam karangan pun ada . 

yang pertama , jeng jeng jeng ..

haa , ni NASI GORENG LALAP dengan NASI LALAP . gambar atas di gambar masa berbuka puasa di gerai biru @ atap biru tepi laut . tu laa macam berhambur tu . kelam kabut dorang masak , banyak pelanggan la katakan , sampai gelas pun habis . lakuu gituu . dekat sak dengan highway tu . memang feel kalau makan di situ . suda la makanannya sedap , angin laut lagi bertiup lembut ( bertiup kencang sebenarnya ) . dengan suasana senja lagi , perghh , ROMANTIK youu , awww :*
ko jangan mau senja-ii sangat la , dekat suda tu gerai biru tu dengan masjid al khausar  , bole suda p solat maghrib . HAHAHA .. haa , nama nasi lalap ni aku pun dari mana datangnya , maksudnya pun aku ndak pasti . kalau rajin nanti kamu search laa di google pasal sejarah nama nasi lalap ni yaa . mana la tau ada yang tertanya-tanya maksud @ sejarah di sebalik nama nasi ni . 
Harga biasanya kalau nasi goreng lalap RM 5.50 ke RM 6  ( tengok gerai jgk la ) 
kalau nasi lalap , murah sikit laa , sebab nasi kosong jak kan , harganya RM 5.00 .
ni pulak NASI GONDRONG . makanan ni memang pedasss . kalau yang suka pedas , try laa nasi gondorong ni . pertama kali dengar mesti pelik kan ? sebenarnya "gondrong" ni maksudnya "panjang"  . kalau dak silap , perkataan gondrong ni dari indon . hmm , biasanya "gondrong" di guna untuk rambut lelaki . contoh : ee , gondrong rambutnya . hahaha , ada contoh ayat lagi kan . macam belajar BM . apa kena mengena "gondrong" dengan nama nasi ni pun aku nda tau jugak . harganya dalam RM 5. - RM 5.50 .
ni NASI KUNING  . kalau dalam daun pisang tu lagi sedap . ada aroma-ii daun pisang tu yang buat rasanya lagi sedap . ada nasi kuning ikan , ayam , dan telur . nasi kuning ni tinggalkan banyak kenangan la . masa aku kecik -ii , ni la aku punya sarapan hari-ii . mak aku bisnes nasi kuning ni , bapa aku jual ( jaja nasi kuning , mak yang masak )  haa , kiranya mak aku paling teror la kalau bab-ii nasi kuning nih . ada masa aku belajar tau . nasi kuning ni di masak dengan santan n kunyit . lauknya tu ikan masak bumbubali / ayam / telur rebus . ikut seleraa laa ya . biasanya orang tawau makan nasi kuning ni masa sarapan . harganya dak tetap . dalam RM 1 - 3.50 la yang paling mahal . yang mahal (rm 3.50) tu di restoran la biasanya . biasanya dijual dalam daun pisang . tengok penjual laa . kalau masa tu senang mau cari daun pisang , ok la . daun pisang di tawau ni bermusim , macam musim buah jugak . H A H A H A . kalau dak , di dalam tapau jak la . dalam plastik pun adaa . 

ni pulak GADO - GADO . semua orang tau , tapi rasanya nda sama macam "tawau style" . amboi , kalau aku ni tawau punya makanan paling sedap . tak kan sama dengan mana-ii punya makanan . biasa laa , lidah tawau kan ? dalamnya ada telur rebus , sayur-ii ( kangkung , kacang panjang , tauge yg dicelur ) , tauhu , nasi impit , kuah kacang n last sekali keropok-ii tu la . kalau mau buat tambahan sendiri pun bole . mengikut kreativiti laa kan ? harga pun dak tetap jugak . kalau gerai murah laa . dari RM 2 -  RM 4.50  .
kalau tengok pun tau suda . orang panggil nasi campur tapi kalau kami panggil ( mungkin ada jugak orang tawau nda tau gelaran ni ) kami panggil NASI TOUCH SCREEN . kenapa ? hahaa , kalau pelayannya tanya mau makan apa , kita tunjuk jak makanan tu dari luar kaca  ( macam touch screen la kunuk ), pelayannya tu yang ambilkan makanan untuk kita . haa , kamu faham kenapa di panggil touch screen ? kalau nda faham , ndak apa laa . hahaha . makanan ni boleh cari di atas central market tawau @ di atas pasar gantung . sebelah bawahnya ada kong fah , berdepan dengan servay/parkwel . harganya memang berpatutan . nasi kosong dengan 3 lauk pilihan harganya cuma RM 3.50 saja . di iringi dengan sup , dan air kosong free :)
ni pulak NASI BAMBONG . bambong ? apa tuu ? haa , kalau mau tau "bambong" ni maksudnya penganggur .  nasi bambong ni tentunya ada nasi  , tempe , lauk pilihan anda ( ikan / telur / ayam ) dengan sup dan air kosong free . ok , lokasinya di taman sabindo ataupun lebih sinonim dengan panggilan "taman tikus" . memang nama tempatnya agak thriller di situ . hahaha . nama tempat jak pun . jangan takut mau makan ok . gerai ni memang tertapok ( tersembunyi ) sikit . di belakang rombengan ( bundle ) di taman sabindo tu . HARGANYA memang MURAHHH  ! kalau nasi bambong ikan / telur harganya cuma RM 1.50  , kalau nasi bambong ayam harganya hanya RM 2.50 . murah kan ? di sebabkan murah dan mengenyangkan , gerai ni sentiasa ramai dengan pelanggan . so , kalau gerai ni , x bole la lepak lama-ii , kena tolak ansur la kan sebab terpaksa berkongsi meja .
ni pulak , BAKSO  . addoi , rindunya mau makan .. lebih kurang macam sup jugak la .
 antara kandungannya ialah mihun / mee kuning , ayam , telur rebus n pentolan (bebola daging)
dak lupa jugak kuahnya la kan . makanan ni murah jak ( kalau di kampung aku di kg titingan atau lebih femes dgn nama ICE BOX  ) RM 2 jak . kalau di bandar , mahal sikit laa kot . 
ni pulak menu wajib orang sabah , tawau terutamanya pada hari raya . BURAS ataupun BURASAK . 
beras ni di masak dengan santan separuh masak . lepas tu di bungkus dengan daun pisang n di ikat dengan tali rafia ataupun tali-ii yang sesuai laa kan .
ni pulak BEROBBOK . mungkin ni bahasa bugis . dia lebih kurang bubur ayam . memang sedap !!
antara bahan-ii nya beras , ayam , jagung , bayam ,bawang , lada putih , masako ( penambah perisa ) , cara buat tu macam buat bubur jugak laa . ni aku dak tau jual di mana . aku pernah makan di rumah member jak .

MARTABAK JAWA . lain daripada tempat lain . sedappp ! bahan-ii ada sayur campur ,  daging cincang , telur , bawang besar . di makan panas-ii dengan sambal kicapnya . addoi , sedapnyaaa . update blog sambil telan liur . harganya hanya RM 2.50 sajaa . boleh dapat di kong fah fah tawau . 

ni pulak SAYAP AYAM  tawau . kalau makan , macam dak bole stop . memang sedap . pun bole dapat di kong fah tawau . harganya RM 1.70 Seketul , RM 5  untuk 3 ketul .  aku last makan benda ni tanggal 16 januari 2013 . sehari sebelum aku bertolak ke johor hari tu . kalau datang tawau , mesti try semua ni ..
ni pulak SANGGAR CHEESE . "sanggar" ni membawa maksud pisang goreng . memang bahasa tawau ni lain-ii sikit . hehehe . sanggar ni di goreng macam biasa tapi diletakkan keju di atasnya . ada juga yang letak keju + coklat . memang sedap . aku pernah makan sanggar cheese ni di area fajar harganya RM 2 untuk 7 keping pisang ni . yang aku makan hari tu dia letak cheese n campur di tabur dengan milo . memang layan la . sodapp !

ni pulak SANGGAR PAPPEK . namanya memang lain sikit . masih lain macam lagi walaupun aku dah ubah namanya . hehehe . hidangan ni biasanya orang bugis la yang buat . aku pun dah lama dak makan sanggar ni .  lepas jak pisang ni di goreng , lepas tu di penyekkan . di makan dengan sambal belacan yang pedas n sedap . memang lain dari pisang goreng yang biasa kita makan tu . ada restoran yang jual dekat kfc empire . sebelah kfc tu la kedainya . kalau mau beli seringgit pun bole kot . aku makan benda ni pertama kali di rumah kawan . kalau dak , aku dak kenal dengan sanggar nih .
ni pulak AMPLANG . keropok yang di buat dari ikan / udang . ni jugak antara yang terfemes di tawau . biasanya orang yang datang pi tawau dak sah kalau dak beli amplang ni . amplang ni jugak orang selalu buat ole-ole gitu . kalau orang mau ke semenanjung , mesti beli keropok amplang ni . harganya kalau dalam pek kecik cuma RM 5 . yang besar RM 10 . bole dapat di pasar tanjung @ pasar besar tawau berhampiran dengan pelabuhan tawau .

rasa menitik-ii air liur tengok air di atas ni . ni pulak ABC . yang di atas tu abc jagung , gambar bawah abc milo . ni bole dapat ni gerai ABC ( dekat pelabuhan ) , kong fah ( sebelah central market ) ataupun di atap biru @ gerai biru . eh , mana pun boleh . tapi 3 tempat yang aku sebut ni antara yang terfemes dan tersedap la .. harga , kalau ABC biasa ada yang RM 1.50 - RM 2.OO . kalau ABC jagung dengan ABC milo ni dalam RM 2-3 .
 setakat ni jak laa dulu aku update pasal makanan tawau yang mungkin sedikit pelik , tapi sedap dan murah kan ? banyak lagi aku mau tambah tapi masa jeles dengan aku . kalau datang tawau , mesti cuba makanan-ii ni ok . rugi kalau dak rasa . harga murah dan berpatutan . ok laa , byeeee :)

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved