ads

Jumaat, 24 Jun 2011

10 di ranau - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Gempa bumi <b>di Ranau</b>, Sabah dan Kepulauan Aleutian di Alaska-satu <b>...</b>

Posted: 23 Jun 2011 10:45 PM PDT

No of View :218

Salam mesra dari Ellen…

Setiap hari Ellen mendapat info dari Jabatan Meteorologi Malaysia..Ellen like FB mereka…hari2 mesti ada gempa bumi di sana sini..dan yang paling terbaru kejadian ni berlaku di Kepulauan Aleutian di Alaska dan semalam berlaku juga satu gempa bumi di kawasan Ranau, Sabah…tu dekat sudah dengan tempat ellen..sangat2 dekat..agaknya kalo kuat sikit..gegaran tu boleh rasa di Kota Kinabalu. huhu..minta di jauhkan…gempa bumi di Alaska tu telah menyebabkan amaran Tsunami dikeluarkan…

Pagi tadi..Ellen ada post kat status FB mengenai hal ni…risau juga kan sebab tempat tu di sebelah saja…adoii..ada seorang akak ni dia g komen status ellen tu ..dia tanya pasal Gunung Kinabalu…dia kata Gunung Kinabalu itu Gunung berapi yang nda aktif tapi maybe akan aktif..adoii takut lagi…ni ellen ada copy sket apa dia tulis untuk dikongsikan…

1)Ko subscribe news tu sama dorang ka apa? Akak ada subscribe sama UNESCO punya eartrhquake & tsunami data, jadi kalau ada di mana2, dorang hantar email. Tapi so far, kalau magnitud atas 5 baru dorang kastau… tapi, magnitud kici pun boleh jadi besar bah kan, permulaan… ish… palis2… tapi, kamu tau status Gg Kinabalu tu? Gg berapi ka apa? Macam pernah terbaca somewhere, lama sudah, Gg Kinabalu tu asalnya gg berapi tapi ndak aktif sudah… tu tiak tau la… kena confirm…

2)ko pernah tinguk documentary pasal kejadian gg berapi ka? siok, very informative… ilmu baru… walaupun dada ndak penuh, tapi lebih faham la kejadiannya. Kalau gegaran tu di laut, tu ada gg berapi baru mau terbentuk bah tu di dasar laut… pressure kuat dia mau kasi pecah permukaan dasar laut tu, bila sudah pecah, meletup la, so gegaran tu di laut. Bila sudah pecah, magma yg mengalir keluar tu cepat sejuk dan beku, sebab dlm air kan… proses dia berulang… kita cuma boleh nampak bila dia sudah besar dan berada atas paras laut. Gg berapi di darat ni sebenarnya gg berapi yg sudah tua… limpahan magma keliling tu bentuk darat la… tapi gg kinabalu ni ndak tau la pulak… kalau gegaran tu berasal dari sana, alala… kalau kira macam di dokumentari tu, terjaga dari lenanya la… takuttttttt….. palis2, i hope not… mungkin jua ada anak gg berapi baru mau terbentuk… tiak tau… macam2 posibilities… kita tunggu laporan geologist kita la… bah update ya kalau ada perkembangan lagi. akak memang minat kejadian alam ni.

Thanks untuk Kak Lateefah..

korang tahu kah pasal gunung Kinabalu tu..gunung berapi kah apa…huhu

Okies..ellen kongsikan juga berita mengenai gempa bumi ni..

KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah berukuran 3.2 pada skala Richter berlaku kira-kira 40 kilometer di tenggara Ranau, Sabah pada 10.39 malam Khamis.

Dalam satu kenyataan, Jabatan Meteorologi Malaysia berkata gegaran mungkin dirasai di kawasan berhampiran pusat gempa.- BERNAMA

WASHINGTON: Amaran tsunami telah dipancarkan ke seluruh pantai barat Amerika dan Alaska selepas satu gempa bumi kuat berskala 7.4 magnitut mengegarkan Kepulauan Aleutian di Alaska, Amerika Syarikat.

Setakat ini belum ada sebarang laporan terperinci mengenai kerosakan atau kemalangan jiwa.

Bagaimanapun, Pusat Amaran Tsunami Pantai Barat Amerika dan Alaska telah mengeluarkan amaran tsunami dan mengarahkan para penduduk di sekitar pantai bergerak ke kawasan tinggi.

Gempa itu dilaporkan berlaku di Pulau Fox yang terletak 163 kilometer ke timur sebuah pekan perikanan kecil bernama Atka dalam negeri Alaska.

Nota Kaki : Dunia ini semakin Tua..menuju pada kehancuran….huhu…inikah petandanya…Ya Tuhan, Lindungilah kami dari segala malapetaka ini….

Related posts:

  1. Lagi gempa bumi di Kalimantan turut gegarkan daerah Tongod, Sandakan, Sabah
  2. Gempa bumi : Jepun dilanda gempa bumi lagi (7.4 skala Ritcher)
  3. 3 Gempa bumi melanda Jepun Berdekatan dengan Kudat, Sabah
  4. Amaran Tsunami di Jepun selepas gempa 7.1 skala ritcher melanda hari ini
  5. Terkini :Gempa bumi 6.5 Skala Ritcher melanda Jepun lagi , Amaran Tsunami di keluarkan
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved